Duurzaam je slaapkamer inrichten, hoe doe je dat eigenlijk? Vorig jaar ben ik verhuisd en besloot ik om te kiezen voor een duurzaam interieur. Dat betekent echt niet dat alles splinternieuw hoeft te zijn, want ook tweedehands is erg duurzaam. Daarnaast vond ik het belangrijk dat mijn slaapkamer op een minimalistische en groene manier is ingericht. Door te kiezen voor duurzame materialen gaat alles veel langer mee en heb je er meer plezier van. In deze blog geef ik je tips over duurzaam je slaapkamer inrichten!

 

Duurzaam je slaapkamer inrichten

 

1. Ga voor tweedehands

Tweedehands items in je slaapkamer geven niet alleen sfeer, maar zijn ook goed voor het milieu. Want door te kiezen voor tweedehands geef jij een item van iemand anders weer een tweede leven! Zelf ben ik dol op de kringloop, een plek waar je veel toffe items kan scoren voor je slaapkamer. Denk aan leuke kastjes, lampjes of kratjes voor naast je bed. Ook kan je natuurlijk veel tweedehands items scoren via Marktplaats of op de rommelmarkt. Tip: ga je naar een rommelmarkt? Probeer er dan als één van de eersten te zijn. Op die manier scoor je de tofste items voor je slaapkamer. Zo heb ik jaren geleden een schattig rotan stoeltje gescoord op de rommelmarkt, waar ik nu nog steeds plezier van heb.

 

2. Kies voor mooie, duurzame basics

Wat is het belangrijkste item in je slaapkamer? Je bed natuurlijk! Kies daarom voor een bed van een goede kwaliteit en vergeet ook je beddengoed niet. Mijn beddengoed is van het Nederlandse merk Yumeko. Hun beddengoed is niet alleen van prachtige kwaliteit, maar is ook op een groene en eerlijke manier geproduceerd. Al het beddengoed van Yumeko is gemaakt van duurzame materialen, zoals biologisch katoen en linnen. Ze hebben een GOTS en Fairtrade certificaat en worden op een eerlijke manier geproduceerd. Daar word ik vrolijk van!

GOTS is een internationaal keurmerk dat eisen stelt aan de productie van de materialen, maar ook aan de verdere verwerking er van. Zo wordt er gekeken naar milieu, arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen. De hele keten, van katoenplant en schaap tot dekbedovertrek en dekbed, voldoet dus aan de strengste biologische eisen. Daarnaast zijn de linnen overtreksets gemaakt van Frans vlas, wat zelfs vier keer minder water verbruikt dan biologisch katoen. Het is erg sterk en gaat lang mee. Ik vind mijn linnen dekbed echt heerlijk, omdat het lekker fris is in de zomer en toch ook warm in de winter. 

 

duurzaam-je-slaapkamer-inrichten

yumeko-amsterdam

 

3. Minimalisme is the key

Staat jouw slaapkamer boordevol spullen? Dat kan je al snel een stressvol gevoel geven. Daarom ben ik echt een voorstander van een minimalistische slaapkamer. Niet te veel spullen, alleen het nodige. Een minimalistische slaapkamer zorgt voor meer rust aan je hoofd, waardoor je weer beter slaapt. Je hoeft je slaapkamer echt niet vol te hangen met duizend foto’s, vaasjes en kaarsjes. Ga voor een paar kwalitatieve, mooie items en zorg dat je slaapkamer een ruimte is die rust uitademt. Ik word bijvoorbeeld blij van mijn prachtige linnen dekbed, vintage rotan stoeltje en Bali masker aan de muur. Ga voor een aantal goede key items en overdrijf niet met spullen in je slaapkamer.

 

duurzaam-je-slaapkamer-inrichten

 

4. Maak je slaapkamer groener!

Planten zijn veel duurzamer dan bloemen, aangezien ze langer mee gaan. Bovendien fleuren planten je slaapkamer echt op en zorgen ze voor voldoende zuurstof in de ruimte. Daardoor slaap je beter en voel je je ’s ochtends meer uitgerust. Om weer even terug te komen op het minimalistische, kies liever voor één grotere plant dan allemaal kleintjes. Dat oogt wat rustiger en die rust heb je wel nodig in je slaapkamer. Zorg dat je je planten goed verzorgd, zo gaan ze een lange tijd mee. Via de app Plantsome kan je bijhouden wanneer jouw planten water nodig hebben.

Hopelijk kan ik je met dit artikel inspireren om duurzaam je slaapkamer in te richten! Heb jij ook nog leuke tips over dit onderwerp? Laat het mij dan weten in de comments!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Yumeko. 

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel het nieuwste e-book!

Wil je aan de slag met een gezonde en duurzame lifestyle? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Deze ontvang je 2x per maand in je mailbox.