Minder vlees eten, hoe doe je dat? Voor veel mensen lijkt het een enorme stap, zeker als je gewend bent om dagelijks vlees te eten. Linyola (24) was altijd gek op vlees, maar speciaal voor Zonderzooi ging ze de uitdaging aan om een maand geen vlees te eten. Lees snel verder om te lezen over de voordelen én nadelen van haar vegetarische maand.

Linyola: Mijn bestaan tot nu toe is goed gevuld met veel bourgondische elementen. Regelmatig buitenshuis eten. Bezoekjes aan de familie in Barcelona waar van de tapas rijkelijk genoten wordt. Waar in mijn studentenhuis ook genoeg pasta pesto bereid wordt en de spekjes een essentieel onderdeel is. Toen ik voor zeven maanden in Mexico woonde waar vlees de hoofdrol speelde in het dagelijks leven.

 

Een maand zonder vlees

 

Toen ik mijn leven in Nederland weer moest herpakken ging er een knop om. ‘Ik heb in Mexico genoeg vlees gegeten voor de komende drie jaar, dit is echt niet nodig, dit moet veranderen’ zei ik tegen mezelf. Samen met één van mijn beste vrienden gingen we een stap maken naar minder vlees en deze stap begon met een vegetarisch november (2018). De eerste week ging soepel. Recepten vinden hier, recepten maken daar en dagelijks nieuwe dingen uitproberen. De tweede week werd al lastiger. Ik vertrok met een goede vriend van mij voor een city trip naar Praag, Tsjechië. De landen in het oosten eten  voornamelijk veel vlees. Wij liepen van restaurant naar restaurant naar restaurant en waardige vegetarische gerechten waren moeilijk tot niet te vinden. ‘Ik heb een heerlijke groene salade mevrouw’ zei de ober tegen ons. ‘Maar er is zoveel meer dan dat’ dacht ik. We liepen door deze prachtige stad met een hongerig gevoel. Uiteindelijk hebben we genoegen genomen met een pizza restaurantje, waar de keuze bijna reuze was.

 

minder-vlees-eten

 

 

Een feestje met bitterballen en krokante kippenvleugeltjes

 

In week drie werden we goed op de proef gesteld. Samen met die vriend van mij vonden wij onze weg naar een verjaardag van een vriendin van ons. Genietend van een wijntje begon het hongergevoel aandacht te vragen. Eerst gingen de krokante kippenvleugeltjes rond, toen een rondje bitterballen en de gehele avond lag er brood met een ruim assortiment vlees & vis dips op tafel. ‘Kan ik hier nou niks eten?’ vroeg ik mezelf af. In week vier kreeg ik toch behoefte aan een stukje vlees, net alsof mijn lichaam hierom schreeuwde. Deze stem heb ik weten te sussen met heerlijke vegetarische gerechten die voor het oprapen lagen vanwege een nieuw vegetarisch receptenboekje die ik van mijn moeder heb gehad en zo ik ben de laatste week met succes uitgerold.

 

Word ik nu vegetariër?

 

Wat een uitdaging, maar waarom moet dat eigenlijk? Tijdens deze maand ben ik tot de ontdekking gekomen dat weinig tot geen vlees eten niet de uitdaging is, maar de mensen en het aanbod van de horeca in de omgeving de hoogste drempels zijn om overheen te komen. ‘Eet toch vlees, het is toch al gemaakt, zeggen ze dan. Daar gaat het mis in mijn perceptie. Hoe meer vraag naar vlees er vanuit de mens is, hoe meer productie er wordt gedraaid en hiervan voelt de mens en natuur de ernstige gevolgen. Ik ben heel anders naar mijn voedingspatroon gaan kijken en ik zie groenten als de rode draad. Vanuit hier bouw ik mijn gerechten. Het is lekker, voedzaam en goed voor de persoonlijke economische status. Ik zal je eerlijk vertellen, ik genoot enorm van mijn eerste bitterbal in december, maar nu pak ik toch liever de vegetarische optie. Eerst met zijwieltjes oefenen voordat we leren zonder ze te fietsen.

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met vegetarisch eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel het nieuwste e-book!