Minder zooi eten, hoe doe je dat eigenlijk? Soms kan het best lastig zijn. Dan zeg je tegen jezelf dat je een week lang niks ongezonds gaat eten, maar toch lukt het niet. Ineens wordt er spontaan een barbecue georganiseerd, ga je naar het terras of viert iemand een feestje. Daar gaan al je goede voornemens! In deze blog geef ik je wat handige tips om minder zooi te eten. Hopelijk helpen ze je om wat gezonder te eten en meer structuur te krijgen in je voedingspatroon. Wil je aan de slag met een gezond voedingspatroon, zonder dat je het gevoel hebt dat je op dieet bent? Dan help ik je graag met mijn online programma, waarbij je in 12 weken leert om zonder zooi te eten! 

 

Tips om minder zooi te eten

 

#1 Durf nee te zeggen

 

Veel mensen zijn bang om nee te zeggen, maar waarom eigenlijk? Het komt vaak voor dat je in een sociale situatie bent waarbij dat lastig is, bijvoorbeeld een verjaardag. Eigenlijk heb je helemaal geen zin in die kleffe slagroomtaart van je tante, maar toch neem je een stukje. Waarschijnlijk doe je dit om aardig te zijn naar je tante. Durf gewoon een keertje nee te zeggen, daar is helemaal niks mis mee! Als je graag wat gezonder wilt eten moet je durven om nee te zeggen wanneer dat nodig is. Neem die kleffe slagroomtaart alleen als je er écht zin in hebt en sla hem anders gewoon af.

 

tips-minder-zooi-etenFoto: Lizz Fotografie

 

#2 Lees de ingrediëntenlijst van elk product

 

Het is altijd slim om de ingrediëntenlijst van producten te lezen, zeker bij producten die je niet kent. Zitten er gekke onuitspreekbare ingrediënten in? Laat het dan lekker liggen. Nog een handige tip: de ingrediënten die vooraan staan zitten er het meeste in. Dus begint een product met het ingrediënt suiker, dan weet je eigenlijk al dat het niet gezond is. Ook is het vaak zo dat hoe meer ingrediënten het product bevat, hoe meer ‘zooi’ er in zit. Ooit een ingrediëntenlijst op een appel gezien? Juist ja, dat is maar één ingredient. Onthoud deze dingen goed als je boodschappen gaat doen, zo weet je zeker dat je vooral natuurlijke ingrediënten binnen krijgt.

 

#3 Eet voornamelijk producten uit de natuur

 

Een handige tip uit Een Pleidooi Voor Echt Eten van Michael Pollan: ‘Komt het eten van een plant af? Eet het dan. Wordt het gemaakt in een fabriek? Eet het dan niet.’ Natuurlijk worden er tegenwoordig veel producten gemaakt in een fabriek, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Haal zo veel mogelijk verse groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten in huis en probeer te kiezen voor onbewerkte voeding. Als je vlees eet is het slim om dit te halen bij een biologische boer in plaats van bij de supermarkt. Maak zelf rode pesto met verse ingrediënten, in plaats van pesto uit een potje. Kies ervoor om je eigen gezonde snacks te maken, in plaats van die kant-en-klare repen uit de supermarkt te nemen. Door te kiezen voor producten uit de natuur eet je gelijk al veel minder ‘zooi’.

 

#4 Zorg dat je het niet in huis hebt

 

Mijn beste tip: zorg dat je het niet in huis hebt! Als jij je keukenkastjes vol hebt liggen met koekjes, chocolade en andere lekkernijen is het erg lastig om daar nee tegen te zeggen. Zorg dat je op je boodschappenlijstje vooral natuurlijke producten hebt staan en maak daar je maaltijden mee. Wil je toch wat snacken ‘s avonds? Maak dan bijvoorbeeld deze chocolade hazelnoot balletjes of ga voor een plakje homemade bananenbrood.

 

tips-minder-zooi-eten
Foto: Lizz fotografie

 

#5 Kies vaker de vegan optie

 

Wat je ook eet, de veganistische optie is vaak de gezondste optie. Zeker als je uiteten gaat. Bestel maar eens een hamburger en je zal zien dat deze wordt geserveerd met kaas en mayonaise. Bovendien is een hamburger rijk aan verzadigde vetten, welke niet goed zijn voor je lichaam. Een vegan burger daarentegen wordt gemaakt van peulvruchten en groenten. Vaak komen deze burgers met salade, avocado en een licht sausje. Niks om je druk over te maken dus! Ook vegan taart bevat veel minder zooi dan gewone taart. Vegan taartjes worden vaak gemaakt van gedroogd fruit en noten, wat veel natuurlijker is dan een cheesecake met veel room en suiker. Probeer anders deze vegan frambozentaart eens.

Hopelijk heb je wat aan deze tips om minder zooi te eten. Heb je zelf nog handige tips? Laat ze mij dan weten in de comments!

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor mijn 12-weekse online programma waarbij ik je help om zonder zooi te eten, af te kicken van suikers en weer lekker in je vel te zitten!

info@zonderz