fbpx ...

Tijd voor een update over de zero waste challenge, waarbij ik jullie ook wat vertel over zero waste verzorgingsproducten. Ik merk dat ik de zero waste challenge steeds leuker begin te vinden. In het begin vond ik het echt een uitdaging om bepaalde dingen te laten staan, maar nu gaat het steeds beter. Als ik zero waste boodschappen doe koop ik geen komkommers meer verpakt in plastic, laat voorverpakte repen links liggen en haal ik ook geen doosjes thee meer in huis. Maar hoe zit het dan met je dagelijkse verzorgingsproducten? Tandpasta zit verpakt in een plastic verpakking, net zoals wattenschijfjes en wattenstaafjes. Ook shampoo en douchegel zit natuurlijk verpakt in een plastic verpakking. Oh oh, die zero waste lifestyle blijkt toch wat lastiger dan gedacht.

Zero waste verzorgingsproducten kan je helaas niet zo makkelijk vinden bij de supermarkt. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer zero waste webshops, waarbij je alles kan bestellen wat je nodig hebt. Het voordeel van zero waste verzorgingsproducten is dat ze enorm lang mee gaan. Ik besefte me dat ik dagelijks een wattenschijfje weggooi als ik mijn make-up er af haal. Tijd voor verandering! Ik bestelde online wasbare wattenschijfjes, die je na het gebruik gewoon in de wasmachine gooit. Ook bestelde ik gelijk een mooie bamboe tandenborstel en ging ik voor biologisch afbreekbare wattenstaafjes. Bovendien weet ik voortaan hoe ik zelf deodorant kan maken, wat weer veel plastic verpakkingen scheelt. Benieuwd hoe je dat doet? Lees dan snel verder.

 

Zero waste verzorgingsproducten

 

Shampoo en douchegel

 

Heb je ooit van shampoo bars gehoord? Dat zijn eigenlijk gewoon ouderwetse blokken zeep, maar dan gemaakt van shampoo. Deze wrijf je even over je natte haar, dan begint het te schuimen en zo kan je makkelijk je haren wassen. Geen plastic shampoo verpakking meer nodig! Ik gebruik momenteel een shampoo bar van het merk Helemaal Shea, welke gemaakt is van shea butter. De shampoo bar bevat verder alleen maar natuurlijke ingrediënten, zoals kokosolie en etherische oliën. Ook douchegel kan je tegenwoordig verpakkingsvrij verkrijgen in zeepvorm. Zo vond ik ook een natuurlijke cacao & kaneel zeep die ik snel ga proberen. Daarnaast heeft Lush veel shampoo bars in hun collectie, welke vegan en proefdiervrij zijn.

 

zero-waste-verzorgingsproducten

 

Zero waste parfum

 

De meeste parfummerken zijn allesbehalve duurzaam en worden niet op een natuurlijke manier gemaakt. Gelukkig bestaan er steeds meer merken die dit anders doen. Zo maakt het merk Ruik parfum van gebruikte sinaasappelschillen, super tof! De sinaasappelschillen worden gedestilleerd tot etherische olie en dit wordt verwerkt als hoofdingrediënt in de parfum. Ook maakt Ruik parfum van de dennennaalden van oude kerstbomen. Deze parfums zijn 100% vegan, biologisch en natuurlijk ook cruelty-free. Misschien een leuk cadeautje voor Kerstmis?

 

Tanden poetsen

 

De meeste tandenborstels worden gemaakt van plastic. Bovendien worden ze ook vaak nog verpakt in plastic, waardoor ze eigenlijk dubbel milieu-onvriendelijk zijn. Mijn tip? Ga voor een bamboe tandenborstel! Bamboe is het meest duurzame materiaal op aarde en bovendien is het in overvloed beschikbaar, aangezien het een bijproduct is van de Chinese landbouw. Een bamboe tandenborstel ziet er veel leuker uit in je badkamer dan een gewone tandenborstel, toch? En als je dan toch bezig bent, vervang die tube tandenpasta dan gelijk voor tandenpoets tabletjes. Dit zijn tabletjes die je in je mond doet en zodra er speeksel bij komt begint het te schuimen. Zo kan je lekker je tanden poetsen zonder dat je een tube tandpasta hoeft weg te gooien elke maand.

 

zero-waste-verzorgingsproducten

 

Deodorant

 

Deodorant kan je super makkelijk zelf maken. Laatst was ik bij een workshop van DIY soap en daar maakten we onze eigen zero waste deodorant. Deze deodorant is vergelijkbaar met een roller deodorant, alleen deze variant is veel natuurlijker. Het enige wat je nodig hebt is maïzena, kokosolie, baking soda en etherische olie. Zorg ook dat je een klein glazen potje hebt waar je de deodorant in kan doen. Meng 1 eetlepel gesmolten kokosolie met 1,5 eetlepel maïzena en 0,5 eetlepel baking soda. Roer even goed door elkaar en voeg daarna 8 druppels etherische olie toe. Kies je favoriete etherische olie, zoals lavendel of rozengeur. Doe dit samen in een klein glazen potje, laat het even goed hard worden en smeren maar! Ben je te lui om zelf een deodorant te maken? Dan kan je hier ook een fijne zero waste variant bestellen.

 

 

Make-up en verzorging

 

Op het gebied van make-up en verzorging kan je ook kiezen voor de zero waste variant. De merken Zao en Boho verkopen namelijk hervulbare make-up, zodat je maar één keer een verpakking hoeft te kopen. Ook Lush heeft steeds meer verpakkingsvrije make-up. Zo hebben ze sinds kort hun eerste verpakkingsvrije concealer gelanceerd. Ik vind het mooi om te zien dat grote merken zoals Lush zo veel aandacht besteed aan zero waste.

Oh en sta je wel eens stil bij alle gezichtsdoekjes en wattenschijfjes die je dagelijks gebruikt om je make-up er af te halen? Ook dat kan zero waste! Zo bestelde ik wasbare wattenschijfjes, die je gewoon uit kan wassen en daarna weer kan gebruiken. Ideaal en het scheelt een hele hoop afval!

 

zero-waste-verzorgingsproducten

 

Hopelijk heb ik je met deze blog geïnspireerd om eens wat vaker te kiezen voor zero waste verzorgingsproducten. Zijn er nog verzorgingsproducten die jij lastig vind om zero waste te kopen? Laat het me weten in de comments, misschien weet ik wel een oplossing!

Wil je door mij persoonlijk begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Meld je dan nu aan voor foodcoaching.

Ben je op zoek naar meer structuur in je eetpatroon? Ga dan aan de slag met het Happy Healthy Body e-book.

 

 

info@zonderz