Kan je wel wat tips tegen eetbuien gebruiken? Ik help je graag! Eetbuien zijn ontzettend vervelend, we hebben er allemaal wel eens last van. Zo’n avond dat je jezelf helemaal misselijk eet aan chocolade, koekjes en snoep en je géén idee hebt waar het vandaan kwam. Bovendien voel je je na een eetbui vaak schuldig en zit je niet zo lekker in je vel. Ik heb er zelf ook vaak last van gehad en weet hoe frustrerend eetbuien kunnen zijn. Tegenwoordig help ik mensen met online coaching om daar vanaf te kunnen komen. Ook deel ik graag mijn tips tegen eetbuien met jullie. Hopelijk kunnen deze tips je helpen om eetbuien te voorkomen!
Mijn tips tegen eetbuien
#1 Gun jezelf af en toe wat lekkers
Vaak ontstaan eetbuien als je jezelf te veel ontzegt. Juist doordat je op die manier een enorme drang creëert naar ‘verboden voedsel’, krijg je sneller last van eetbuien. Sta jezelf dus af en toe wat lekkers toe als je daar zin in hebt. Daardoor wordt de verleiding namelijk minder groot en heb je minder kans op eetbuien. Zo eet ik graag een ijsje of een stuk carrot cake en neem ik dat wanneer ik daar zin in heb. Als je jezelf al dat lekkers gaat verbieden wordt de drang alleen maar groter, dus waarom zou je het soms niet nemen? Kies twee momenten in de week uit wanneer je mag genieten van iets lekkers, zoals een pizza, stuk taart of een ijsje. Geniet er op dat moment gewoon van en voel jezelf vooral niet schuldig. Op die manier creëer je wat meer rust in je hoofd en heb je minder kans op eetbuien.
#2 Schrijf het van je af
De beste manier om van je eetbuien af te komen is om te schrijven. Dat klinkt misschien gek, maar pak na een eetbui eens een vel papier en begin te schrijven. Vaak voel je je down en is het erg rustgevend om al je frustratie van je af te schrijven. Noteer bijvoorbeeld hoe je je voelde voordat de eetbui begon, hoe je je tijdens de eetbui voelde en hoe je naderhand in je vel zat. Schrijf ook op wat je aan je gedrag wilt veranderen zodat het in de toekomst minder gebeurt. Je zal merken dat je na verloop van tijd je eigen advies gaat opvolgen en minder last krijgt van deze crazy snackmomenten. Een eetbui ontstaat namelijk vaak doordat je je emotioneel niet oké voelt en op deze manier speel je eigenlijk voor je eigen psycholoog.
#3 Thee is je beste vriend
Voel je een eetbui opkomen en ben je bang dat je de hele voorraadkast leeg gaat eten? Maak dan eerst een grote kop voor jezelf. Vaak kom je al wat meer tot rust, omdat je thee langzaam moet opdrinken. Bovendien zorgt thee voor een vol gevoel in je maag, waardoor je minder zin hebt om te gaan snacken. Tip: de Choco Chili thee van Yogi smaakt naar chocolade, maar is super gezond. Neem deze eens als je zin krijgt in zoetigheid, misschien helpt het!
#4 Zorg voor voldoende afleiding
Als je een eetbui voelt aankomen is het slim om afleiding te zoeken. Een eetbui ontstaat vaak door een bepaalde emotie en door afleiding te zoeken zijn je hersenen niet meer met deze emotie bezig. Dat kan bijvoorbeeld door een douche te nemen of een eindje te gaan te wandelen. Door te bewegen komt er serotonine vrij in je hersenen en voel je jezelf een stuk vrolijker! Daardoor heb je gelijk minder de neiging om de voorraadkast leeg te eten. Kun je tijdens het wandelen alleen maar aan eten denken? Blijf dan nog even doorwandelen tot dit helemaal gezakt is. En verwen jezelf bij thuiskomt op een lekker stukje vers fruit bijvoorbeeld.
#5 Eet voldoende en regelmatig
Ik merk dat veel mensen met eetbuien soms echt veel te weinig eten. Bij een lage bloedsuikerspiegel gaat je lichaam automatisch neigen naar meer eten, wat dus ook ongezonde snacks kunnen zijn. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende binnen krijgt en eet regelmatig. Natuurlijk zijn de drie hoofdmaaltijden belangrijk, maar vergeet ook de tussendoortjes niet. Kies niet alleen voor tussendoortjes met snelle suikers, zoals dadels of druiven. Neem juist een combinatie met gezonde vetten, zoals een Nakd reep of een rijstwafel met pindakaas. Vetten zorgen ervoor dat de suikers in je bloed langzamer worden opgenomen, waardoor je een stabielere bloedsuikerspiegel hebt. Dat zorgt er weer voor dat je minder snel gaat snacken.
Hopelijk heb je wat aan deze tips en helpen ze om je eetbuien te verminderen. Heb je zelf ook nog goede tips? Laat ze dan achter in de comments, zo kunnen we elkaar een beetje helpen. Wil je door mij begeleid worden met gezonder eten en eetbuien voorkomen? Meld je dan aan voor online coaching! Als je in Tilburg woont kan je ook kiezen voor foodcoaching aan huis.
- Gezonde satésaus - 26/02/2021
- 7x tips om je stofwisseling te verbeteren - 19/02/2021
- Vegan chocoladetaart met hazelnoten - 17/02/2021
Dankjewel voor de tips Dalí! Helaas heb ik er zo nu en dan ook nog steeds last van. Schrijven en wandelen helpt mij heel goed om na zo’n eetbui uit mijn negatieve gevoel te komen. Ik denk ook dat ik mezelf vaker iets toe moet staan waar ik heel veel zin in heb. Vaak neem ik me bijvoorbeeld voor: ‘Woensdag ga ik een ijsje eten’, maar als ik dan maandag of dinsdag weer een eetbui heb gehad dan ontzeg ik mezelf dat ijsje. Ik denk dat ik mezelf regelmatiger iets lekkers moet gunnen om te voorkomen dat die buien uberhaupt voorkomen. Hoe denk jij over ‘treats’ in de dagen na een eetbui?
Het blijft natuurlijk lastig, eetbuien zijn erg vervelend zeker als je er moeilijk vanaf kunt komen. Probeer in ieder geval de dag na een eetbui even je lichaam goed te verzorgen met goede voedingstoffen, zoals salades en groene smoothies. Je lichaam kan die extra vitaminen dan goed gebruiken. De dag daarna kun je weer gewoon iets lekkers nemen. Probeer voor jezelf de juiste balans te creëren, zodat je kunt genieten van gezonde voeding én af en toe wat lekkers.
Wat een herkenbaar onderwerp! Bij mij zijn de aanleidingen vaak vermoeidheid of menstruatie. Als het hek eenmaal van de dam is..
fijne tips!
Wat leuk, ik heb hier laatst ook over geschreven. Een mooie aanvulling op jouw blog! https://www.letsdoitpt.nl/emotie-eten-doorbreken/
Wat toevallig! Ik ga je artikel zeker even lezen. Liefs, Dalí