fbpx ...

Wat zijn de voordelen van plantaardige zuivel? Tegenwoordig lijkt het een enorme trend om producten van koemelk te laten staan en te gaan voor vervangers zoals amandelmelk, havermelk en kokosyoghurt. Stiekem vind ik dit best een leuke trend, want plantaardige zuivel is hartstikke goed voor je lichaam! Deze producten zijn namelijk lactosevrij, waardoor ze van nature minder suikers bevatten. Daarnaast worden ze vaak op een duurzame manier geproduceerd en zijn ze vele malen beter voor het milieu dan koemelk. Waarom dan precies? In deze blog leg ik je uit wat de voordelen van plantaardige zuivel zijn.

 

voordelen-plantaardige-zuivel

 

Wat is plantaardige zuivel?

 

Plantaardige zuivel wordt gemaakt van planten. Tegenwoordig vind je in elke supermarkt een groot schap met plantaardige zuivelproducten. Een aantal jaar geleden was er alleen nog maar sojamelk, maar momenteel is er veel meer keus. Denk aan amandelmelk, rijstmelk en kokosmelk. Ook yoghurt wordt tegenwoordig op een plantaardige manier gemaakt. Voorbeelden van plantaardige yoghurt zijn bijvoorbeeld de romige kokosyoghurt van Abbot Kinney’s of deze mango yoghurt. Daarnaast kan je op een plantaardige manier koken, zoals met rijstroom of sojaroom. Al deze producten zijn van nature lactosevrij en bevatten geen koemelk. Bovendien is plantaardige zuivel ook veganistisch, aangezien er geen dierlijke producten in verwerkt zitten.

 

voordelen-plantaardige-zuivel

voordelen-plantaardige-zuivel

 

De voordelen van plantaardige zuivel

 

Wat zijn de voordelen van plantaardige zuivel? Plantaardige zuivel is lactosevrij, wat voor sommige mensen heel fijn is. Lactose kan namelijk zorgen voor een opgeblazen gevoel in je buik en door te kiezen voor lactosevrije producten neemt dat af. Producten die lactosevrij zijn worden ook beter verteerd door je darmen. Daarnaast bevatten lactosevrije yoghurt producten van nature minder suikers dan reguliere yoghurt producten. Zo bevat een glas halfvolle melk 15 gram koolhydraten en een glas amandelmelk maar 0.3 gram koolhydraten. Wat een verschil! Vanwege het lage suikergehalte blijft je bloedsuikerspiegel stabieler en krijg je minder snel trek.

Daarnaast is bevatten melk en melkproducten zoals yoghurt en kaas veel verzadigde vetten. Deze vetten zijn niet goed voor je lichaam. Verzadigde vetten verhogen namelijk de kans op cholesterol en hart- en vaatziekten. Genoeg redenen dus om vaker te kiezen voor plantaardige zuivel!

 

Is plantaardige zuivel duurzaam?

 

Plantaardige zuivel veel beter voor het milieu dan gewone zuivel. Er zijn namelijk geen koeien voor nodig die zorgen voor methaanuitstoot. Methaan heeft een schadelijk effect op onze planeet. Plantaardige zuivel wordt juist gecreëerd met producten uit de natuur, die niet belastend zijn voor het milieu. Zo maakt Abbot Kinney’s kokosyoghurt met kokosnoten, waar geen kunstmest, extra water en pesticiden voor nodig zijn. Door meer te kiezen voor plantaardige zuivel draag je dus automatisch bij aan een beter milieu! Zet daarom eens wat vaker plantaardige zuivel op je boodschappenlijstje en ga lekker experimenteren met deze producten.

 

voordelen-plantaardige-zuivel

 

Mijn favoriete producten

 

Ik ben gek op de Coco Start kokosyoghurt van Abbot Kinney’s. Dit is een romige kokosyoghurt zonder toegevoegde suikers. Hier maak ik chocolade chia pudding mee of ik doe een schepje kokosyoghurt bij een pittige curry. Ook heb ik altijd kokos-rijst drink in mijn koelkast staan. Deze plantaardige melk gebruik ik als basis voor smoothies of havermoutpap. Als ik mezelf lekker wil verwennen haal ik de Almond Frost, ijs gemaakt op basis van amandelyoghurt. Lekker om zo te eten of bijvoorbeeld dit recept van te maken. Voor koken gebruik ik vaak rijstroom, zo kan je een lekker romige pastasaus maken die geheel lactosevrij is.

Hopelijk kan ik je inspireren om wat vaker te kiezen voor plantaardige zuivel. De plantaardige zuivel van Abbot Kinney’s is onder andere verkrijgbaar bij de Ekoplaza en Marqt. Wat is jouw favoriete product gemaakt van plantaardige zuivel? Laat het me weten in de comments!

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Abbot Kinney’s.

 

info@zonderz