Tijd om wat nieuws te proberen: vegan jackfruit burgers! Heb jij wel eens jackfruit geprobeerd? Het is een vrucht die je veel in Azië ziet, maar tegenwoordig ook bij ons kan scoren. Jackfruit heeft een beetje de structuur van draadjesvlees en als je dit goed marineert kan je er een heerlijke burger van maken. Daarom marineerde ik deze jackfruit burgers in sojasaus, gerookte paprika poeder en ahorn siroop. De marinade geeft een heerlijke smaak aan de jackfruit, een beetje zoals spekjes. Zo lekker!

De laatste tijd ben ik echt gek op vegan burgers. Het voelt voor mij toch goed om te weten dat er geen dierenleed aan mijn burger te pas is gekomen. Gelukkig kan je tegenwoordig op steeds meer plekken vegan burgers eten. Zo was ik laatst bij Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam (aanrader!) en daar at ik een heerlijke seitan burger. Terwijl ik aan het smullen was besloot ik dat ik toch maar vaker gezonde burger recepten met jullie moest delen. Hopelijk kan ik je met dit recept inspireren om wat vaker een burger zonder vlees te maken.

 

Wat is jackfruit?

 

Jackfruit is een vrucht die komt uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Het is een enorme vrucht en de binnenkant heeft een vlezige structuur. Daarom kan je de jackfruit dus heel goed gebruiken als plantaardige vleesvervanger! Zo kan je er bijvoorbeeld vegan stoofvlees van maken of deze jackfruit burgers. Zonder de jackfruit te marineren zit er weinig smaak aan, daarom is het slim deze altijd even goed te marineren. Verder is jackfruit natuurlijk erg gezond en zit het boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Voor dit recept gebruikte ik jackfruit in blik van Fairtrade Original. Ook kan je jackfruit halen bij Aziatische toko’s.

Deze vegan jackfruit burgers zijn:

  • Lactosevrij
  • 100% vegan
  • Makkelijk om te maken
  • Rijk aan vezels

Laat je me weten wat je van deze vegan jackfruit burgers vond? Deel je receptfoto op Instagram via #zonderzooi en tag @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

vegan-jackfruit-burgers

vegan-jackfruit-burgers

 

Recept vegan jackfruit burgers

 

Ingrediënten
(Voor 2 personen)

1 blik jackfruit à 565 gram (Fairtrade original)
2 speltbroodjes
1 avocado
1 limoen
1 teentje knoflook
1 grote vleestomaat
Handje verse spinazie
Scheutje olijfolie
Snufje zout

Marinade
2 eetlepels ahorn siroop
2 theelepels gerookt paprika poeder
4 eetlepels sojasaus

 

Bereiding

1. Spoel de jackfruit af in een vergiet.

2. Leg de jackfruit op een snijplank, snijd de harde uiteindes er af en gooi deze weg. Haal daarna de jackfruit een beetje los met je handen, zodat er draadjes ontstaan.

3. Marineer de jackfruit 30 minuten in de sojasaus, ahorn siroop en gerookt paprika poeder. Hussel goed door elkaar.

4. Snijd de knoflook fijn en de tomaat in plakken.

5. Doe de avocado in een schaaltje en plet zachtjes plat met een vork. Voeg de limoensap, knoflook en zout toe en roer door elkaar.

6. Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de jackfruit 3-5 minuten op hoog vuur.

7. Beleg elk broodje met guacamole, jackfruit, tomaat en spinazie.

Wil je door mij begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel mijn nieuwste e-book!

 

 

Zonderzooi

Zonderzooi

Foodcoach at Zonderzooi
Dalí is dol op koken, reizen en yoga. Met haar blog Zonderzooi inspireert ze jou om zo min mogelijk ‘zooi’ te eten. Alle recepten die je hier vind zijn puur, natuurlijk en 100% Zonderzooi. Bovendien zijn alle recepten ook makkelijk om te maken en snel klaar. Want niet iedereen heeft elke dag de tijd om uren in de keuken te staan. Naast haar blog werkt Dalí ook als foodcoach en begeleid ze haar klanten met een gezond eetpatroon. “A healthy outside starts from the inside”, dat is haar motto.
Zonderzooi

Latest posts by Zonderzooi

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe recepten en artikelen? Meld je dan aan voor de Zonderzooi update! Deze ontvang je 2x per maand in je mailbox.