fbpx ...

Deze vegan frambozentaart is super leuk om te serveren als verjaardagstaart of dessert. Ik word helemaal blij van die roze kleur, jij ook? De taart is echt om te smullen en bovendien ook helemaal Zonderzooi-proof! Zo kan je lekker genieten zonder schuldgevoel. Deze vegan frambozentaart is lactosevrij, terwijl er wel gewoon yoghurt in zit. Voor dit recept gebruikte ik namelijk de Coco Start Raspberry van Abbot Kinney’s, dat is lactosevrije frambozenyoghurt. Deze yoghurt is gemaakt op basis van kokosyoghurt en biologische frambozen en bevat verder geen toegevoegde suikers. Ideaal voor het maken van een gezonde yoghurt frambozentaart.

 

vegan-frambozentaart

 

Hoe wordt kokosyoghurt gemaakt?

 

Zoals je misschien al wel gemerkt hebt ben ik fan van de plantaardige yoghurt van Abbot Kinney’s. De kokosyoghurt wordt gemaakt met kokosnoten uit Sri Lanka, want die hebben een heerlijke smaak. Ik ben vorig jaar in Sri Lanka geweest en vind de kokosnoten daar erg lekker zoet. Door plantaardige yoghurtculturen toe te voegen aan de kokosmelk ontstaat er op een natuurlijke manier kokosyoghurt. Er worden vier soorten yoghurtculturen toegevoegd. De helft van de yoghurtculturen zet de suiker in de kokosmelk om in zuur en zorgt voor een mooie volle structuur. De andere helft zijn probiotica en zijn erg goed voor je darmflora. Bij de Coco Start Raspberry zijn dan alleen nog wat frambozen toegevoegd voor een fris-zoete frambozensmaak. Deze yoghurt is overigens ook erg lekker om te eten als ontbijt met een beetje muesli. Je vindt deze kokosyoghurt onder andere bij de Albert Heijn, Marqt en Ekoplaza. 

 

Wat is agar agar?

 

Voor deze taart gebruikte ik voor het eerst agar agar. Veel mensen kennen dit niet en daarom leg ik even uit wat het is. Agar agar is een vegan bind- en geleermiddel dat je kan gebruiken om taarten mooi stijf te krijgen. Het is in mijn ogen veel beter voor je lichaam dan gelatine. Wist je dat gelatine gemaakt wordt van varkensbotten? Bah, dat wil ik echt niet eten hoor! Agar agar is daarnaast ook sterker dan gelatine, waardoor je minder nodig hebt. Je kan het scoren bij natuurvoedingswinkels of de Aziatische supermarkt. Een fijn middeltje dat zorgt voor deze prachtige vegan frambozentaart.

Wel een nadeel: agar agar heeft een bindkracht van 2-3 dagen, dus maak deze taart niet een week van te voren. Daarnaast is het ook belangrijk om je springvorm niet in te vetten en af te dekken als je agar agar gebruikt, dan werkt het namelijk minder goed. Oké, genoeg gekletst over agar agar. Tijd om deze vegan frambozentaart te gaan maken!

Deze vegan frambozentaart is:

  • Lactosevrij
  • Glutenvrij
  • 100% vegan
  • Veel te lekker om te delen

Laat je me weten wat je van deze vegan frambozentaart vond? Deel je recept foto op Instagram via #zonderzooi of tag me @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

vegan-frambozentaart

vegan-frambozentaart

vegan-frambozentaart

 

Recept vegan frambozentaart

 

Bereidingstijd: 20 minuten + 3 uur opstijven

 

Ingrediënten

Bodem
185 gram medjoul dadels
150 gram amandelen
1 theelepel kokosolie

Frambozenlaag
250 ml Coco Start Raspberry van Abbot Kinney’s
100 gram (diepvries) frambozen
1 eetlepel ahorn siroop
2 gram agar agar
100 ml water

Topping
Handje frambozen
Handje blauwe bessen

 

Benodigdheden

Springvorm (doorsnee 16 cm)
Keukenmachine
Steelpannetje

 

Bereiding

1. Gebruik je bevroren frambozen? Laat ze dan eerst even goed ontdooien.

2. Doe de amandelen in de keukenmachine en mix in een paar minuten fijn. Voeg daarna de dadels en kokosolie toe en mix weer een paar minuten zodat er een fijngemalen brokkelige massa ontstaat.

3. Verdeel deze massa over de bodem van de springvorm en strijk glad met een spatel. Zet de springvorm in de koelkast.

4. Was de keukenmachine af en voeg daarna de Coco Start Raspberry, frambozen en ahorn siroop toe. Mix tot een gladde roze massa.

5. Doe de agar agar in een steelpannetje en voeg het water toe. Breng aan de kook op laag vuur en blijf continue roeren, dit duurt ongeveer 4 minuten. De massa wordt steeds dikker en op een gegeven moment ontstaan er bubbeltjes. Zet het gas daarna uit en laat het twee minuten afkoelen.

6. Voeg daarna de roze massa langzaam toe aan het pannetje met agar agar en roer alles goed door elkaar.

7. Haal de springvorm uit de koelkast en giet de roze massa over de amandel-dadel bodem. Zet de springvorm minimaal 3 uur in de koelkast om stijf te worden. Let op: dek de vorm niet af, want dan werkt de agar agar minder goed. Serveer de cake daarna met verse frambozen en blauwe bessen.

Tip: Gebruik je geen zachte Iraanse dadels, maar gewone dadels? Week ze dan eerst een kwartier in warm water zodat ze goed zacht worden.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Abbot Kinney’s. Lees hier mijn disclaimer.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz