Van je hobby je werk maken, hoe doe je dat eigenlijk? Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die van hun hobby hun werk gemaakt hebben. Dat is super, want zo ga je elke dag met veel plezier aan de slag. Veel mensen beginnen hun eigen bedrijf dat ontstaat uit een bepaalde passie. Zo ben ik ook begonnen met Zonderzooi vijf jaar geleden, wat eigenlijk een uit de hand gelopen hobby is. Ik vond het maken en fotograferen van recepten erg leuk en zo ontstond mijn blog. Om eerlijk te zijn had ik nooit het plan om geld te verdienen met mijn blog. Niet veel later begon ik met foodcoaching om mensen te kunnen helpen. Die twee samen zijn mijn grootste passie en ik ben ontzettend dankbaar dat ik er mijn werk van heb kunnen maken. Hoe doe je dat nou eigenlijk? In deze blog geef ik je mijn persoonlijke tips.

 

Van je hobby je werk maken

 

Wat is jouw passie?

Het is natuurlijk erg belangrijk om te weten waar jouw passie precies ligt. Misschien ben je gek op interieurstyling, schrijven of fotografie. Bedenk waar jij elke dag vrolijk van wordt en waar jij jezelf uren mee kan vermaken. Iets waar je helemaal van in de flow komt zonder dat je let op de tijd, dat is jouw passie. Omarm die passie en kijk dan wat je er mee kan. Er zijn zo veel toffe banen die je zelf kan creëren dankzij social media en het digitale tijdperk waar we nu in leven. Tegenwoordig kan je zelfs reizend je geld verdienen, zoals Instagrammer Gypsea Lust. Zodra je weet wat je passie is en waar jij gelukkig van wordt, ga je door naar de volgende stap.

 

van-je-hobby-je-werk-maken

Voor Zonderzooi een weekje naar Ibiza voor een yogaretreat. Zo tof!

 

Schrijven maar!

Daarna is het tijd om al je ideeën en gedachten op te schrijven. Ga aan de slag met het maken van jouw plan, het van je hobby je werk maken. Start bijvoorbeeld met The Golden Circle (Why-How-What) en schrijf duidelijk voor jezelf op waarom je het wilt, hoe je dat gaat uitvoeren en wat je wilt gaan creëren. Zo wilde ik een website maken boordevol gezonde recepten en tips voor een gezonde lifestyle. Mijn ‘Why’ was dat ik mensen wilde inspireren om op een makkelijke manier gezond te eten. Daarnaast wilde ik mensen helpen met afvallen, maar wel op een leuke manier. De ‘Why’ is het belangrijkste en is vaak ook de kern van jouw passie. Wanneer je uitstraalt naar de wereld wat jouw ‘Why’ is, komt dat veel beter over dan alleen maar te focussen op jouw product of dienst.

Als je eenmaal duidelijk hebt wat je doel precies is, ga je aan de slag met de praktische kant. Wat heb je allemaal voor spullen nodig? Wat zijn de kosten om op te starten, maar ook de maandelijkse en jaarlijkse kosten. Een financieel plan maken is altijd handig om zo meer inzicht te krijgen in je bedrijf. Als je dat eenmaal helder hebt is het slim om je prijzen te gaan bepalen. Dat kan erg lastig zijn, want als beginnende ondernemer heb je vaak totaal geen idee van de markt. Soms zet je veel te laag in en zie je achteraf dat je veel meer had kunnen vragen. Via de Facebook groep Ambitieuze Meisjes kan je vragen stellen over dit soort onderwerpen. In deze groep zitten een hele hoop dames met een eigen bedrijf, die je graag op weg helpen met jouw vragen.

 

Kies een pakkende naam

Een pakkende naam verzinnen voor je bedrijf is erg belangrijk. Kies een naam die laat zien wat je doet, maar ook jouw persoonlijkheid uitstraalt. Ga daarnaast voor een naam die goed blijft hangen en niet te ingewikkeld is. Zelf heb ik een avondje lopen brainstormen en na veel ideeën kwam ik uit op Zonderzooi. Deze naam straalt precies uit waar ik voor sta. Neem een vel papier en schrijf gewoon alles op wat in je opkomt. Alle woorden en dingen die te maken hebben met jouw hobby. Daarna kan je de woorden gaan verbinden en kijken of er zo een bedrijfsnaam uitkomt. Je kan ook kiezen voor iets simpels als je voor- en achternaam. Ga daarnaast ook voor een bedrijfsnaam waar je nog jaren plezier van hebt. Daarna kan je een afspraak maken met de Kamer van Koophandel en daar deze naam laten vastleggen als jouw bedrijfsnaam.

 

Creëer een huisstijl die bij je past

Je huisstijl is een goede manier om te laten zien wie jij bent en wat jij uitstraalt. Wil je erg nonchalant overkomen of juist als een serieus bedrijf? Ik ben gek op frisse kleuren en een vrolijke uitstraling. Dat zie je dan ook terug in mijn logo, website en foto’s. Bepaal wat je wilt uitstralen en luister daarbij goed naar je gevoel. Ga daarna aan de slag met je logo. Je kan je logo zelf ontwerpen, bijvoorbeeld via InDesign of Canva. Dit kan je natuurlijk ook laten doen door een grafisch vormgever. Denk daarnaast aan visitekaartjes, flyers of posters. Zorg er voor dat je een aantal basistinten kiest die telkens weer terugkomen, zodat je eenheid creëert in je uitstraling.

 

falafel-salade-knoflook-dressin

Voor een samenwerking met een falafel merk maakte ik een heerlijke salade. 

 

cheesecake-mousse-met-vijgen

Ook in mijn vrije tijd blijf ik mijzelf uitdagen met fotografie en recepten.

 

Maak je bedrijf vindbaar

Je begint je eigen bedrijf en het liefst wil je het aan iedereen vertellen. Natuurlijk weten jouw vrienden en familie het al snel, maar hoe zit het met de rest van de wereld? Zorg er voor dat je goed gevonden kan worden. Denk aan een mooie website en het onderhouden van social media, zoals Facebook, Instagram en Pinterest. Via social media kan je als bedrijf meer bekendheid creëren en is je vindbaarheid ook groter. Hierbij is het slim om alles weer in dezelfde stijl te doen, zodat het herkenbaar is. Zorg er voor dat je actief bent en het niet laat verslonzen. Je weet maar nooit wie er op je Instagram pagina belandt, misschien wel een potentiële klant! Daarnaast is het belangrijk om gebruik te maken van goede kwaliteit foto’s. Dat kan bijvoorbeeld met een spiegelreflexcamera, maar tegenwoordig hebben ook veel telefoons een scherpe camerafunctie.

 

Steek er tijd en energie in

Als je eenmaal van je hobby je werk gemaakt hebt zal je er veel tijd en energie in moeten stoppen. Een goedlopend bedrijf komt nu eenmaal niet zo aanwaaien. Alle tijd die je er nu in steekt krijg je later op een andere manier weer terug. Bovendien kost iets opbouwen gewoon flink wat tijd. Toen ik net begon met Zonderzooi deed ik het zo’n paar uurtjes per week, momenteel werk ik gemiddeld 50-60 uur per week. Dat is redelijk veel, maar ik vind het ook ontzettend leuk waardoor het niet als werken voelt. Als je van je hobby je werk maakt zal je merken dat de tijd voorbij vliegt zonder dat je het door hebt. Blijf jezelf uitdagen om telkens weer te verbeteren en nieuwe projecten te verzinnen. Zo sta je nooit stil en ga je ook groeien. En steek die energie erin, dat verdien je later wel weer terug.

 

Blijf geloven in jezelf

Het belangrijkste bij van je hobby je werk maken is om te blijven geloven in jezelf. Luister goed naar je intuïtie en ga je dromen achterna. Maar vooral: blijf geloven in jezelf. Natuurlijk kan je te maken krijgen met concurrentie, lastige situaties en twijfels over jouw bedrijf. Maar onthoud dan dat jij iets speciaals hebt en dat graag met anderen wilt delen. Juist door in jezelf blijven geloven en niet te snel de moed op te geven zorgt er voor dat je steeds meer succes gaat boeken. De eerste twee jaar van een bedrijf gaan vaak met vallen en opstaan. Blijf daarom vooral doorzetten en in jezelf geloven. Je zal zien dat je steeds meer successen boekt en uiteindelijk je doel gaat bereiken. Gebruik The Law of Attraction om meer vertrouwen te krijgen in het proces en in je eigen bedrijf. Je kan het!

Heb jij nog andere tips voor het van je hobby je werk maken? Laat het mij dan vooral weten in de comments, vind ik leuk! Ook als je persoonlijke vragen aan mij hebt over dit onderwerp mag je ze hieronder stellen.

Liefs,

Dalí

info@zonderz