fbpx ...

Ben je stiekem wel benieuwd naar de voordelen van yoga? Dat snap ik helemaal! Het belangrijkste voordeel van yoga is natuurlijk dat het goed is voor je lichaam. Maar er zijn ook zo veel andere voordelen. Zo heb je veel minder stress als je regelmatig yoga doet en focus je je je meer op het ‘hier en nu’. De verbinding tussen lichaam en geest is erg belangrijk bij yoga. Persoonlijk vind ik het erg fijn dat yoga totaal niet prestatiegericht is, maar juist een manier om je eigen lichaam beter te leren kennen en dichter bij jezelf te komen. Een mooie quote over yoga vind ik daarom ook: ‘Yoga is not about touching your toes, it’s about what you learn on the way down.‘ Daar ben ik het helemaal mee eens.

Vaak hoor ik mensen om mij heen zeggen: “Ik kan geen yoga, want ik ben niet lenig.” Dat is een uitspraak die vaak gedaan wordt, maar je hoeft echt niet lenig te zijn wanneer je start met yoga. Ik begon ook als een hark en beetje bij beetje ben ik steeds leniger geworden. Yoga bevordert de soepelheid van je lichaam, dus hoe vaker je op je yogamat je oefeningen doet, hoe soepeler je lichaam wordt. Uiteindelijk wordt je er steeds beter in en kan je jezelf gaan uitdagen voor wat moeilijkere poses. Benieuwd naar de voordelen van yoga? Lees dan snel verder.

 

De voordelen van yoga

 

#1 Yoga is goed voor je rug

 

Een van de voordelen van yoga is dat het goed is voor je rug. Dat is ook de reden waarom ik zelf begonnen ben met yoga. Door middel van de juiste yoga oefeningen wordt je lichaam steeds soepeler, waardoor je rugklachten minder worden. Als ik wakker word met rugpijn doe ik een uurtje yoga en de rugpijn is daarna al enorm verminderd. Bepaalde yogahoudingen zorgen ervoor dat de spanning in je rug minder wordt. Zo ben ik dol op de pigeon pose, een pose waarbij je veel spanning voelt in je bilspieren. Deze spieren staan weer in verbinding met de spieren in je onderrug. Wanneer je bilspieren als het ware steeds meer gestretcht worden, wordt de spanning in je onderrug ook minder. Mijn favoriete yogales om rugklachten tegen te gaan is dit filmpje van Boho Beautiful. Ook ideaal voor beginners.

 

 #2 Yoga brengt je tot rust

 

Een ander voordeel van yoga is dat het je geest tot rust brengt. Het is niet gek dat juist veel hardwerkende business babes dol zijn op yoga. Yoga brengt je namelijk tot rust en zorgt er voor dat al je gedachten wegvloeien en je volledig focust op het ‘hier en nu’. Soms heb je dat gewoon even nodig na een drukke dag of juist vóór je begint aan een lange dag. Je kan zelf kiezen op welke manier jij het liefst yoga doet. Zo ben ik fan van yogafilmpjes volgen via YouTube, maar als je het fijn vind kun je je ook aanmelden bij een yogaschool. Ook hier heerst altijd een heerlijke rust en kom je even helemaal tot jezelf tijdens de les. Een yogales eindigt altijd met een meditatie, waarbij je hoofd leeggemaakt wordt. Heb je veel last van stress? Dan is yoga zeker een aanrader.

 

voordelen-van-yoga Fotografie: Evelien Hogers

 

#3 Yoga is een full body workout

 

Yoga is echt een full body workout. Met yoga focus je je niet op één lichaamsdeel, maar train je echt je gehele lichaam. Zo sta je vaak te planken, waarbij je je armen en buik traint. Daarna verander je weer in een chair pose, die erg goed is voor je bilspieren. Niet veel later sta je weer te balanceren op één been en worden je bovenbenen ook gelijk getraind. Dat is vooral wat ik zelf heel fijn vind aan yoga, je hoeft niet na te denken over welk lichaamsdeel je wilt trainen want elk lichaamsdeel wordt tijdens een yogasessie aangepakt.

 

#4 Yoga daagt je uit

 

Een van de voordelen van yoga is dat het uitdagend is. Stapje voor stapje word je steeds beter in je yogaposes. Soms kan het zijn dat je na een halfjaar een pose pas volledig onder de knie hebt, maar dat maakt yoga juist uitdagend. Want ook al is yoga niet prestatiegericht, het is super fijn als je je lichaam steeds beter leert kennen en je vooruitgang ziet in je poses. Daarom is yoga niet een tijdelijke sport, maar een hobby waar je jaren verknocht aan kunt raken. Laatst hoorde ik een mooie quote tijdens mijn favoriete yin yoga class“Your mind is stronger than your body. Your mind can control your body in ways you can’t even imagine.” Ook al heb je het gevoel dat je een bepaalde pittige pose niet aankunt, laat jezelf niet kennen en mediteer jezelf door de pose heen. Na verloop van tijd gaat het steeds beter en merk je dat je ineens poses kunt die je voorheen niet kon.

 

voordelen-van-yoga

 Fotografie: Evelien Hogers

 

#5 Yoga = zweten

 

Vaak wordt er gedacht dat yoga geen sport is, want volgens veel mensen ben je alleen maar aan het stretchen. Gelukkig zijn er voldoende yoga workouts waarbij je na vijf minuten al hijgend en puffend op je matje ligt. Dus ook wanneer je graag wilt afvallen of een strakker lijf wilt hebben is yoga zeker aan te raden. Bij yogascholen is de ashtanga yoga altijd erg pittig, dit zijn vaststaande yogaposes die in een rap tempo afgewisseld worden. Doe je liever yoga thuis op een matje, dan is deze yoga workout ook lekker uitdagend. Ik ben zelf gek op yoga workouts en probeer een paar keer per week een pittige yoga workout te doen. Zo blijf ik in conditie en bovendien zijn yoga workouts lekker uitdagend om te doen.

Wil je na alle voordelen van yoga ook starten met yoga? Neem dan eens een kijkje bij Yoga 013 in Tilburg of ga aan de slag met online yogalessen. Mijn favoriete YouTube kanaal is Boho Beautiful.

Wil je door mij begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of doe mee met de challenge!

 

info@zonderz