Zijn koolhydraten dikmakers? Veel mensen denken dat ze enorm dik worden door het eten van koolhydraten. Zo bestaan er tegenwoordig veel koolhydraatarme diëten, waarbij wordt beloofd dat je in korte tijd flink wat kilo’s afvalt. Vaak wordt er gedacht dat je brood, pasta en rijst moeten schrappen uit je dieet als je wilt afvallen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Zijn koolhydraten dikmakers of is het een fabeltje? In deze blog beantwoord ik deze vraag.

 

Zijn koolhydraten dikmakers?

 

Ten eerste is er niks mis met koolhydraten. Koolhydraten leveren energie en die energie heb je nodig om goed te kunnen functioneren. Mensen die een lange tijd te weinig koolhydraten binnen krijgen zijn vaak snel vermoeid, krijgen concentratieproblemen en last van hoofdpijn. Daarnaast word je echt niet dik door het eten van koolhydraten. Het is alleen belangrijk dat je de juiste koolhydraten kiest en niet gaat voor koolhydraten in de vorm van koekjes, snoepjes en andere zoetigheden.

Zorg dat je gevarieerd eet en kiest voor natuurlijke producten die je lichaam voeden in plaats van kort vullen. Kies bijvoorbeeld voor havermout, kidneybonen, quinoa, speltpasta of zilvervliesrijst. Deze vezelrijke koolhydraten zorgen er voor dat je sneller verzadigd bent en ook langer vol zit. Door te kiezen voor koolhydraten met veel vezels heb je niet zo veel nodig en heb je toch lekker lang energie.

 

Creëer een negatieve energiebalans

 

Om af te vallen hoef je eigenlijk maar één ding te onthouden: dat je minder calorieën moet binnenkrijgen dan je nodig hebt. Dit wordt ook wel het creëren van een negatieve energiebalans genoemd. Dit betekent niet dat je elke dag op een blaadje sla moet leven, ben maar niet bang! Stel je voor dat jouw dagelijkse calorie inname 2000 calorieën is, dan zou je dus elke dag 200 calorieën minder moeten eten om af te vallen. Op die manier creëer je een negatieve energiebalans. Bij een dagelijkse calorie inname van 1800 calorieën krijg je eigenlijk iets te weinig energie binnen, waardoor je gaat afvallen.

 

koolhydraten-dikmakers

 

Hoe verdeel je de macro’s?

 

De verdeling van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) heeft hier verder weinig invloed op. Het probleem is alleen dat pasta per 100 gram al 350 calorieën bevat. Verstandiger is het dan om bijvoorbeeld pasta te maken van courgette, wat maar 75 calorieën bevat. Op die manier is het makkelijker om een negatieve energiebalans te creëren. Maar dat heeft verder niks met koolhydraten te maken. Je kan namelijk ook dik worden door het eten van te veel vetten. Als jij elke dag een avocado van 300 calorieën eet, kom je natuurlijk ook snel aan veel calorieën. Bovendien bevatten vetten meer calorieën dan koolhydraten. Vetten bevatten namelijk 9 calorieën per gram, koolhydraten en eiwitten maar 4 calorieën per gram. Dus maak je niet zo druk om die koolhydraten, maar let gewoon op je calorie inname als je wilt afvallen.

 

Tip: Track je voeding

 

Zijn koolhydraten dikmakers? Nee! Ben vooral niet bang om koolhydraten te eten. Je lichaam heeft koolhydraten echt nodig als energiebron, zonder deze energie kan het zijn dat je je heel slap gaat voelen. Zelf eet ik dagelijks koolhydraten en daardoor voel ik me juist lekker fit. Onthoud wel dat een grote hoeveelheid koolhydraten snel zorgt voor een calorieoverschot. Ga eens na via de app MyFitnessPal hoeveel calorieën jij dagelijks binnenkrijgt. Wil je afvallen? Creëer dan een negatieve energiebalans. Dat kan zijn door dagelijks wat minder pasta te eten, maar dat kan net zo goed door wat minder avocado’s of noten te nuttigen.

Ben je helemaal overtuigd? Probeer dan deze vegetarische pasta bolognese of ontbijt wat vaker met havermoutpap. En wil je door mij persoonlijk begeleid worden met afvallen? Met je dan aan voor online coaching!

 

koolhydraten-dikmakers

 

Wil je aan de slag met een gezonde en duurzame lifestyle? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Deze ontvang je 2x per maand in je mailbox.