fbpx

Producten duurzaam vervangen, hoe doe je dat? Soms zijn het kleine aanpassingen die veel kunnen betekenen. Denk aan een roestvrij stalen rietje gebruiken in plaats van een plastic rietje. Steeds meer gaat het over de milieuproblemen die er in de wereld spelen. Wil je ook iets doen, maar weet je niet hoe? Of heb je niet de middelen om grote aanpassingen te doen? Ook kleine dingen kunnen soms een grote impact hebben. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de vogels of de dieren die in de zee leven. Alle kleine beetjes helpen en jij kan het verschil maken! Daarom heb ik zes producten uitgekozen die je duurzaam kan vervangen. Je kan ze thuis makkelijk omwisselen naar een beter alternatief. Al zijn het maar een paar producten die je veranderd, het heeft toch veel impact.

 

6x producten duurzaam vervangen

 

1. Ga voor wasbare wattenschijfjes

 

Als ik ’s avond mijn make-up eraf haal of gewoon mijn gezicht wil reinigen, maak ik vaak gebruik van een wattenschijfje. Laten we zeggen dat het er ongeveer twee per avond zijn. Dat is zijn 730 wattenschijfjes per jaar die na één keer gebruiken al in de prullenbak belanden. Dit vind ik toch best veel! Daarom horen wattenschijfjes echt op het lijstje van producten duurzaam vervangen. Gebruik jij ook vaak wattenschijfjes? Dan heb ik een handige tip voor je: maak gebruik van wasbare wattenschijfjes. Deze kan je na het gebruiken gewoon wassen en weer hergebruiken. Zo ben je ook goed bezig voor het milieu. Deze wasbare wattenschijfjes kan je bestellen bij de Ekoplaza.

 

producten-duurzaam-vervangen

 

2. Schrijf in een uitwisbaar notitieboekje

 

Ik maak vaak gebruik van een notitieboekje, bijvoorbeeld voor mijn werk of om mijn gedachten te noteren. Op die manier vergeet ik nooit iets. Schrijf jij ook veel dingen op in een notitieboek? Bij mij gaan er per jaar best wel wat notitieboekjes doorheen. Super zonde eigenlijk van al dat papier dat je weggooit. Gelukkig heb ik nu een uitwisbaar notitieboekje dat je kan blijven gebruiken. Je schrijft met een speciale uitwisbare pen in het boekje en wanneer je dit niet meer nodig hebt kun je het zo weg vegen. Ook zit er een doekje en spray bij het boekje om snel grote stukken tekst uit te vegen. Ik vind het enorm handig en zo gooi je veel minder papier weg! Het notitieboekje dat ik gebruik is van Our Green Story.

 

producten-duurzaam-vervangen

 

3. Probeer een herbruikbare lunchwrap

 

Het verpakken van je lunch, doe je dat in een bakje of in een plastic zakje? Een bakje neemt vaak veel ruimte in. Een plastic zakje neemt dan wel weinig ruimte in, maar gebruik je vaak maar één keer. Dat is natuurlijk ook zonde. Wist je dat een boterhamzakje er na gebruik tien tot twintig jaar over doet om te verdwijnen? Tel daarbij op hoe vaak je een boterhamzakje gebruikt. Hier schrok ik wel van! Gelukkig is hier een oplossing voor, namelijk een wrap gemaakt van bijenwas. Deze worden ook wel Beeswrap genoemd. Dit zijn katoenen doekjes waarin je makkelijk al je snacks en boterhammen in mee kan nemen of houdbaar kan houden. Het is een duurzaam alternatief voor plastic- en aluminiumfolie. Super handig! Wil je er ook eentje halen? Ik heb die van mij gescoord bij de Ekoplaza.

 

producten-duurzaam-vervangen

 

4. Gebruik je eigen herbruikbare flesje

 

Een plastic flesje kopen kan soms best makkelijk zijn, toch? Zeker als je snel ergens moet zijn en dorst hebt. Maar besef je je wel eens dat er per jaar 900 miljoen plastic flesjes worden weggegooid? Plastic flesjes zijn één van de grootste milieuvervuilers. Daarom zou ik voor een herbruikbaar flesje gaan. Misschien heb je al een Dopper of een ander herbruikbaar flesje in huis, dan zeg ik goed bezig! Heb je er nog geen? Overweeg dan om een herbruikbaar flesje aan te schaffen. Zo kunnen we samen die 900 miljoen plastic flesjes gaan verminderen. Alle kleine beetjes helpen en jij kan het verschil maken!

 

producten-duurzaam-vervangen

 

 

5. Poets met een bamboe tandenborstel

 

Weet jij hoeveel tandenborstel er per jaar in de oceaan terecht komen? Dit wist ik eerlijk gezegd ook niet. Tot dat ik het ben gaan uitzoeken, dit was best schrikken. Maar liefst twee miljard plastic tandenborstels komen jaarlijks terecht in de zee of op een stortplaats. Dat is veel te veel! Daarom gebruik ik sinds kort een tandenborstel gemaakt van bamboe. Die is niet alleen milieubewust, maar staat ook mooi in mijn badkamer! Deze bamboe tandenborstel is van Next Brush en bestelde ik via de webshop Leven Zonder Afval.

 

producten-duurzaam-vervangen

 

6. Ga voor je eigen roestvrij stalen rietje

 

Drink jij graag een smoothie met een rietje? Het ziet er dan wel leuk uit, maar deze gebruik je vaak één keer en dat is zonde. Daarnaast zijn ze heel erg schadelijk voor het milieu en veel stranden liggen dan ook vol met plastic rietjes. Door te kiezen voor roestvrij stalen rietjes draag je bij aan een beter milieu. Bovendien vind ik zo’n roestvrij stalen rietje ook veel mooier. Wat vind jij? Ik bestelde een voorraadje roestvrij stalen rietjes bij Dille & Kamille.

 

producten-duurzaam-vervangen

 

Producten duurzaam vervangen is dus wat makkelijker dan je misschien denkt. Hopelijk kan ik je met deze blog inspireren om vaker te kiezen voor duurzame opties. Deze producten zijn misschien wat duurder dan je gewend bent, dus begin gewoon met de aanschaf van één product. Met een paar aanpassingen kan je al veel betekenen. Voordat je het weet heb je ze alle zes in huis. Het fijne is ook dat je deze producten kan blijven hergebruiken en daarmee een grote impact hebt op ons milieu. Heb je nog vragen over dit onderwerp? Laat het mij dan vooral weten in de comments!

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel het nieuwste e-book!

Latest posts by Kaya (see all)