fbpx ...

Hoe kan je stress verminderen? Laat ik beginnen met dat stress een vaag begrip is en voor iedereen anders. Dalí vroeg mij om mijn tips te delen tegen stress, omdat veel mensen hier last van hebben. Je hebt gezonde stress: spanning die voelt als een hoogtepunt, waardoor je extra alert bent. Natuurlijk heb je ook ongezonde stress: spanning die lang aanhoudt en verschillende klachten kan veroorzaken. Ik kan er niet omheen dat iedereen stress wel eens ervaart. Nu kan ik tegen je zeggen dat je vaker nee moet zeggen of dat je niet zo mag piekeren. Omdat het mijzelf ook niet altijd lukt om stress te verminderen is dat niet echt eerlijk. Het goede nieuws? Je hebt zelf invloed op je stress! Belangrijk om te weten is wat de stresssignalen zijn die jouw lichaam aangeeft en wat jou helpt om stress te verminderen.

 

Wat zijn de signalen van stress?

 

Belangrijk is om je bewust te worden van de stresssignalen die jouw lichaam geeft. Luister goed naar je lichaam en ervaar wat je lichaam eigenlijk altijd doet in stresssituaties. Hierdoor leer je stress in je lichaam snel herkennen en kun je je stress verminderen. Ik heb alle veel voorkomende stress signalen even voor je op een rijtje gezet!

 

#1 Oorsuizen

Heb je wel eens last van oorsuizen? Oorsuizen of een piep in je oren ervaar ik zelf vaak bij stress. Ik was me eerst niet van bewust dat dit een stresssignaal was van mijn lichaam. Tot dat ik bij het BNN programma Sophie mentaal in de kreukels leerde over de combinatie van oorsuizen en stress. Ik wil je niet afschrikken, maar dit is een serieus signaal. Negeer je dit te lang dan kan het een blijvende piep worden!

 

#2 Hoofdpijn of druk achter je ogen

Ooit van een oog burn-out gehoord? Ik ook niet, tot een tijdje geleden. Het bestaat echt! Je ogen geven aan dat het ze de beschermen zat zijn of de combinatie van op je telefoon en tv kijken te veel wordt. Vaak komt dit voor samen met stress en veroorzaakt een drukkende pijn achter je ogen. Daarnaast, misschien iets minder verrassend, is hoofdpijn natuurlijk ook een duidelijk signaal van stress.

 

# 3 Je stoelgang doet raar

Als je stoelgang raar doet kan dit ook een teken zijn van stress. Is je stoelgang totaal de weg kwijt? Gebeurt er niks of juist te veel? Je lichaam geeft op die manier aan dat het te veel voor je wordt. Als je veel stress hebt wordt je stofwisseling soms ook trager, waardoor je stoelgang dus ook minder goed werkt.

 

#4 Je hebt last van slaapproblemen

Kan je moeilijk in slaap komen of wordt je snel wakker? Veel moe en prikkelbaar door slaapproblemen zijn bekende signalen die je lichaam aangeeft bij te veel stress. Eigenlijk is het een cirkel die telkens maar doorgaat. Als je slecht slaapt krijg je vaak stress, wat er weer voor zorgt dat je prikkelbaar bent. Daardoor krijg je ook weer sneller stress. Tips voor een betere nachtrust vind je hier.

 

stress-verminderen

Foto: Evelien Hogers Fotografie

 

Hoe kan je stress verminderen?

 

Wil je je stress verminderen? Dan heb ik hier wat fijne tips voor je. Door bewust te worden van de signalen die jouw lichaam geeft kun je de stress verminderen. Je kunt hierdoor sneller handelen en beter naar je lichaam luisteren. Het is namelijk niet dat de signalen elke keer veranderen. Als je erkent dat je stresslevel hoger is dan normaal kun je met deze tips de stress verminderen.

 

#1 Mediteer

Ik mediteer dagelijks (type ik vol trots), meestal vijf minuten voordat ik ga slapen. ‘s Avonds mediteren is voor mij het perfecte moment om bewust bezig te zijn met mijn lichaam en mijn gedachten. Daarnaast is het voor mij ook het middel waardoor ik bewuster wordt van de stresssignalen in mijn lichaam. Wanneer ik meer stress ervaar mediteer ik vaak ook overdag, voordat ik begin met lunchen. Mediteren wordt op deze manier een rustmoment én een fijn mini oplaadmoment.

 

#2 Beweeg of ga even naar buiten

Het klinkt zo simpel: ga even naar buiten als je hoofd overloopt van je to-do lijst. Toch is het vaak erg lastig om te doen. Help jezelf herinneren dat je juist na 20 minuten buiten te zijn geweest meer energie hebt dan wanneer je het niet doet. Ook dit is een mini oplaadmoment en perfect op je gedachten te ordenen. Mijn tip: laat je muziek uit en geniet van de geluiden om je heen.

 

#3 Gebruik magnesium

Ben je al bekend met magnesium? Magnesium helpt heel goed bij stress. Magnesium slikken of verwerken in je eten (zoals spinazie, noten, avocado’s of bananen) in stressperiodes is erg verstandig, omdat je lichaam geen magnesium aanmaakt tijdens stress. Magnesium heb je nodig tijdens stress, maar je lichaam maakt het niet meer (voldoende) aan. Hier kun je dus extra opletten. Zelf slik ik vaak magnesium tabletten of maak ik een magnesium voetenbad.

 

stress-verminderen

 

#4 Schrijf je gedachten op

Je overvolle to-do lijst die op je ligt te wachten of mensen die iets van je verwachten kan soms te veel worden. Wees eerlijk tegen jezelf en schrijf het op. Schrijf het van je af en creëer tegelijkertijd overzicht. Ook dit kan je helpen om je bewuster te worden van de situatie. Hier lees je alles een fijn uitwisbaar notitieboekje.

Met bovenstaande adviezen hoop ik dat je bewust wordt van de invloed die jij hebt op stresssituaties. Ga je aan de slag met deze tips? Laat mij dan weten in de comments hoe jij jouw stress vermindert.

Tekst: Fenna van Kerckhoven – Hou Het Luchtig. Vergeet Fenna ook niet te volgen via Instagram voor nog meer inspiratie!

info@zonderz