fbpx

De maand november staat in het teken van de zero waste challenge. Wat is zero waste? Niet iedereen is bekend met de zero waste lifestyle en ik leg het je graag even uit. Per dag, week en maand gooien we met zijn allen een enorme hoeveelheid afval weg. Denk aan verpakkingen van etenswaren, plastic zakjes, bekertjes onderweg, wattenschijfjes, rietjes en nog veel meer. Daardoor groeit de berg afval enorm en bovendien blijven we op die manier ook werken aan het wereldwijde plastic probleem. Naar schatting was er in 2010 in de 192 landen met kustlijnen maar liefst 8 miljoen ton plastic in het milieu te vinden. Dat komt neer op een vrachtwagen vol plastic per minuut. Maar jij kan daar verandering in brengen! Hoe? Door deze maand mee te doen met de zero waste challenge.

 

De zero waste challenge

 

Deze maand gaan we samen zo min mogelijk afval creëren en de zero waste lifestyle te ontdekken. Doe jij ook mee? Via Instagram en Facebook ga ik mijn zero waste avonturen aan je laten zien. Ik zou het super tof vinden als je ook meedoet! Je kan al je foto’s delen via #zerowastechallenge en aan het einde van de maand kies ik een winnaar. Deze winnaar krijgt het boek ‘Het Zero Waste Project‘ opgestuurd, een boek boordevol inspiratie voor de zero waste lifestyle. Dankzij dit boek ben ik zelf geïnspireerd om meer te letten op alles wat ik koop en gebruik. Bovendien is het boek ook enorm handig en staan er veel leuke tips en DIY’s in die je elke dag kan toepassen.

 

zero-waste

 

Wat is zero waste?

 

Bij zero waste keert een product nadat het gebruikt is weer terug naar een startfase, waarbij het opnieuw gebruikt en verwerkt wordt. Op die manier krijgt het een tweede of zelfs derde leven. Een gesloten kringloop staat centraal bij zero waste: producten worden hergebruikt en gerecycled in plaats van weggegooid, verbrand of gedumpt. Het gaat bij zero waste dus niet alleen om het recyclen van producten, maar ook om het verminderen van afval. En daar kan jij ook je steentje aan bijdragen! Zo kan je tegenwoordig RVS of bamboe rietjes kopen en deze telkens weer opnieuw gebruiken. Dat scheelt een hele hoop plastic, zeker als ze dit ook gaan toepassen in de horeca. Daarnaast zijn er steeds meer herbruikbare producten, zoals wasbare wattenschijfjes, babyluiers en whiteboard notitieboekjes.

Ook kan je er tijdens de zero waste challenge voor kiezen om geen verpakkingen meer te kopen, maar zelf je eigen meegebrachte mason jar te vullen. Bij de Albert Heijn, Ekoplaza en Lidl kan je zelf een hoeveelheid noten kiezen en deze in een bakje doen. Weeg wel even van te voren je mason jar af, zodat dat gewicht niet extra wordt meegerekend. Groenten en fruit kan je verpakkingsvrij kopen op de markt. Op die manier kies je ook voor lokale en seizoensgebonden producten, wat ook weer beter is voor het milieu. Daarnaast hebben steeds meer supermarkten de mogelijkheid om kruiden zelf te plukken. Neem een katoenen groentetasje mee en knip de juiste hoeveelheid kruiden af die je nodig hebt.

 

Glas, blik of plastic?

 

Is glas beter dan plastic? Jazeker! Glas kan gerecycled worden en daarom dus een veel betere keuze dan plastic. Als er statiegeld op de glazen verpakking zit ben je nog milieuvriendelijker bezig. Een statiegeldflesje kan namelijk wel veertig keer opnieuw gevuld worden. Bovendien kan je een glazen flesje makkelijk hergebruiken, bijvoorbeeld voor bloemen of als waterkaraf. Daarnaast kan je ook kiezen voor een metalen verpakking, maar glas is wel beter voor het milieu. Kies liever niet voor plastic verpakkingen, want zo draag je alleen maar bij aan het plastic probleem. Wist je dat we in 2015 al 407 miljoen ton (!) plastic produceerden? Genoeg redenen dus om bewuster te worden van al het plastic dat je koopt. Kies je toch voor plastic, ga dan voor plastic met statiegeld. Deze verpakkingen, zoals grote petflessen, worden direct hervuld en bestaan uit één type plastic. Op die manier kunnen ze veel makkelijker gerecycled worden.

Dan bestaat er ook nog bioplastic, wat vaak rondom biologische groenten zit. Het is zeker een betere optie dan gewoon plastic, maar toch kan je beter kiezen voor lokale groenten en fruit zonder verpakking. Bioplastic kan niet gerecycled worden, ondanks het feit dat het wel op een duurzame manier gemaakt wordt. Daarnaast is bioplastic nog steeds gevaarlijk als het in de natuur terecht komt. Het vermindert de hoeveelheid verpakkingen die in de zee terechtkomt niet en het is even schadelijk voor dieren dan het gewone plastic. De beste optie? Plastic vermijden tijdens de zero waste challenge!

 

zero-waste

 

Zero waste boodschappen doen

 

Je kan een hele hoop afval besparen door bewuster boodschappen te doen. Zo liep ik laatst door de supermarkt en viel het me op dat alle komkommers en paprika’s verpakt waren in plastic. Balen, maar dan kies ik toch liever voor een wortel zonder plastic verpakking. Door zelf bewuster bezig te zijn met verpakkingen draag je al bij aan een betere wereld. Want wat gebeurt er als iedereen de plastic verpakkingen gaat vermijden? Juist, dan gaan grote supermarkten vanzelf nadenken voor betere plasticvrije oplossingen. Daarnaast is het altijd slim om een katoenen groentetasje mee te nemen, zodat je daar je groente en fruit in kan doen. Ik heb standaard altijd wat groentetasjes in mijn tas liggen zodat ik altijd goed voorbereid ben. Ook voor vers brood kan je kiezen om een katoenen broodzak mee te nemen, in plaats van te kiezen voor een plastic zakje.

Om 100% zero waste boodschappen te gaan doen lijkt mij erg lastig. Mijn dagelijkse boodschappen zoals havermout, plantaardige melk en tofu zitten bijvoorbeeld al verpakt. Maar je wordt wel erg creatief door de zero waste challenge. Zo kan je zelf je eigen mason jar meenemen naar de supermarkt en deze zelf vullen met noten of granen. Op die manier bespaar je weer extra afval én het ziet er gelijk leuk uit in je voorraadkast. Daarnaast kun je veel dingen zelf maken. Denk aan granola, amandelpasta en gezichtsmaskers. Vaak heb je niet meer nodig dan een aantal basisproducten. In het boek ‘Het Zero Waste Project’ staan ontzettend veel handige dingen om zelf te maken, van deodorant tot allesreiniger. Als je eenmaal doorhebt hoe je alles zelf maakt, bespaar je een enorme hoop afval.

 

zero-waste

 

Aan de slag!

 

Tijd om aan de slag te gaan met de zero waste challenge! Haal een katoenen groentetasje in huis, scoor een mason jar voor je aankopen en skip voorlopig even alle groenten en fruit dat verpakt is in plastic. Het hoeft echt niet moeilijk te zijn en alle kleine beetjes helpen. De komende maand ga ik ook veel zero waste tips met jullie delen. Zo laat ik zien wat voor lekkers je kan maken met restjes eten, deel ik handige DIY’s en vertel ik over mijn zero waste avonturen. Daarnaast vind ik het leuk om te zien wat jullie allemaal doen, dus deel je foto’s via social media en tag mij via @zonderzooi en gebruik de hashtag #zerowastechallenge. Samen maken we de wereld weer een beetje mooier. Your decisions today will define your tomorrow.

Lees ook mijn artikel over een plasticvrij leven en de eerste plasticvrije supermarkt.

Bron: Het Zero Waste Project – Jessie en Nicky Kroon.

 

info@zonderz
Latest posts by Zonderzooi (see all)