Heb jij besloten om te gaan voor een duurzame lifestyle? Goed bezig! Sinds een tijdje ben ik meer bezig met duurzaamheid. Ik probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken, eet geen vlees meer en koop het liefst zo veel mogelijk tweedehands. Klinkt dat een beetje geitenwollen sokken achtig? Nee hoor, een duurzame lifestyle is juist hartstikke hip! Het voelt goed en je doet ook nog eens wat terug voor het milieu. Benieuwd hoe je het beste kan beginnen met wat meer duurzaamheid in je leven? In deze blog geef ik mijn tips.

 

 

#1: Eet minder vlees

 

Door minder vlees te eten bespaar je veel meer water dan met minder douchen. Wist je dat er voor het maken van een hamburger 2500 liter water wordt gebruikt? Daarnaast is de vleesindustrie ook enorm slecht voor het milieu vanwege andere redenen. Zo eten koeien, varkens en kippen in de vee-industrie vooral veevoer dat van soja is gemaakt. In Zuid-Amerika wordt tropisch regenwoud gekapt voor de aanleg van deze soja plantages. Vanwege alle bestrijdingsmiddelen en uitputting van de bodem is deze grond al na een aantal jaar niet meer bruikbaar. En dat allemaal voor een stukje vlees op jouw bord.

Probeer daarom wat vaker te kiezen voor vegetarische maaltijden, zo doe je wat terug voor de natuur. Deze Mexicaanse bowl met guacamole bijvoorbeeld is heerlijk en deze ook falafel burger moet je proberen! Daarnaast kan je beginnen met kleine stapjes vooruit door elke maandag geen vlees te eten. Dit wordt ook wel Meatless Monday genoemd. Een #meatlessmonday is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Vegetarisch eten is namelijk een stuk goedkoper dan vlees of vis in je maaltijd.

 

#2: Ga voor tweedehands

 

Wil je je huis opnieuw inrichten, maar dan wel op een duurzame manier? Zeg dan dag tegen de good old IKEA en ga eens een kijkje nemen bij de kringloop of de rommelmarkt. Ook hier kan je veel leuke dingen scoren voor je interieur. Door te kiezen voor tweedehands zorg je er voor dat dingen niet opnieuw worden geproduceerd. Zo krijgen spullen een tweede leven en zorg je voor een duurzame inrichting. Bovendien vind ik het zelf altijd leuk als spullen een verhaal hebben, in plaats van splinternieuw zijn.

Een groot deel van mijn interieur komt van de kringloop. Ik vind het heerlijk om tussen al die oude dingetjes te snuffelen, iets wat ik van mijn moeder heb meegekregen. Soms moet je wel even goed zoeken, maar het kopen van een tweedehands item voelt ook veel beter dan het bijdragen aan de massaproductie van grote merken. Mocht je geen zin hebben om naar de rommelmarkt te gaan, dan kan je natuurlijk ook veel spullen scoren via Marktplaats.

 

 

#3: Zeg dag tegen plastic

 

Misschien ben je er niet van bewust, maar plastic brengt enorm veel schade toe aan ons milieu. Niet alleen blijft het overal op straat rondzwerven, het komt ook in de oceaan terecht waardoor veel dieren verstikt raken en daardoor overlijden. Een tijdje terug schreef ik ook al een artikel over het verminderen van plastic gebruik.

Ga eens na waar je allemaal plastic voor gebruikt. Vaak schrik je er van als je ontdekt hoe normaal het is om te kiezen voor plastic. Denk aan plastic tasjes bij je boodschappen, het gebruik van plastic waterflesjes of plastic wattenstaafjes. Deze kan je allemaal vervangen door andere opties die veel beter zijn voor het milieu. Zo gebruik ik tegenwoordig een fijne roestvrijstalen fles van Mizu, zodat ik geen plastic flesjes meer hoef te kopen. Deze fles kan je makkelijk overal mee naar toe nemen en zelf vullen met water. Ook gebruik ik alleen nog maar papieren wattenstaafjes. Deze wattenstaafjes kan je kopen bij de Ekoplaza. Papieren wattenstaafjes zijn veel duurzamer dan de plastic variant. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om minder plastic te gebruiken, zoals kiezen voor papieren rietjes en katoenen groentezakjes. Alle beetjes helpen en jij kan het verschil maken!

 

#4: Kies voor sustainable fashion

 

Na het zien van de documentaire ‘The true cost‘ ben ik erg geschrokken. In arme landen werken mensen voor een hongerloontje om onze kleding te maken. Vooral grote merken zoals de H&M en Zara zijn allesbehalve duurzaam. Door hier je kleding te kopen draag je bij aan de barre werkomstandigheden van mensen in arme landen. Dat voelt niet goed, toch? Ik moet zeggen dat ik de grote winkelketels nu wel probeer te vermijden, maar soms blijft het lastig als je even snel wat nodig hebt. Duurzame kledingmerken vind je niet zomaar op elke straathoek en zijn vaak daarnaast wat prijziger.

Neem eens een kijkje bij hippe kledingmerken als Friday’s Project of Armed Angels. Ook de online webwinkel Geitenwollenwinkel heeft veel keus in duurzame mode. Deze kleding wordt op een eerlijke en duurzame manier geproduceerd, met goede materialen en werkomstandigheden. Het kost misschien een beetje meer, maar omdat de kwaliteit veel beter is doe je er ook langer mee. Win-win dus! Wil je meer te weten komen over duurzame kleding? Lees dan dit artikel.

 

 

 

#5: Ga voor biologisch

 

Ook met je voeding kan je kiezen voor de duurzame optie. Biologische producten zijn namelijk veel beter voor het milieu dan niet-biologische producten. Ze worden onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden geproduceerd, zijn niet bespoten met chemische middelen en ook is het welzijn van de dieren erg belangrijk. Daarnaast bevatten biologische producten ook geen synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen, wat goed is voor je lichaam. Je herkent biologische producten aan het groene blaadje op de verpakking.

Nu hoor ik vaak dat biologisch eten ontzettend duur is. Het is inderdaad wat duurder, aangezien het meer tijd kost om biologische producten te maken. Daarnaast krijgen de boeren ook een eerlijke prijs, waardoor biologische producten net iets meer kosten. Begin daarom met kleine stapjes en vervang dagelijkse producten voor de biologische variant. Alle beetjes helpen, toch? Zo heb ik altijd biologische thee, kokosmelk en chocolade in huis. Daarnaast zijn komkommers en kropsla van de groenten het meest vervuild. Verstandig om deze ook biologisch te scoren.

Hopelijk kan ik je met deze tips inspireren om vaker te kiezen voor een duurzame optie. Heb jij nog tips voor een duurzame lifestyle? Laat het me dan vooral even weten.

Bronnen: PETA, Wakker Dier, Ontdek Bio.

Kan je nog meer inspiratie gebruiken? Bestel dan nu het Zonderzooi inspiratie magazine, boordevol lekkere recepten, DIY’s en inspirerende artikelen.