Zero waste boodschappen doen is niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Veel producten zitten standaard verpakt in plastic, karton of blik. Deze maand staat in het teken van de zero waste challenge, waarbij ik je inspireer om een maand lang zo min mogelijk afval te creëren. Een zero waste lifestyle begint vaak je boodschappen. Door er bewust voor te kiezen om geen verpakkingen te kopen, laat je al een hele boel waste achterwege. Maar hoe kan je dit het beste aanpakken? Vandaag deel ik mijn tips voor zero waste boodschappen doen!
Groenten en fruit
Haal je groenten en fruit op de markt, bij de boer of in de supermarkt. Kies voor producten die lokaal zijn, deze zijn namelijk minder vaak verpakt in plastic. Bepaalde producten zijn bij de ene supermarkt wél verpakt in plastic, terwijl de andere supermarkt ze weer aanbiedt zonder plastic. De reden dat supermarkten plastic gebruiken om groenten en fruit is om het langer houdbaar te houden en daarnaast ook voor de hygiëne. Gelukkig kan je steeds meer producten zonder plastic verpakking scoren, hierbij even een klein lijstje.
Fruit zonder verpakking
- Appels
- Peren
- Bananen
- Sinaasappels (per stuk)
- Ananas
- Meloen
- Citroen
- Limoen
- Avocado
Groenten zonder verpakking
- Komkommer
- Courgette
- Bloemkool
- Broccoli
- Paprika
- Pompoen
- Zoete aardappel
- Winterpeen
- Trostomaten
- Prei
- Bosui
- Krop ijsbergsla
- Aubergine
- Sperziebonen
- Bleekselderij
- Venkel
Neem een katoenen nettas mee naar de supermarkt voor dingen als appels, tomaten en sperziebonen. Verder is het verstandig om voorverpakt en voorgesneden groenten en fruit te vermijden. Denk aan fruitsalades, kant-en-klare salades en bloemkoolrijst. Deze producten zijn bovendien vers ook veel rijker aan vitamines dan dat je ze kant-en-klaar koopt.
Vlees, vis en plantaardige vervangers
Zelf eet ik geen vlees en vis, dus voor mij is het erg makkelijk om de plastic verpakkingen hierbij te vermijden. Wil je graag een stukje vlees of vis halen, kan je dat beter halen bij de slager of visboer. Neem je eigen bakjes mee en laat het daar in doen, op die manier scheelt het een hoop plastic zakjes en bakjes. Ook op de markt kan je zero waste boodschappen doen bij de visboer of slager.
Eet je plantaardig en ben je gek op tofu en tempeh? Dan heb je veel geluk met de Aziatische supermarkt, daar kan je vaak verse tofu en tempeh kopen zonder verpakking. Neem dan gewoon een eigen bakje mee waar je het in doet. Vegetarische burgers kan je overigens gewoon zelf maken, probeer deze falafel burgers maar eens!
Brood, crackers en rijstwafels
Brood kan je makkelijk zero waste scoren bij de bakker of supermarkt. Neem een katoenen broodzak mee waar je het brood in laat doen. Natuurlijk zijn afbakbroodjes altijd verpakt in plastic, daarom kan je beter kiezen voor verse broodjes. Op die manier kan je toch zero waste boodschappen doen. Daarnaast kan je vers brood invriezen voor een langere tijd en daarna afbakken in de oven. Ik ben zelf fan van het Liefde & Passie brood van de Albert Heijn, wat elke dag vers gebakken wordt. Dit brood laat ik in een broodzak doen en dat scheelt weer een verpakking.
Eet je graag crackers of rijstwafels? Dan wordt het iets lastiger, deze zijn namelijk moeilijk verkrijgbaar zonder verpakking. Gelukkig kan je crackers wel makkelijk zelf maken. Zo vond ik hier een makkelijk recept voor zadencrackers van havermout. Die ga ik zelf ook snel maken! Rijstwafels wordt wat lastiger, want om deze zelf te maken is best ingewikkeld. Gelukkig kan je wel zero waste genieten van brood en crackers.
Broodbeleg
Heel veel soorten beleg kan je makkelijk zelf maken. Denk aan hummus, amandelpasta of chocoladepasta. Bovendien is het zelf maken een stuk goedkoper dan het kant-en-klaar te kopen. Ik maak wekelijks een portie hummus, waar ik zeker vier dagen mee kan doen. Dat scheelt een hele hoop plastic en bovendien is verse hummus écht veel lekkerder dan die van de supermarkt. Eet je graag kaas? Ook dit kan je gewoon zero waste scoren bij de kaasboer. Neem een katoenen doek mee waar je de kaas inwikkelt en laat het papiertje met plastic achterwege. Broodbeleg als kipfilet en rookvlees wordt wat lastiger, maar ook deze kan je zero waste scoren bij de slager. Laat het vers afsnijden, doe het in een bakje en bewaar het in de koelkast.
Rijst, pasta en wraps
Sommige dingen zijn wat lastiger om zero waste te verkrijgen, zoals rijst, pasta en wraps. Deze zitten in de supermarkt altijd al verpakt in plastic. Gelukkig zijn er steeds meer winkels waar je producten in bulk kan kopen. Het Zero Waste Project heeft alle bulkwinkels in Nederland en België op een rijtje gezet. Daarnaast kan je bij veel vestigingen van de Ekoplaza producten zelf tappen in je eigen bakje en afrekenen op hoeveelheid. Super handig!
Wraps zitten ook altijd verpakt in plastic, terwijl je deze makkelijk zelf kan maken. Gebruik voor vier wraps 150 gram speltbloem, 300 ml water en een paar snufjes zout. Mix dit even door elkaar met een mixer en bak er wraps van. Deze wraps zijn bovendien veel gezonder dan de kant-en-klare wraps uit de supermarkt.
Kruiden
Zero waste boodschappen doen is leuk, maar hoe doe je dat dan met je kruiden? Bijna alle verse kruiden zijn tegenwoordig verpakt in kleine plastic bakjes. Gelukkig kan je op de markt kruiden gewoon los kopen en ze zelf in een nettasje doen. Ook is er bij de AH XL de mogelijkheid om verse kruiden zelf af te knippen. Zo koop je dus ook alleen maar de hoeveelheid die je nodig hebt en verspil je ook geen kruiden. Super handig! Natuurlijk is het ook een goed idee om een moestuintje te maken, zodat je altijd verse kruiden in huis hebt.
Gezonde snacks
Denk je dat je goed bezig bent met al die gezonde repen, zitten ze wel net even allemaal verpakt in een losse verpakking. Sta je er wel eens bij stil hoeveel je wekelijks weggooit aan verpakkingen van gezonde snacks? Ik eet zelf graag Nakd repen, maar deze maand dus even niet. Je kan gezonde snacks erg makkelijk zelf maken. Maak op zondag wat chocolade hazelnoot balletjes of bak een lekkere frambozencake. Deze snacks kan je meenemen naar je werk en lekker als tussendoortje opsmikkelen. Natuurlijk is fruit ook altijd een goede optie, zoals bananen of appels.
Noten
Als je door de supermarkt loopt denk je misschien dat het lastig is om noten zero waste te scoren. Maar gelukkig valt dat erg mee! Je kan namelijk bij de Ekoplaza, Waar en Lidl zelf noten tappen. Neem zelf een weckpotje mee waar je ze in doet en weeg ze af bij de kassa. Zorg er wel voor dat je het gewicht weet van het weckpotje, zodat deze eraf gehaald kan worden.
Zero waste thee
Het viel mij op dat thee echt enorm veel afval geeft. Je hebt een verpakking, waar vaak twintig losse verpakkingen in zitten en daarin zitten dan weer de theezakjes. Ik drink zeker acht koppen thee per dag, wat neerkomt op vier theezakjes én de losse verpakking die ik dagelijks weggooi. Veel slimmer is het om te gaan voor losse thee blaadjes, die je in een thee-ei doet. Losse thee kan je halen bij theewinkels zoals Tea Bar of Simon Lévelt. Neem hierbij een eigen katoenen zakje mee naar de winkel om de thee in te bewaren. Daarnaast kan je natuurlijk ook kiezen voor verse thee, zoals gemberthee. Gember kan je verpakkingsvrij kopen in de supermarkt en is daarom een super fijne zero waste thee. Snijd een aantal dunne schijfjes verse gember af, doe er wat kokend water bij en laat het even een paar minuten staan. Zo makkelijk is het!
Heb jij nog meer handige tips voor zero waste boodschappen doen? Leuk! Laat het me dan weten in de comments.
Ben je op zoek naar meer structuur in je eetpatroon? Ga dan aan de slag met het Happy Healthy Body e-book.
Wil je door mij persoonlijk begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Meld je dan nu aan voor foodcoaching.
- 10x de lekkerste vegan kookboeken - 21/07/2023
- Amandelmelk zelf maken - 23/05/2023
- Wat betekent agni en ama in Ayurveda? - 24/04/2023
Super tips! Waar ik zelf tegenaan loop is wc papier. Hoe doe jij dat zero waste?
Goede vraag Hannah! Ik haal zelf wel wc papier van gerecycled papier (eco), maar helemaal zero waste wc-papier is erg lastig te vinden. Ook in het boek Het Zero Waste Project zijn ze hier veel naar op zoek gegaan, maar helaas is er nog niemand die het heeft uitgevonden.
Hele late reactie, ik weet het! Maar is het misschien een idee om dan zo een Arabisch wc douche aan te sluiten. Heb je helemaal geen papier meer nodig. Sluit je die aan op regenwater is ‘t win win.
Dat is inderdaad een leuk idee Maarten!
Bij onder andere de AH en Hoogvliet verkopen ze nu wc papier van het merk Nalys dat in papier verpakt zit! Daarnaast kan je op sommige plaatsen oa. Jumbo rollen van merk The Good Roll kopen (of je kan het online bestellen).
Hoi Anne, jaaa klopt, ik heb tegenwoordig ook het wc-papier van The Good Roll. Dit bestel ik vaak online in een grote verpakking, dat scheelt weer afval. Heel goed dat jij ook zo bewust bezig bent! Liefs, Dalí
The good roll 48 rollen gerecycled naked versie. Verpakt in een doos wordt vaak gebracht op een fiets of electrische auto. Doos kan bij oudpapier.
Jaa die vind ik ook top, die bestel ik ook vaak! Alleen sinds ik in Amsterdam woon heb ik geen opbergruimte meer, dus koop ik de normale variant van hun weer. Zonde eigenlijk, want die naked rollen waren altijd veel duurzamer. Liefs!
Met je paragraaf over theezakjes druk je bij mij op de knop. Ik heb deze manier van thee verkopen nooit gesnapt. Ik ben met de koffie ook nooit aan de pads gewild. Dit zijn zo’n verspillende manieren van verpakken. Let op mijn woorden: er komt ooit nog eens een verbod op. Het mag van mij in ieder geval.
Ja hé, zo mee eens! Ik vind theezakjes ook dikke onzin en drink altijd verse gemberthee of anders verse kruidenthee. Zo zonde van al dat papier en bovendien zit er ook vaak nog plastic verwerkt in theezakjes. In ieder geval super goed dat jij er je al wel van bewust bent! Liefs, Dalí
Ik observeer dat het steeds normaler wordt om bijvoorbeeld bij de bakker de broodjes direct in de tas te laten doen. Als je er over nadenkt, is het apart inpakken van chocoladerepen etc. extreem verspillend en milieu-onvriendelijk. Een echte omslag zou zijn: het omdenken van het productieproces. Ik bedoel maar: wat niet geproduceerd wordt, heeft ook geen verpakking nodig.
Hoi Irene, mee eens! Zo mooi dat mensen steeds meer stilstaan bij verpakkingen en zich bewuster worden dat het niet per se nodig is. Ik probeer zelf ook zo min mogelijk verpakkingen te gebruiken, al blijft het soms wel lastig. Goed dat jij hier ook over nadenkt! Liefs, Dalí
Leuk artikel, wij nemen steeds een stapje terug in het beperken van verpakkingen. Inmiddels zit helemaal in ons systeem om groente en fruit bij de groenteboer te halen en alleen zonder verpakking lukt 95% van de tijd. Bij de kaasboer zit de kaas al in folie, maar laat hem niet meer ompakken. Volgende stap wordt de slager. Vond het eerst nog een dingetje… Kan je dat wel vragen? Inmiddels voelt het gewoon. Zo kiezen we ieder half jaar een nieuwe stap. De oranje plastic bak vult zich steeds langzamer en hij gaat alleen vol langs de weg, dus het wordt een sport hem zo lang mogelijk niet aan de straat te hoeven zetten. Dit jaar onder de kerstboom een vleeswarenbak, op naar minder zooi. Wordt echt blijer van minder verpakkingen, scheelt zoveel handelingen met boodschappen opruimen en koken en je wordt meteen vrolijk van al dat mooi kleurrijke eten in de fruitschaal en koelkast.
Wat leuk dat je zo enthousiast reageert Claudia! Begrijp het inderdaad dat het dan als een soort van sport voelt om steeds minder plastic te gebruiken en de bak pas aan de straat te zetten als deze vol is. Ik probeer het ook, maar het blijft in sommige situaties toch lastig. Maar tegenwoordig maak ik bijvoorbeeld zelf havermelk en gebruik ik alleen nog maar losse twee, dat waren twee dingen waar ik vaak verpakkingen voor gebruikte. Wel vind ik vegan vleesvervangers of peulvruchten nog lastig, die zitten natuurlijk ook vaak verpakt. Hoe doe jij dat? Liefs, Dalí
Het lijkt me inderdaad zeker niet makkelijk, ik probeer het ook wel eens. Voor 7 dagen in de week is het mij iets teveel, maar ik heb wel altijd mijn eigen papieren of linnen draagtas mee. Soms bestel ik eten, en dan ontkom je helaas niet aan de plastic verpakkingen, hoewel sommige restaurants hier wel aandacht aan besteden door bijvoorbeeld gerecycled plastic te gebruiken!
Hoi Maria, wat goed dat je er ook op probeert te letten! En inderdaad, bij eten bestellen zit je vaak met een hoop plastic verpakkingen. Gelukkig letten restaurants er wel steeds meer op. En als je gaat afhalen kan je soms ook vragen of ze het in je eigen bakjes doen, dat scheelt ook weer. Fijne dag verder! Liefs, Dalí