Hoe doe je dat eigenlijk, werken als blogger? Laatst vroeg ik via Instagram wat jullie wilde weten over werken als blogger. In deze blog beantwoord ik al jullie vragen! Zoals je misschien wel weet werk ik al een tijdje als blogger. Ik ben al vijf jaar trotse eigenaar van Zonderzooi en heb van mijn hobby mijn baan gemaakt. Maar hoe doe je dat eigenlijk, werken als blogger? En wat komt er allemaal bij kijken? Tijd om jullie vragen te beantwoorden!

 

Werken als blogger

 

#1 Hoe begin je met een blog?

 

Deze vraag werd mij meerdere malen gesteld: hoe begin je überhaupt met bloggen? Het makkelijkste antwoord is eigenlijk gewoon doen. Je hoeft echt niet eerst een opleiding te volgen tot schrijver of fotograaf, volg gewoon je hart en start met het maken van een mooie blog. Je kan via WordPress een blog aanmaken, waarbij je zelf de naam en lay-out kan kiezen. Daarna is het natuurlijk een kwestie van blogs schrijven en zorgen voor toffe content. Toen ik startte met Zonderzooi stonden er vijf recepten online en toen deelde ik al via Facebook dat ik een blog had. Mensen vinden het vooral leuk om te zien wat je doet, het hoeft niet helemaal tip-top in orde te zijn als je net start.

Onthoud dat bloggen een proces is en je in de loop der jaren ontzettend veel kan leren. Op het gebied van schrijven, maar ook qua fotografie ben ik door de jaren heen telkens weer veranderd. Daarom is het belangrijk om gewoon de stap te wagen en te starten met een blog. Wat heb je te verliezen? Het is wel belangrijk om even goed te brainstormen over de naam van je blog. Het is fijn om een naam te hebben die jarenlang meegaat en die je niet zo snel beu bent. Ik heb een avondje zitten brainstormen en toen kwam ik op de naam Zonderzooi. Zorg dat je blognaam niet té specifiek is, mocht je ooit een andere kant op willen gaan met bloggen, dan kan je je naam nog steeds gebruiken. Daarnaast is het ook slim om je blogs te delen via Facebook, Instagram en Pinterest. Zo blijft iedereen op de hoogte en krijg je al snel veel trouwe bezoekers op je website.

 

#2 Hoe bepaal je wat je doet op een dag?

 

Wat mensen soms niet door hebben is dat je als blogger ontzettend veel uren maakt. Ik spreek vaak andere bloggers en ik weet dat de meesten van ons toch wel 40-50 uur per week werken. Dus verkijk je daar niet op! Er is altijd wel wat te doen als je een blog hebt, zoals het schrijven van nieuwe blogs, recepten fotograferen en social media bijhouden. Ik maak op zondag altijd een to-do list voor de hele week, die natuurlijk wel iets kan veranderen. Vaak plan ik mijn dagen iets te vol, omdat er altijd heel veel te doen is.

Ik heb tegenwoordig wel redelijk wat structuur in mijn weken zitten. Zo staat maandag altijd in het teken van mijn mails beantwoorden, voedingsschema’s maken en social media inplannen. Dinsdag ben ik vaak druk met nieuwe blogs schrijven, maar heb ik ook contact met bedrijven over samenwerkingen. Woensdag is bij mij standaard mijn receptendag, waarbij ik vaak 3-4 recepten op één dag fotografeer. Donderdag en vrijdag ben ik dan weer bezig met deze foto’s bewerken en hier blogs bij schrijven. Daarnaast werk ik ook nog als foodcoach, waarbij ik veel mensen online coach met afvallen. Mijn cliënten plan ik vaak ‘s ochtends en ‘s avonds in, zodat ik overdag aan mijn blog kan werken. Genoeg te doen dus!

 

werken-als-blogger

 

#3 Kost het je veel geld om blogger te zijn, bijvoorbeeld omdat je veel nieuwe producten probeert?

 

Persoonlijk vind ik dat dat erg meevalt. Boodschappen moet je toch doen en uiteindelijk eet je zelf alles op. Ik heb op woensdag altijd een ‘receptendag’, waarbij ik verschillende maaltijden kook en fotografeer. Dan ben ik misschien in een keer wat meer geld kwijt, maar dat eten kan ik vaak de dagen erna weer opeten. Daarnaast eet ik zelf grotendeels veganistisch, wat sowieso goedkoper is dan een levensstijl met veel vlees en vis. Op die manier vallen mijn kosten voor boodschappen gelukkig erg mee.

Natuurlijk heb je als blogger wel andere extra kosten, zoals een goede camera, props voor fotografie of bewerkingsprogramma’s. Je kan het natuurlijk zo duur maken als dat je zelf wilt. Ik scoor mijn props vaak tweedehands bij de kringloopwinkel en heb bijna al mijn foto’s met een 15 jaar oude camera gemaakt. Toevallig heb ik nét een nieuwe, maar ook met een oudere camera kan je prima foto’s schieten. Het is dus echt helemaal aan jou hoe duur je het wilt maken. Als je net start hoeft het echt niet extreem veel te kosten.

 

#4 Wie maakt al die foto’s van jou?

 

Wat een leuke vraag! Ik begrijp dat je je dit wel eens afvraagt als je mij volgt op Instagram, waar ik ook foto’s van mijzelf deel. Ik spreek eens in de zoveel tijd af met een fotograaf en momenteel maakt mijn stagiaire ook veel foto’s van mij. Vaak maken we dan op één dag een hele lading foto’s, die ik dan verspreid over een maand kan delen. Ik zou het echt verschrikkelijk vinden als ik gezellig met mijn vriend ergens ga lunchen en hij allemaal foto’s van mij moet maken. Nee, dat laat ik liever aan iemand anders over haha. Daarom plan ik het tegenwoordig vaak op één dag, zo heb ik weer een hele lading foto’s om te delen. Soms moet ik wel eens voor een samenwerking snel wat foto’s aanleveren, dit laat ik dan wel eens doen door mijn moeder, vriend of vriendinnen. Maar het liefste val ik hun hier niet te vaak mee lastig.

 

werken-als-blogger

 

#5 Hoe kijk je aan tegen samenwerkingen?

 

Ik vind samenwerken met bedrijven ontzettend tof, maar zorg er wel altijd voor dat een samenwerking bij mij past. Vaak kijk ik of het product geen ‘zooi’ bevat, zoals suiker of gekke ingrediënten. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het merk milieuvriendelijk is en het mij ook persoonlijk aanspreekt. Als ik zeker weet dat het 100% bij Zonderzooi past ga ik pas een samenwerking aan met een bedrijf. Als blogger zijn samenwerkingen natuurlijk een deel van je inkomsten, dus je zou gek zijn als je het niet zou doen. Maar ik moet wel zeggen dat ik tegenwoordig wat strenger ben dan een jaar geleden. Ik krijg steeds meer aanvragen voor samenwerkingen en soms echt dingen die totaal niet bij mij passen. Dan wijs ik deze gewoon vriendelijk af en hoop ik dat ze iemand anders vinden. Persoonlijk vind ik dat je daar als blogger wel strict in moet zijn. Als je alles aanneemt wat op je pad komt word je een wandelend reclamebord en dat wil je natuurlijk ook niet!

 

#6 Hoe maak je van bloggen je werk?

 

Mijn belangrijkste tip: blijf geloven in jezelf en geef nooit op! Ik heb mijn blog nu vijf jaar en ik had eerlijk gezegd nooit gedacht dat dit mijn fulltime baan zou worden. Maar ik heb er al mijn tijd en energie in gestoken en uiteindelijk is het steeds meer gaan groeien. Natuurlijk zijn er tegenwoordig duizenden bloggers en kan je dat als beginnende blogger misschien een beetje afschrikken. Maar als je gewoon blijft geloven in jezelf dan komt het allemaal wel goed. Daarnaast is het erg belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Ga geen andere bloggers kopiëren of doen wat hun doen, maar blijf bij jezelf en jouw ideeën. Dat maakt je origineel en uiteindelijk is dat wat mensen graag willen zien.

Natuurlijk ook nog even een zakelijke tip: benader zelf bedrijven. Misschien ben je al een tijdje bezig met je blog en lijkt het je leuk om iets in opdracht van een bedrijf te doen. Waarom zou je wachten tot zij naar je toe komen? Ga gewoon zelf aan de slag met bedrijven mailen en kijk of je er iets uit kan halen. Mail bijvoorbeeld eens 10 bedrijven die je erg aanspreken, misschien zit er wel eentje tussen die graag met je wil samenwerken. Ik heb sommige bedrijven in het begin soms wel drie keer gemaild, maar uiteindelijk hadden ze mij wel onthouden en wilden ze graag samenwerken. Zo zie je maar weer, gewoon de stoute schoenen aantrekken en zelf aan de slag gaan!

 

#7 Hoe combineer je bloggen met een voltijdse baan?

 

Hier heb ik zelf weinig ervaring mee, aangezien ik nooit echt een voltijdse baan gehad heb. Ik ben na mijn studie begonnen als zelfstandige foodcoach en dat combineerde ik samen met bloggen en een baantje van 15 uur per week. Mijn tip: probeer zo goed mogelijk te plannen als je fulltime werkt en er ook nog een blog naast hebt. Maak bijvoorbeeld van je zaterdag een dag om content te fotograferen en werk het de week erna uit. Het is zeker lastig, maar als je ziet dat het aanslaat kan je natuurlijk steeds minder gaan werken bij je huidige baan.

Even een klein voorbeeldje. Hanne van de blog Gewoon Hanne loopt momenteel 40 uur per week stage, maar daarnaast heeft ze ook een goedlopende foodblog. Op zaterdag heeft ze vaak een receptendag en maakt ze soms wel 7 (!) recepten achter elkaar, die ze dan doordeweeks uitwerkt. Het is natuurlijk even wikken en wegen, maar ik denk zeker dat het mogelijk is. Probeer je tijd gewoon goed in te delen en maak elke maand een strakke planning met blogs. Ook social media kan je tegenwoordig vooruit plannen, zodat je daar niet elke dag mee bezig hoeft te zijn. Als je graag wilt werken als blogger is het natuurlijk ook je passie en vaak niet zo erg om daar je vrije tijd in te steken, toch? Ik doe het altijd met veel plezier en vind het echt niet erg om eens in het weekend te werken.

Hopelijk heb je iets aan deze vragen en antwoorden. Heb jij zelf nog een vraag over werken als blogger? Laat het mij dan weten in de comments!

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel het nieuwste e-book!

 

info@zonderz