fbpx

Tijd om wat nieuws te proberen: vegan jackfruit burgers! Heb jij wel eens jackfruit geprobeerd? Het is een vrucht die je veel in Azië ziet, maar tegenwoordig ook bij ons kan scoren. Jackfruit heeft een beetje de structuur van draadjesvlees en als je dit goed marineert kan je er een heerlijke burger van maken. Daarom marineerde ik deze jackfruit burgers in sojasaus, gerookte paprika poeder en ahorn siroop. De marinade geeft een heerlijke smaak aan de jackfruit, een beetje zoals spekjes. Zo lekker!

De laatste tijd ben ik echt gek op vegan burgers. Het voelt voor mij toch goed om te weten dat er geen dierenleed aan mijn burger te pas is gekomen. Gelukkig kan je tegenwoordig op steeds meer plekken vegan burgers eten. Zo was ik laatst bij Mr. & Mrs. Watson in Amsterdam (aanrader!) en daar at ik een heerlijke seitan burger. Terwijl ik aan het smullen was besloot ik dat ik toch maar vaker gezonde burger recepten met jullie moest delen. Hopelijk kan ik je met dit recept inspireren om wat vaker een burger zonder vlees te maken.

 

Wat is jackfruit?

 

Jackfruit is een vrucht die komt uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Het is een enorme vrucht en de binnenkant heeft een vlezige structuur. Daarom kan je de jackfruit dus heel goed gebruiken als plantaardige vleesvervanger! Zo kan je er bijvoorbeeld vegan stoofvlees van maken of deze jackfruit burgers. Zonder de jackfruit te marineren zit er weinig smaak aan, daarom is het slim deze altijd even goed te marineren. Verder is jackfruit natuurlijk erg gezond en zit het boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Voor dit recept gebruikte ik jackfruit in blik van Fairtrade Original. Ook kan je jackfruit halen bij Aziatische toko’s.

Deze vegan jackfruit burgers zijn:

  • Lactosevrij
  • 100% vegan
  • Makkelijk om te maken
  • Rijk aan vezels

Laat je me weten wat je van deze vegan jackfruit burgers vond? Deel je receptfoto op Instagram via #zonderzooi en tag @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

vegan-jackfruit-burgers

vegan-jackfruit-burgers

 

Recept vegan jackfruit burgers

 

Bereidingstijd: 15 minuten + 30 minuten marineren

 

Ingrediënten
(Voor 2 personen)

1 blik jackfruit à 565 gram (Fairtrade Original)
2 speltbroodjes
1 avocado
1 limoen
1 teentje knoflook
1 grote vleestomaat
Handje verse spinazie
Scheutje olijfolie
Snufje zout

Marinade
2 eetlepels ahorn siroop
2 theelepels gerookt paprika poeder
4 eetlepels sojasaus

 

Bereiding

1. Spoel de jackfruit af in een vergiet. Leg deze daarna op een snijplank en snijd de harde uiteindes er af en gooi deze weg. Haal daarna de jackfruit een beetje los met je handen, zodat er draadjes ontstaan. Tip: Tegenwoordig heeft Fairtrade Original ook ‘pulled jackfruit’ waarbij dit al voor je is gedaan. 

2. Marineer de jackfruit 30 minuten in de sojasaus, ahorn siroop en gerookt paprika poeder. Hussel goed door elkaar.

3. Snijd de knoflook fijn en de tomaat in plakken.

4. Doe de avocado in een schaaltje en plet zachtjes plat met een vork. Voeg de limoensap, knoflook en zout toe en roer door elkaar.

5. Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de jackfruit 3-5 minuten op hoog vuur.

6. Beleg elk broodje met guacamole, jackfruit, tomaat en spinazie.

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor mijn 12-weekse online programma waarbij ik je help om zonder zooi te eten, af te kicken van suikers en weer lekker in je vel te zitten!

 

 

info@zonderz
Latest posts by Zonderzooi (see all)