Veel meer vrouwen zouden schijt moeten hebben aan de weegschaal. Bijna elke vrouw heeft namelijk wel een haat-liefde verhouding met haar weegschaal. Misschien jij ook wel? Het ene moment ben je enorm blij dat je bent afgevallen, het volgende moment kan je de weegschaal wel uit het raam gooien. Want ja, er is weer een kilo bij. De reden dat ik deze blog schrijf is om je wakker te schudden. Want wat maakt dat getalletje op de weegschaal nu eigenlijk uit? Is het zo dat hoe lager het getal is, hoe gelukkiger je bent? Nee, de weegschaal is geen maatstaf voor geluk. Het geeft alleen je gewicht aan en dat is het. Toch kunnen veel vrouwen hier enorm chagrijnig door worden en dat zou ik graag willen veranderen. Laat je geluk niet afhangen van een getalletje op de weegschaal, dat is echt zonde van je tijd. 

 

schijt-aan-de-weegschaal

Foto: Willemijn Louws

 

Weg met die weegschaal!

 

Zelf sta ik nooit meer op de weegschaal. Nou ja, misschien één keer per jaar. Voor mij bepaald de weegschaal niet de mood van mijn dag. Natuurlijk is dat wel eens anders geweest toen ik jonger was, maar mijzelf niet meer wegen was voor mij de beste beslissing ooit. Het is namelijk veel belangrijker om te focussen op hoe je in je vel zit. Bedenk eens waardoor jij lekker in je vel zit en wat je gelukkig maakt.

Ik zit lekker in mijn vel als ik gezond kan eten, maar ook als ik een bak Ben & Jerry’s achterover kan werken. Ja, dat doe ik heel graag. Misschien kom ik dan wel aan, maar wat maakt het uit? Genieten is ook belangrijk. Als ik even niet lekker in mijn vel zit houd ik een balansdag en is het weer goed. De weegschaal bepaald niet meer mijn mood, maar ik luister naar mijn lichaam en doe wat goed voelt. 

 

Afvallen zonder je te wegen?

 

Wat maakt het nu uit of je tachtig of zestig kilo weegt, waar het om gaat is dat je lekker in je vel zit. Als je dat doel bereikt hebt is het vooral belangrijk om dat vast te houden. Zeg eens wat vaker tegen jezelf: ‘Yes, ik mag er zijn! Vandaag zit ik lekker in mijn vel en heb ik schijt aan de weegschaal!’ En doe dat ding gewoon weg als het je ongelukkig maakt, want het is het niet waard.

Ook als je wat kilo’s kwijt wilt is jezelf wegen niet per se nodig. Alle mensen die ik begeleid met afvallen willen uiteindelijk gewoon weer goed in hun vel zitten. Daarvoor hoef je jezelf echt niet dagelijks te wegen. Kijk gewoon of je kleding losser zit, dat je je fitter voelt en of je meer straalt. Doe die weegschaal weg en ben vooral gelukkig met wie je bent. Dat is het allerbelangrijkste.

Wil je door mij begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of doe mee met de challenge!