Met deze vegetarische butter chicken curry waan je je echt in India! Ik ben dol op de Indiase keuken, want Indiase curry’s zijn zo ontzettend lekker romig. Tijdens mijn reis door Sri Lanka heb ik veel Indiaas gegeten, maar ook thuis vind ik het heerlijk om Indiaas te koken. Daarom was het tijd om een Indiaas curry recept met jullie te delen! De butter chicken curry was altijd mijn favoriet toen ik nog vlees at, maar deze kan je natuurlijk ook helemaal vegetarisch maken. Je hebt tegenwoordig geen echte kip meer nodig, want vegetarische kip is net zo lekker! Ook de slagroom heb ik vervangen door kokosroom, zo is deze Indiase curry toch lekker romig. Zorg dat je een blik volvette kokosmelk minimaal 12 uur in de koelkast hebt staan en gebruik alleen de dikke kokoslaag voor dit recept.
Wat is gezonder: roomboter of margarine?
Een Indiase butter chicken curry wordt normaal gesproken gebakken in boter, vandaar de naam. Nu ben ik meer een voorstander van margarine, aangezien dit ook veel beter is voor het milieu. Door te kiezen voor meer plantaardige voeding help je mee aan een lagere uitstoot van broeikasgassen. Voor dit curry recept gebruikte ik mijn favoriete margarine, namelijk Becel Pure. Deze margarine is 100% vegan, bevat geen gekke toevoegingen en is ook nog eens palmolie vrij!
Margarine is beter voor je lichaam dan roomboter, aangezien het veel onverzadigde vetzuren bevat. Deze vetzuren kan je lichaam niet aanmaken, maar zijn wel belangrijk. Daarnaast bevat Becel Pure Omega 3 en 6, welke beide zorgen voor een gezond cholesterolgehalte in het bloed. Door te kiezen voor Becel Pure in plaats van roomboter krijg je dus veel goede vetzuren binnen en daar wordt je lichaam blij van!
Vegetarische butter chicken curry
Het maken van deze vegetarische butter chicken curry is echt een eitje. Je hebt dan wel veel verschillende kruiden nodig, maar de curry staat binnen 20 minuten op tafel. Vooral de garam masala zorgt voor een heerlijke Indiase smaak. Als je de kruiden eenmaal in huis hebt kan je de curry zo elke week maken. Zelf eet ik deze curry graag met vers naanbrood, welke je kan scoren bij de Indiase toko. Maar je kan het natuurlijk ook eten met rijst, dan is de curry ook gluten- en lactosevrij.
Deze vegetarische butter chicken curry is:
- 100% vegan
- Glutenvrij
- Lactosevrij
- Rijk aan eiwitten
Laat je me weten wat je van deze vegetarische butter chicken curry vond? Deel je recept foto op Instagram via #zonderzooi en tag @zonderzooi. Vind ik leuk!
Recept vegetarische butter chicken curry
Ingrediënten
(Voor 2 personen)
160 gram vegetarische kipstukjes
2 zoete puntpaprika’s
200 ml tomato passato
3 eetlepels Becel Pure of Becel Romig
400 ml volvette kokosmelk in blik (minimaal 12 uur gekoeld in de koelkast)*
2 teentjes knoflook
1 rode ui
2 cm verse gember
1/2 theelepel chilipoeder
2 theelepels garam masala
1/2 theelepel komijn
Snufje cayenne peper
Zout en peper
Handje verse koriander
Voor erbij: vers naanbrood of rijst
Benodigdheden
Braadpan
Bereiding
1. Snijd de ui, knoflook, gember en paprika fijn.
2. Doe 2 eetlepels Becel Pure in de pan en voeg de vegetarische kipstukjes toe. Bak in ongeveer 4 minuten goudbruin.
3. Voeg daarna een halve eetlepel Becel Pure toe, samen met de ui, knoflook en gember. Bak een paar minuten en voeg daarna de garam masala, chilipoeder, komijn en cayenne peper toe. Roer goed door elkaar en bak 1 minuut.
4. Voeg daarna de blokjes paprika en tomato passato toe en roer alles door elkaar.
5. Schep alléén de dikke bovenste laag van de kokosmelk (ongeveer de helft van het blik) en voeg deze toe aan de curry. Roer door elkaar en laat de curry 10 minuten pruttelen op laag vuur.
6. Voeg ten slotte een halve eetlepel Becel Pure toe, samen met de peper en het zout. Roer alles goed door elkaar.
7. Serveer de curry met naanbrood of rijst en garneer met verse koriander.
*Gebruik een blik kokosmelk met ten minste 17% vet, dan wordt de curry lekker romig.
Tip: Wil je wat extra groenten toevoegen aan deze curry? Denk dan bijvoorbeeld aan bloemkoolroosjes. Deze kan je samen met de paprika toevoegen.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Becel.
- Amandelmelk zelf maken - 23/05/2023
- Wat betekent agni en ama in Ayurveda? - 24/04/2023
- Amandel-hazelnotenpasta - 23/04/2023
in de ingrediëntenlijst vind ik de vegetarische kipstukjes niet terug. Welke gebruikte jij de kipstuckjes van de Vegetarische slager kwamen hier niet door de keuring🤔
Hoi Dewi, ze staan bovenaan in de ingrediëntenlijst. Ik gebruik altijd die van de Vegetarische Slager. Als je ze zo door de curry doet zijn ze (vind ik) erg lekker! Ik heb veel verschillende varianten geprobeerd, maar qua smaak en structuur vind ik deze persoonlijk het lekkerste. Hopelijk vind je ze wel lekker in combinatie met de kruiden van de curry! Liefs, Dalí
Wat een heerlijk recept. Zelfs mijn man smulde ervan. Hij vond de “kip” heerlijk en heel mals. Later verteld dat het vegan was. Dus deze houden we erin.
Wat leuk om te horen Jeanet! En fijn dat je zo ook je man lekker aan de vegan maaltijden krijgt. Ik maak deze curry zelf ook heel vaak, heerlijk! Liefs, Dalí
Hallo,
Ik vind dit een overheerlijk recept! Ik ben er dol op! Ik gebruik 2 pakjes kipstuckjes en een heel blik, 400 ml, kokosmelk…… de overschot vries ik in. Zo kan ik er twee maal van genieten.
Bedankt voor het recept en lieve groetjes,
Mieke
Wat een lieve reactie Mieke, dankjewel! Zeker slim om gelijk een grotere portie te maken, de tweede dag is de smaak vaak wat meer doortrokken en zo nóg lekkerder. Ook fijn om in te vriezen. Leuk dat je zo enthousiast bent! Liefs, Dalí
Ik vind alleen paprika wat weinig qua groenten, heb je nog tips wat er goed bij zou passen? Van plan dit te gaan maken dit weekend.
Hoi Marieke, goed dat je het vraagt! Je zou er ook nog een winterpeen (grote wortel) aan kunnen toevoegen. Het duurt alleen best lang voordat deze zacht gekookt is, dus je kan deze het beste even in plakjes snijden en los in een pannetje met water koken. Na 5 minuten ongeveer is de wortel zacht en dan kan je dit afgieten en toevoegen aan de rest van de curry. Succes en smakelijk alvast! Liefs, Dalí
Thanks nog voor de tip, het werden uiteindelijk bloemkoolroosjes. Het was heerlijk, dit komt vaker op tafel. Ik serveerde er rijst en pappadums bij.
Oh dat is inderdaad ook erg lekker! Goed idee, ik ga ‘m even toevoegen aan de blog als extra groenten tip. Fijn dat je zo genoten hebt! Liefs, Dalí
Hi! Ik heb dit recept al meerdere malen gemaakt en het is overheerlijk. Nu mag ik voorlopig geen knoflook en tomaten. Heb je een tip als smaakvervanger voor knoflook? En een vervanger voor de tomaten passata? Kerriepoeder door de kokosmelk doen?
Hoor graag!
Groetjes Carola
Hoi Carola, fijn om te horen dat het recept je zo bevalt! De knoflook kun je dan gewoon weglaten, dat is niet zo’n mega verschil. Wat je zou kunnen doen in plaats van de passata is deze vervangen voor iets met paprika. Je kunt bijvoorbeeld 3 paprika’s 25 minuten roosteren op 180 graden in de oven en daarna fijn pureren met een staafmixer en dit hiervoor gebruiken. Je zou ook geroosterde paprika’s in een pot of paprikasaus (Avjar) kunnen gebruiken, dat is misschien wat voordeliger. Succes! Liefs, Dalí