Hoe ziet mijn herfst eetdagboek eruit? Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn eetdagboek gedeeld heb en ik hoop dat ik jullie er mee kan inspireren. Sinds vorige week is de herfst officieel ingetreden en is het al de hele week aan het regenen, bah! Zodra het buiten weer wat frisser wordt begint mijn voedingspatroon ook te veranderen. In de zomer eet ik vooral veel salades, maar zodra het weer omslaat ben ik meer van de curry’s en zoete aardappel frietjes. Met dit herfst eetdagboek geef ik je een kijkje in mijn voedingspatroon, zodat je er misschien zelf ook inspiratie uit kan halen. Ook vroeg ik via Instagram of jullie nog voedingsvragen voor mij hadden. Een aantal van deze vragen heb ik beantwoord in deze blog. Veel leesplezier! 

 

herfst-eetdagboek

Foto: Willemijn Louws

 

Jullie voedingsvragen aan mij

 

Heb je ‘s avonds wel eens zin in iets lekkers? Hoe ga je hiermee om zonder dat je je gezonde vibe doorbreekt?
Ik ben een echte zoetekauw, dus ook ik heb ‘s avonds wel eens zin in wat lekkers. Ik probeer er wel voor de zorgen dat mijn avondmaaltijd voldoende koolhydraten bevat, zodat ik ‘s avonds niet ga snacken. Liever een portie koolhydraten extra dan dat ik ‘s avonds een hele bak ijs leeg eet. Als ik echt nog zin heb in wat lekkers vul ik vaak medjoul dadels met pindakaas, maak ik raw chocolade balletjes of drink ik een kopje warme chocolademelk. Op die manier kan ik toch genieten zonder dat ik de gezonde vibe doorbreek. Verder neem ik in het weekend wel gewoon iets ongezonds, zoals Ben & Jerry’s of popcorn.

Let je op de hoeveelheid eiwitten die je dagelijks binnen krijgt?
Het is niet dat ik het precies bijhoud. Ik zorg er wel voor dat ik elke dag verschillende eiwitrijke producten eet, zoals peulvruchten, tofu of tempeh. Daarnaast gooi ik soms een schepje plantaardig eiwitpoeder door mijn smoothie voor wat extra eiwitten. Mensen denken vaak dat ze enorm veel eiwitten nodig hebben op een dag, maar dat valt redelijk mee. Als ik kijk naar het advies vanuit het Voedingscentrum heb ik als vegetariër dagelijks 60 gram eiwitten nodig. Ik heb het in het verleden wel eens bijgehouden en daar kwam ik heel makkelijk aan. Sowieso bevat elk voedingsmiddel wel wat eiwitten, ook havermout en pindakaas.

Vind je het lastig om altijd zonder zooi te eten?
Nee, totaal niet! Voor mij is het vanzelfsprekend om zo puur en natuurlijk mogelijk te eten. Bovendien geniet ik er enorm van en vind ik de maaltijden die ik maak erg lekker. Daarom heb ik weinig cravings naar ongezonde dingen. Maar ik eet echt niet altijd 100% zonderzooi. Als ik op een verjaardag ben vind ik een stukje gebak ook heerlijk en dat soort dingen sla ik dan ook niet over. Ik probeer vaak doordeweeks zo clean mogelijk te eten en in het weekend wat losser te zijn. Op die manier blijf ik in balans met mijzelf en kan ik overal van genieten. Dat probeer ik de mensen die ik coach ook mee te geven. Gezond eten is hartstikke leuk, maar als je soms zin hebt in wat lekkers dan moet je dat ook zeker doen.

Eet je op vakantie ook zonder zooi?
Gezond eten is voor mij een gewoonte geworden, dus op vakantie eet ik ook gezond. Tijdens onze reis door Guatemala maakte ik als ontbijt vaak havermoutpap. Je hebt daar overal keukens bij de hostels, dus je kon gewoon je eigen ontbijtje bereiden. Ook haalden we vaak vers fruit op de markt, zoals papaya en mango. Heerlijk! Met de lunch en het diner zorgde ik er voor dat ik voldoende groenten en peulvruchten binnenkreeg. Voor mij voelt gezond eten zeker niet als straf en ik kan er enorm van genieten. Ik zou dan ook eerder voor een heerlijke falafel salade kiezen dan voor een frietje met mayo. 

 

Mijn healthy herfst eetdagboek

 

Maandag

Ontbijt
Ik start mijn dag met een uurtje yoga en daarna is het tijd voor mijn ontbijt. Ik maak een smoothie met banaan, blauwe bessen, spirulina, chia zaden en water. Zo fijn om bij het ontbijt al zo veel goede voedingsstoffen binnen te krijgen! Daarbij drink ik een groot glas verse gemberthee en ik neem mijn vitamine B12 en D. 

Tussendoor
Tijdens het werken drink ik twee glazen verse gemberthee en eet ik een Nakd reep. Ik ben dol op deze repen. Momenteel ben ik verslaafd aan de smaak Peanut Delight, eentje met pinda’s en dadels. 

Lunch
Als lunch maak ik de Marokkaanse salade uit het kookboek Bowls of Goodness van Nourish Atelier. Meestal eet ik brood als lunch, maar nu had ik wat meer tijd dus werd het een salade. Het is een salade met harissa bloemkool, wortel, avocado, koriander, sesamzaden en amandelen. De dressing maakt de salade helemaal lekker, het is namelijk een tahin-sinaasappel-knoflook dressing. Smullen!

 

herfst-eetdagboek

Tussendoor
Ik eet een paar hapjes vegan cheesecake mousse die nog in mijn koelkast staat van gisteren. Daarnaast drink ik nog wat verse groene thee. Later in de middag eet ik nog een appel. 

Diner
Vanavond heb ik zin in tempeh. Ik ga voor de Aziatische tempeh van Bumi, deze is al lekker gekruid en veel zachter van smaak dan gewone tempeh. Als diner maak ik boekweitnoedels met tempeh, peultjes, sojasaus, koriander en pinda’s.

‘s Avonds
Ik heb nog zin in wat lekkers en maak een kopje golden milk volgens dit recept van blogger Healthy Wanderlust. Golden milk is warme havermelk met verschillende kruiden, zoals kurkuma, kaneel en gember. 

 

Dinsdag

Ontbijt
Frist things first: yoga! Ik ben gek op yoga en deze keer deed ik verschillende yoga workouts van Boho Beautiful, in totaal 1,5 uur. Daarna ontbijt ik met een smoothie met banaan, chocolade eiwitpoeder, cacao, chia zaden en water. De smoothie smaakt bijna net zoals chocolademelk, heerlijk! Daarbij drink ik nog een groot glas verse gemberthee en neem ik mijn vitamines. 

Tussendoor
Als tussendoortje eet ik een rijstwafel met een laagje amandelpasta. Ook drink ik nog twee glazen verse gemberthee. 

Lunch
Als lunch eet ik twee volkoren boterhammen met linzen-paprika spread van Zonnatura. Deze heb ik vaak standaard in mijn koelkast staan, erg lekker voor op brood. Daarbij eet ik nog een halve komkommer. 

Tussendoor
Als snack eet ik twee karamel zeezout bliss balls. Een heerlijke snack met amandelen, dadels, kaneel en zeezout. Ook drink ik nog twee glazen met kruidenthee van Pukka. 

 

herfst-eetdagboek

 

Diner
Ik heb nog wat tempeh en peultjes van gisteren over, dus besluit ik er een lekkere curry van te maken. Mijn diner vanavond is een Thaise groene curry met peultjes, wortel, kokosmelk, tempeh en koriander. Daar eet ik ook nog wat boekweitnoedels bij.  

 

Woensdag

Ontbijt
Vandaag ga ik voor een stevig ontbijt, want later in de ochtend volg ik een ashtanga yogales bij Yoga 013. Ik eet een bakje warme havermoutpap met stukjes appel, pindakaas en speculaaskruiden. Het recept daarvan vind je hier. Daarbij drink ik nog een glas verse gemberthee en neem ik mijn vitamines. 

Tussendoor
Na de yoga neem ik een karamel zeezout bliss ball en drink ik een groot glas verse gemberthee.

Lunch
Als lunch ga ik vandaag weer voor boterhammen. Ik neem twee volkoren boterhammen en beleg ze met een laagje hummus en plakjes tomaat. Daarbij eet ik ook nog een halve komkommer en drink ik een glas verse gemberthee. 

Tussendoor
Ik ga een nieuw recept testen voor Zonderzooi, een speculaascake. Deze is zo goed gelukt dat ik er gelijk een paar plakjes van eet. Hmmm! 

 

gezonde-speculaascake

 

Diner
Vanavond komt er een vriendin eten en kook ik Mexicaans. We eten een salsa salade met tomaten, kidneybonen, ui, knoflook, peterselie, limoensap en Mexicaanse kruiden. Daar hebben we ook nog zoete aardappel frietjes met zelfgemaakte guacamole bij. Ik ben gek op guacamole! Tijdens het eten drink ik nog een glas water en na het eten een glas kruidenthee van Pukka. 

Hopelijk vond je het leuk om mijn herfst eetdagboek te lezen en kan je er weer wat inspiratie uit halen. Heb je nog vragen aan mij over mijn herfst eetdagboek? Laat ze dan weten in de comments! 

Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor mijn 12-weekse online programma waarbij ik je help om zonder zooi te eten, af te kicken met suikers en weer lekker in je vel te zitten!