Wat zijn eigenlijk de voordelen van veganistisch eten? Zoals je misschien wel weet eet ik al een tijdje grotendeels veganistisch. Twee jaar geleden stopte ik met vlees, een jaar daarna met vis en sindsdien ben ik het veganisme gaan omarmen. Een veganistisch dieet is een voedingspatroon zonder dierlijke producten, zoals vlees, vis, kaas, eieren en melk. Veel mensen denken dat veganisten helemaal niks meer kunnen eten, maar dat valt juist reuze mee. Sinds ik zelf meer veganistisch eet is er een wereld voor mij open gegaan. Ik eet juist gevarieerder dan voorheen en probeer sneller nieuwe dingen uit. Ook is veganistisch eten enorm lekker en goed voor het milieu. Genoeg redenen dus om alle voordelen van veganistisch eten eens op een rijtje te zetten!
De voordelen van veganistisch eten
#1 Het is beter voor het milieu
De hoofdreden om meer veganistisch te eten was voor mij het milieu. Een plantaardig voedingspatroon is het minst vervuilend voor onze aardbol en als we allemaal dieren blijven eten gaat deze er aan. Vooral de vee-industrie heeft enorm veel impact op ons milieu. Van alle landbouwgrond wereldwijd gebruiken wij 76% voor de vee-industrie. Om miljarden landbouwdieren te kunnen voeden en verzorgen hebben we tonnen veevoer en water nodig. Om steeds meer veevoer te verbouwen moet er landbouwgrond vrij gemaakt worden. Bovendien, in het hele proces van bevruchting tot het slachten van de dieren is er enorm veel water en energie nodig. Er komt dus meer bij kijken dan dat je in de eerste instantie misschien denkt.
Het Amazonegebied gaat eraan
Aan de andere kant creëren deze dieren veel afvalstoffen, waardoor ons milieu hard getroffen wordt. Het fokken, voeden en slachten van een koe kost veel meer voedsel, water en energie dan dat je kiest voor plantaardig voedsel. Ook ons Amazonegebied gaat er aan door de vee-industrie. Om op grote schaal veevoer te produceren worden sojavelden aangelegd in het Amazonegebied. Dit is geen soja voor sojamelk en vegaburgers, maar puur voor de dieren in de vee-industrie. Zo verdwijnt er steeds meer van het prachtige Amazonegebied, puur omdat wij zo nodig vlees moeten eten.
Minder vlees eten = meer water besparen
Wist je dat je veel water bespaart door veganistisch te eten? Voor de productie van één kilo rundvlees is namelijk 150.000 liter water nodig! Het heeft dus weinig nut om korter te gaan douchen, je zou beter wat minder vlees kunnen eten of vlees helemaal uit je dieet kunnen schrappen. Op die manier kan je enorm veel doen voor ons milieu! Hoe zit het dan met vis? De vissen zijn bijna uitgestorven en de zeeën zullen – als we zo doorgaan met vissen – in 2050 leeggevist zijn. Daarnaast is er ook veel bijvangst, waarbij duizenden vissen in grote netten worden gevangen en er ook dolfijnen en schildpadden worden meegenomen. Eet jij nog graag vis als je weet dat er een dolfijn hierdoor misschien is doodgegaan? Dat was voor mij de reden om ook geen vis meer te eten.
Foto: Lara Knoops
#2 Je redt de dieren
Een van de belangrijkste voordelen van veganistisch eten is natuurlijk dat de dieren gered worden. Dieren die anders worden opgegeten blijven dankzij jouw hulp in leven. Er zijn genoeg mensen die denken dat je in je eentje niet veel impact hebt. Maar hoe meer mensen veganistisch gaan eten, hoe meer dierenlevens er worden gered! Onderzoekers komen steeds meer te weten over de intelligentie en het gevoelsleven van dieren. Het blijkt dat dieren hetzelfde soort zenuwstelsel hebben als wij en ook gewoon pijn, liefde en verdriet kunnen voelen. Waarom zouden wij ze dan opeten?
Daarnaast hebben de dieren die worden gegeten vaak een verschrikkelijk leven. Zo heeft een legkip in een kooi nauwelijks beweegruimte en worden kuikens met 100.000 andere kuikens bij elkaar gehouden. Ook worden dieren op verschillende manieren verminkt, wat gewoon te erg voor woorden is. Zo worden bij biggetjes standaard de krulstaartjes afgebrand en bij kuikens de snavelpuntjes.
Hoe zit het dan met koemelk?
Wanneer een koe een kalfje krijgt, wordt deze gelijk na de geboorte weggehaald bij haar moeder. Het kalfje krijgt niet eens de kans om de melk te drinken die voor haar bedoeld is. Meteen na de bevalling worden ze uit elkaar gehaald, zodat de koe weer melk kan gaan produceren voor ons. Deze melk is vanuit de natuur helemaal niet bedoeld voor mensen, maar voor het kalfje. Boeren halen de moeder en het kalfje zo snel mogelijk na de geboorte uit elkaar, zodat ze geen band kunnen vormen. Soms lukt dat niet goed en blijft de moeder nog wekenlang onrustig en roept ze om haar kalf. Als je dit omdraait naar de mensenwereld is dit toch eigenlijk te absurd voor woorden? Dat is ook één van de redenen dat ik geen melkproducten meer gebruik. Ik vind het heel erg dat wij als mensen hier aan bijdragen, puur omdat wij melk, boter en yoghurt willen eten.
#3 Veganistisch eten kan helpen bij afvallen
Een veganistisch eetpatroon kan je zeker helpen met afvallen. Veel plantaardige producten bevatten namelijk van nature minder calorieën. Een glas volle melk bevat bijvoorbeeld 160 calorieën, terwijl een glas amandelmelk maar 30 calorieën bevat. Ook bevat amandelmelk maar één gram vet per 100 milliliter, terwijl volle melk het driedubbele bevat. Zo kan ik nog wel even doorgaan, want ook plantaardige yoghurt, chocolade en andere producten bevatten in verhouding veel minder calorieën. Daarom kan een veganistisch eetpatroon je helpen met afvallen. Afvallen is natuurlijk een kwestie van een calorietekort creëren. Als je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je gewend bent, ga je gewicht verliezen. Dat is misschien ook de reden dat er maar weinig mensen die volledig plantaardig eten echt dik zijn. Wil je door mij begeleid worden met afvallen met een veganistisch eetpatroon? Meld je dan aan voor online coaching.
#4 Het beschermt tegen bepaalde vormen van kanker
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan een derde van alle kankervormen worden voorkomen door een gezond voedingspatroon. Het eten van veel groenten, fruit en peulvruchten vermindert bovendien de kans op kanker. Veganisten eten in het algemeen een grotere hoeveelheid groenten, fruit en peulvruchten dan niet-veganisten. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat rood vlees en zuivel juist een impact heeft op de groei van kankercellen.
Toen ik de documentaire Forks over Knives had bekeken was ik hier nog meer van overtuigd. In deze documentaire zie je een vrouw die al jarenlang aan kanker lijdt. Ze had al veel verschillende dokters gezien en niks leek haar meer te kunnen helpen. Tot ze overstapte naar een volledig veganistisch eetpatroon met veel groenten, fruit en peulvruchten. Na een tijdje was ze genezen van haar ziekte en deed ze zelfs mee aan triatlons! Geweldig om te zien hoeveel impact een veganistisch voedingspatroon kan hebben op een verschrikkelijke ziekte als kanker.
Foto’s: Willemijn Louws
#5 Een veganistisch eetpatroon is super gezond
Oké, natuurlijk kan je jezelf volvreten aan vegan koekjes, taarten en chocolade. Maar als je puur kijkt naar de voedingsmiddelen is het veganistische eetpatroon het gezondste eetpatroon wat er bestaat. Je krijgt namelijk ontzettend veel vitaminen, mineralen en vezels binnen. Bovendien is het ook niet moeilijk om voldoende eiwitten te eten met een veganistisch eetpatroon. Veganistische maaltijden bestaan vaak uit een mix van fruit, groenten, peulvruchten, noten en zaden. Allemaal producten die recht uit de natuur komen, gezonder dan dat bestaat gewoon niet. Ook merkte ik dat door meer veganistisch te gaan eten mijn stofwisseling nog beter werkte. Van die grote hoeveelheid vezels worden je darmen namelijk blij en kan je vaker naar het toilet. Daarnaast merkte ik verschil in mijn huid door het weglaten van vlees en melkproducten. Eerst had ik wel eens last van puistjes, maar dat is echt veel minder geworden door meer plantaardig te eten.
Het is wel belangrijk om vitamine B12 te slikken als je veganistisch eet. Dit is een vitamine die namelijk alleen voorkomt in dierlijke producten, zoals vlees en vis. Verder is het van belang om elke dag goed te variëren in je eetpatroon om zo alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo zorg ik er altijd voor dat ik dagelijks verschillende granen, noten, zaden en peulvruchten eet. Ook bij groenten is het van belang alle kleuren van de regenboog te eten, zo krijg je zeker alle voedingsstoffen binnen. Bovendien zitten donkergroene bladgroenten boordevol ijzer, welke je ook nodig hebt bij een veganistisch eetpatroon. Ben je benieuwd wat ik allemaal eet op een dag? Lees dan mijn vegan eetdagboek.
Mijn favoriete vegan maaltijden
Hopelijk kan ik je met dit artikel inspireren om eens vaker veganistisch te eten! Er zijn zo veel voordelen van veganistisch eten. Zo is het enorm goed voor onze planeet, maar ook voor je lichaam. Mijn favoriete vegan maaltijden zijn de gele linzen curry en de pasta in paddenstoelenroomsaus. Sowieso zijn bijna alle recepten die op Zonderzooi staan vegan, maar misschien had je dat nog niet eens door. Wil je nog iets weten over veganistisch eten? Laat het mij dan weten in de comments.
Bron: De vegarevolutie – Lisa Steltenpool (aanrader!)
Wil je door Zonderzooi begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel het nieuwste e-book!
- Gratis masterclass: zonder zooi eten in 3 simpele stappen - 13/03/2023
- Quinoa salade met wortel, venkel en rode biet - 12/03/2023
- Vegan tiramisu brownie - 09/03/2023
Wat een topper ben jij, bedankt voor deze zalige blog. Wou ik even laten weten 🙂
Aaahh wat ontzettend lief, dankjewel Lore! Hopelijk kan ik jou ook inspireren met mijn recepten. Liefs, Dalí
Bedankt voor dit artikel! Veganist worden is de beste beslissing die ik ooit heb genomen. Het is goed voor je gezondheid, je kunt geld besparen, en het is leuk om nieuwe recepten uit te proberen. Ik vraag me alleen af of ik extra supplementen zou moeten nemen, een vriendin raadde aan om Zink te nemen, dus heb ik deze https://www.flinndal.nl/mineralen/zink online besteld. Kom je als vegan dit tekort?
Hoi Lilly, wat tof om te horen dat veganist worden de beste beslissing ooit voor jou was! Wat ik zelf een tijdje geleden heb gedaan is een EMB bloedtest laten afnemen, dan krijg je precies een overzicht over je waardes (vitaminen/mineralen/stress/hormonen etc) en kan je zien waar je goed zit en waar je mogelijk tekort in hebt. Dat is veel logischer dan gewoon maar klakkeloos wat slikken, terwijl je niet weet of je er wel een tekort in hebt. Ik heb het toen bij hormoonconsulent De Krachtige Vrouw gedaan, maar misschien zit er bij jou in de buurt ook wel een mogelijkheid om zo’n bloedtest af te laten nemen. Succes! Liefs, Dalí