fbpx ...

Zero waste boodschappen doen is niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Veel producten zitten standaard verpakt in plastic, karton of blik. Deze maand staat in het teken van de zero waste challenge, waarbij ik je inspireer om een maand lang zo min mogelijk afval te creëren. Een zero waste lifestyle begint vaak je boodschappen. Door er bewust voor te kiezen om geen verpakkingen te kopen, laat je al een hele boel waste achterwege. Maar hoe kan je dit het beste aanpakken? Vandaag deel ik mijn tips voor zero waste boodschappen doen!

 

Groenten en fruit

 

Haal je groenten en fruit op de markt, bij de boer of in de supermarkt. Kies voor producten die lokaal zijn, deze zijn namelijk minder vaak verpakt in plastic. Bepaalde producten zijn bij de ene supermarkt wél verpakt in plastic, terwijl de andere supermarkt ze weer aanbiedt zonder plastic. De reden dat supermarkten plastic gebruiken om groenten en fruit is om het langer houdbaar te houden en daarnaast ook voor de hygiëne. Gelukkig kan je steeds meer producten zonder plastic verpakking scoren, hierbij even een klein lijstje.

Fruit zonder verpakking

 • Appels
 • Peren
 • Bananen
 • Sinaasappels (per stuk)
 • Ananas
 • Meloen
 • Citroen
 • Limoen
 • Avocado

Groenten zonder verpakking

 • Komkommer
 • Courgette
 • Bloemkool
 • Broccoli
 • Paprika
 • Pompoen
 • Zoete aardappel
 • Winterpeen
 • Trostomaten
 • Prei
 • Bosui
 • Krop ijsbergsla
 • Aubergine
 • Sperziebonen
 • Bleekselderij
 • Venkel

Neem een katoenen nettas mee naar de supermarkt voor dingen als appels, tomaten en sperziebonen. Verder is het verstandig om voorverpakt en voorgesneden groenten en fruit te vermijden. Denk aan fruitsalades, kant-en-klare salades en bloemkoolrijst. Deze producten zijn bovendien vers ook veel rijker aan vitamines dan dat je ze kant-en-klaar koopt.

 

zero-waste-boodschappen-doen

 

Vlees, vis en plantaardige vervangers

 

Zelf eet ik geen vlees en vis, dus voor mij is het erg makkelijk om de plastic verpakkingen hierbij te vermijden. Wil je graag een stukje vlees of vis halen, kan je dat beter halen bij de slager of visboer. Neem je eigen bakjes mee en laat het daar in doen, op die manier scheelt het een hoop plastic zakjes en bakjes. Ook op de markt kan je zero waste boodschappen doen bij de visboer of slager.

Eet je plantaardig en ben je gek op tofu en tempeh? Dan heb je veel geluk met de Aziatische supermarkt, daar kan je vaak verse tofu en tempeh kopen zonder verpakking. Neem dan gewoon een eigen bakje mee waar je het in doet. Vegetarische burgers kan je overigens gewoon zelf maken, probeer deze falafel burgers maar eens!

 

Brood, crackers en rijstwafels

 

Brood kan je makkelijk zero waste scoren bij de bakker of supermarkt. Neem een katoenen broodzak mee waar je het brood in laat doen. Natuurlijk zijn afbakbroodjes altijd verpakt in plastic, daarom kan je beter kiezen voor verse broodjes. Op die manier kan je toch zero waste boodschappen doen. Daarnaast kan je vers brood invriezen voor een langere tijd en daarna afbakken in de oven. Ik ben zelf fan van het Liefde & Passie brood van de Albert Heijn, wat elke dag vers gebakken wordt. Dit brood laat ik in een broodzak doen en dat scheelt weer een verpakking.

Eet je graag crackers of rijstwafels? Dan wordt het iets lastiger, deze zijn namelijk moeilijk verkrijgbaar zonder verpakking. Gelukkig kan je crackers wel makkelijk zelf maken. Zo vond ik hier een makkelijk recept voor zadencrackers van havermout. Die ga ik zelf ook snel maken! Rijstwafels wordt wat lastiger, want om deze zelf te maken is best ingewikkeld. Gelukkig kan je wel zero waste genieten van brood en crackers.

 

Broodbeleg

 

Heel veel soorten beleg kan je makkelijk zelf maken. Denk aan hummus, amandelpasta of chocoladepastaBovendien is het zelf maken een stuk goedkoper dan het kant-en-klaar te kopen. Ik maak wekelijks een portie hummus, waar ik zeker vier dagen mee kan doen. Dat scheelt een hele hoop plastic en bovendien is verse hummus écht veel lekkerder dan die van de supermarkt. Eet je graag kaas? Ook dit kan je gewoon zero waste scoren bij de kaasboer. Neem een katoenen doek mee waar je de kaas inwikkelt en laat het papiertje met plastic achterwege. Broodbeleg als kipfilet en rookvlees wordt wat lastiger, maar ook deze kan je zero waste scoren bij de slager. Laat het vers afsnijden, doe het in een bakje en bewaar het in de koelkast.

 

zero-waste-boodschappen-doen

 

Rijst, pasta en wraps

 

Sommige dingen zijn wat lastiger om zero waste te verkrijgen, zoals rijst, pasta en wraps. Deze zitten in de supermarkt altijd al verpakt in plastic. Gelukkig zijn er steeds meer winkels waar je producten in bulk kan kopen. Het Zero Waste Project heeft alle bulkwinkels in Nederland en België op een rijtje gezet. Daarnaast kan je bij veel vestigingen van de Ekoplaza producten zelf tappen in je eigen bakje en afrekenen op hoeveelheid. Super handig!

Wraps zitten ook altijd verpakt in plastic, terwijl je deze makkelijk zelf kan maken. Gebruik voor vier wraps 150 gram speltbloem, 300 ml water en een paar snufjes zout. Mix dit even door elkaar met een mixer en bak er wraps van. Deze wraps zijn bovendien veel gezonder dan de kant-en-klare wraps uit de supermarkt.

 

 

Kruiden

 

Zero waste boodschappen doen is leuk, maar hoe doe je dat dan met je kruiden? Bijna alle verse kruiden zijn tegenwoordig verpakt in kleine plastic bakjes. Gelukkig kan je op de markt kruiden gewoon los kopen en ze zelf in een nettasje doen. Ook is er bij de AH XL de mogelijkheid om verse kruiden zelf af te knippen. Zo koop je dus ook alleen maar de hoeveelheid die je nodig hebt en verspil je ook geen kruiden. Super handig! Natuurlijk is het ook een goed idee om een moestuintje te maken, zodat je altijd verse kruiden in huis hebt.

 

Gezonde snacks

 

Denk je dat je goed bezig bent met al die gezonde repen, zitten ze wel net even allemaal verpakt in een losse verpakking. Sta je er wel eens bij stil hoeveel je wekelijks weggooit aan verpakkingen van gezonde snacks? Ik eet zelf graag Nakd repen, maar deze maand dus even niet. Je kan gezonde snacks erg makkelijk zelf maken. Maak op zondag wat chocolade hazelnoot balletjes of bak een lekkere frambozencake. Deze snacks kan je meenemen naar je werk en lekker als tussendoortje opsmikkelen. Natuurlijk is fruit ook altijd een goede optie, zoals bananen of appels.

 

zero-waste-boodschappen-doen

 

Noten

 

Als je door de supermarkt loopt denk je misschien dat het lastig is om noten zero waste te scoren. Maar gelukkig valt dat erg mee! Je kan namelijk bij de Ekoplaza, Waar en Lidl zelf noten tappen. Neem zelf een weckpotje mee waar je ze in doet en weeg ze af bij de kassa. Zorg er wel voor dat je het gewicht weet van het weckpotje, zodat deze eraf gehaald kan worden.

 

Zero waste thee

 

Het viel mij op dat thee echt enorm veel afval geeft. Je hebt een verpakking, waar vaak twintig losse verpakkingen in zitten en daarin zitten dan weer de theezakjes. Ik drink zeker acht koppen thee per dag, wat neerkomt op vier theezakjes én de losse verpakking die ik dagelijks weggooi. Veel slimmer is het om te gaan voor losse thee blaadjes, die je in een thee-ei doet. Losse thee kan je halen bij theewinkels zoals Tea Bar of Simon Lévelt. Neem hierbij een eigen katoenen zakje mee naar de winkel om de thee in te bewaren. Daarnaast kan je natuurlijk ook kiezen voor verse thee, zoals gemberthee. Gember kan je verpakkingsvrij kopen in de supermarkt en is daarom een super fijne zero waste thee. Snijd een aantal dunne schijfjes verse gember af, doe er wat kokend water bij en laat het even een paar minuten staan. Zo makkelijk is het!

Heb jij nog meer handige tips voor zero waste boodschappen doen? Leuk! Laat het me dan weten in de comments.

 

Ben je op zoek naar meer structuur in je eetpatroon? Ga dan aan de slag met het Happy Healthy Body e-book.

Wil je door mij persoonlijk begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Meld je dan nu aan voor foodcoaching.

 

info@zonderz