fbpx ...

Duurzame kleding, wat is dat eigenlijk? Eén van mijn doelen van 2019 was om alleen nog maar te kiezen voor duurzame kleding. In deze blog vertel ik je daar meer over. Gelijk kreeg ik veel vragen van jullie over duurzame kleding. Welke kleding is dan precies duurzaam, wat zijn duurzame merken en waar vind je duurzame kleding? Om al jullie vragen te beantwoorden besloot ik een uitgebreide blog te wijden aan dit onderwerp. Je kledingkast duurzaam maken is een proces en niet iets wat je zo even snel kan doen. Duurzaam geproduceerde kleding vind je namelijk niet op elke hoek van de straat en bovendien is het ook duurder dan kleding van grote ketens.

De achterliggende reden om meer te kiezen voor duurzame kleding was voor mij de documentaire The True Cost. Deze inspirerende documentaire kan je bekijken op Netflix. Grote ketens zoals de H&M en Zara worden steeds goedkoper, maar wie betaald daar uiteindelijk te prijs voor? In de documentaire zie je hoe vrouwen enorm hard werken voor een hongerloontje. Daarnaast zijn hun werkomstandigheden echt verschrikkelijk. De documentaire zette mij aan het denken. Waarom zou ik daar eigenlijk aan willen bijdragen? Door niet meer te kiezen voor fast fashion draag ik zo mijn steentje bij. Als steeds meer mensen kiezen voor duurzame kleding, zal er een grote verandering optreden. Dat wil ik graag aan jou meegeven! Alle beetjes helpen en het feit dat jij goede beslissingen maakt, zet anderen ook weer aan het denken.

 

duurzame-kleding

Daily Poetry, Den Bosch – Fotografie: Lara Knoops

 

Wat is duurzame kleding?

 

Veel mensen denken dat duurzame kleding items zijn die lang mee gaan, ongeacht het merk. Dat is natuurlijk vaak een voordeel van duurzame kleding, maar toch klopt dit niet helemaal. Bij duurzame kleding staat het milieu, de arbeidsomstandigheden en het gebruik van natuurlijke materialen centraal. Zo is het belangrijk dat er bij het maken van de kleding geen chemicaliën worden gebruikt. Ook wordt er bijvoorbeeld alleen maar gekozen voor duurzame grondstoffen. Daarnaast is het van belang dat de mensen die de kleding produceren goede werkomstandigheden hebben. Dat betekent dus niet dat mensen zich 16 uur per dag in het zweet werken, om daarna met een zielig loontje naar huis te gaan. Dit gebeurt namelijk vaak bij de grote fashion ketens. Bij duurzame kledingmerken wordt er geen gebruik gemaakt van kinderarbeid, krijgen mensen normale werkuren en worden ze niet onderbetaald.

Wil je checken of een kledingmerk duurzaam is? Neem dan eens een kijkje op de website Rank A Brand. Op dit handige platform kan je zelf een merk invoeren en er zo achter komen hoe duurzaam het merk is. De merken zijn getest op klimaatverandering, milieubeleid en arbeidsomstandigheden. Daarnaast worden ze beoordeeld van A tot E. Als een merk label E heeft kan je het beter laten liggen, dan weet je dat het op een slechte manier gemaakt is. Ik vind het zelf een hele handige site en kijk er graag op als ik aan het winkelen ben. Zo zie je in één oogopslag of een merk duurzaam is.

 

De leukste duurzame kledingmerken

 

Vroeger had je vooral van die geitenwollensokken merken met duurzame kleding, maar tegenwoordig is duurzame kleding echt hip. Er komen steeds meer merken bij die volledig duurzaam én hartstikke fashionable zijn. Voor duurzame kleding betaal je wel wat meer, dat heeft er ook mee te maken dat de productie duurder is. Maar bedenk je dat er veel voordelen zit aan het kopen van duurzame kleding. Zo gaat het bijvoorbeeld jarenlang mee mee, omdat het van goede kwaliteit is.

De leukste merken vind ik Kings of Indigo, Armed Angels, Friday’s Project en Thinking Mu. Kings of Indigo heeft voor vrouwen een redelijk stoere collectie, waar ik zelf wel van houd. Ook hun broeken zijn van hele goede kwaliteit en gaan lang mee. Armed Angels is goed betaalbaar en weer wat vrouwelijker, met veel vrolijke printjes. Friday’s Project heeft veel mooie basics en is gemaakt van prachtige materialen. Daarnaast heeft Thinking Mu ook veel casual items en bovendien is het ook goed betaalbaar. Genoeg keuze dus! Natuurlijk zijn er nog veel meer duurzame merken, maar dit zijn mijn persoonlijke favorieten. Ook Matt & Nat is erg tof en staat bekend om zijn vegan leren tassen en accessoires.

 

duurzame-kleding

Fotografie: Lara Knoops

 

Winkels met duurzame kleding

 

Offline winkels

 

Lijkt het je leuk om duurzame kleding te gaan shoppen? Goed bezig! Het enige nadeel is dat je niet op elke hoek van de straat duurzame kleding vind. Vermijd in ieder geval de grote winkelstraten, waar voornamelijk kleding verkocht wordt die in slechte werkomstandigheden wordt gemaakt. Doei H&M, Zara en Pull & Bear! In elke stad vind je wel wat duurzame kledingwinkels. Zo heeft Daily Poetry in Den Bosch een grote collectie met duurzame merken. Hier hebben ze onder andere Armed Angels, Thinking Mu en Friday’s Project. Een hele fijne winkel met prachtige spulletjes, waarvan je alles wel mee naar huis zou willen nemen. Naast kleding hebben ze hier ook veel duurzame accessoires, zoals schoenen van Toms en Matt & Natt.

In Amsterdam vind je natuurlijk het grootste aanbod aan duurzame winkels. Het is dan soms wel even zoeken waar je moet zijn, daarom dat ik een lijstje heb gemaakt met de leukste winkels. Neem eens een kijkje bij De Geitenwollenwinkel, Het Faire Oosten, Studio Jux en Sukha. Deze winkels verkopen alleen maar duurzame modemerken en zijn daarnaast ook grotendeels vegan. Dat betekent dat er bijvoorbeeld geen dierlijke producten worden gebruikt, zoals leer.

Natuurlijk is het kopen van vintage kleding ook duurzaam. Op die manier krijgt kleding namelijk een tweede leven en ben je zelf niet degene die bijdraagt aan de fast fashion industrie. Ik neem zelf graag een kijkje bij de Reshare store in Tilburg, waar ze veel leuke tweedehands kleding hebben. Deze winkel heb je in verschillende steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Breda. De opbrengst van deze winkel gaat volledig naar het Leger des Heils. Win-win dus! Natuurlijk kan je vintage kleding ook scoren bij kringloopwinkels of andere vintage winkels, zoals Zipper.

 

duurzame-kleding

Daily Poetry, Den Bosch – Fotografie: Lara Knoops

 

Online winkels

 

Duurzame kleding kan je ook gewoon online kopen. Handig als je geen zin hebt om de deur uit te gaan! De gehele collectie van The Green Labels is duurzaam. Ze verkopen hier hele toffe merken zoals Kings of Indigo, Veja en Fjällräven. Een fijne webshop om alles te vinden wat je hartje begeert. Ook Wolf & Storm is een webshop die bekend staat om zijn duurzame collectie. Ze verkopen hier onder andere Alchemist, Friday’s Project en Armed Angels. Ze hebben ook veel leuke sieraden vinden die op een duurzame manier gemaakt zijn. De Geitenwollenwinkel heeft naast een winkel in Amsterdam ook een grote webshop. Hier hebben ze enorm veel verschillende merken en een uitgebreide collectie. Ook verkopen ze hier fijne basics van hun eigen merk Goat.

 

Mijn tips en ervaringen

 

Vorig jaar had ik al bedacht dat ik een kledingkast wilde die alleen maar bestaat uit 100% duurzame kledingstukken. Ik besefte me wel gelijk dat deze switch redelijk duur is. Bovendien ben ik niet zo materialistisch ingesteld dat ik graag al mijn geld uitgeef aan kleding. Ik geef mijn geld het liefste uit aan etentjes en leuke momenten, in plaats van aan spullen. Daarom vond ik het zelf belangrijk om dit proces stapje voor stapje aan te pakken.

Hoe doe je dat? Begin bij het begin. Scoor bijvoorbeeld eerst een aantal truien van duurzame merken en later een duurzame jeans. Je hoeft niet alles in één keer te kopen. Ik ben ook nog steeds bezig met dit proces. Dan kan je na een tijdje kijken naar duurzame schoenen en accessoires. Bovendien is vintage kleding erg goedkoop en kan je zo op een leuke manier je kledingkast duurzaam maken. ‘Be the change you wish to see in this world’, dat is het belangrijkste. Hopelijk kan ik je met dit artikel inspireren om vaker te kiezen voor duurzame kleding. Heb jij nog vragen over dit onderwerp? Laat het mij dan vooral weten in de comments!

Wil je door mij begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of doe mee met de challenge!

 

info@zonderz