fbpx ...

Heb je moeite met slapen en ben je op zoek naar tips voor een betere nachtrust? Ik help je graag! Slapen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen vinden het erg lastig om een hele nacht door te slapen. Daarom deel ik vandaag mijn tips voor een betere nachtrust. Soms kan het al zijn dat in slaap vallen enorm veel moeite kost of dat je bijvoorbeeld de hele nacht wakker ligt. Je bent in ieder geval niet de enige, één op de vijf Nederlanders heeft namelijk slaapproblemen. Zelf heb ik er ook al jaren last van, eigenlijk vanaf kinds af aan al. Slaapproblemen kunnen erfelijk zijn, maar het kan ook te maken hebben met je levensstijl. In deze blog geef ik je handige tips voor een betere nachtrust.

Het kan soms erg frustrerend zijn als je gewoon naar bed wilt, maar niet in slaap kan komen. Gelukkig zijn er ontzettend veel hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen, zoals melatonine en magnesium. Door de jaren heen heb ik veel verschillende dingen geprobeerd. Het ene middeltje werkte beter dan het andere en daarom wil ik ook mijn persoonlijke ervaringen met jullie delen. Doe vooral wat goed bij je past en kijk wat werkt voor jouw lichaam.

 

Mijn tips voor een betere nachtrust

 

Geen prikkels voordat je gaat slapen

 

In deze moderne tijd boordevol prikkels van onze telefoon kunnen je hersenen snel overprikkeld raken. Ga maar eens na hoe vaak je per dag een melding krijgt van Whatsapp, Instagram, Facebook of je e-mail. Al die prikkels vreten energie en aan het eind van de dag ben je vaak overprikkeld. Het is daarom goed om minimaal één uur voordat je gaat slapen niet meer naar een scherm te staren, zoals je telefoon, Ipad of televisie. Op die manier komen je geest en hersenen tot rust en val je veel sneller in slaap. Lees bijvoorbeeld eens een keer een boek voordat je gaat slapen of doe meditatie oefeningen om meer rust te creëren in je hoofd.

 

Neem een kopje slaapthee

 

Tegenwoordig hebben veel verschillende theemerken slaapthee. Nee, je valt écht niet gelijk in slaap tijdens het drinken van deze thee. Maar slaapthee bevat verschillende kruiden die je tot rust brengen, waardoor je een betere nachtrust kan krijgen. Kruiden zoals valeriaan, lavendel en kamille hebben een rustgevende werking op je lichaam en zitten daarom in deze thee. Zelf drink ik ‘s avonds altijd een kop slaapthee om wat meer tot rust te komen. Mijn favoriete slaapthee is de Goede Nachtrust thee van Zonnatura. Ook andere merken hebben heerlijke rustgevende thee, zoals Yogi en Clipper.

 

tips-voor-een-betere-nachtrust

tips-voor-een-betere-nachtrust

 

Mediteer voor meer rust

 

Mediteren breng je geest tot rust en zorgt er voor dat je lekker ontspannen naar bed gaat. Vaak zorgt mediteren er ook voor dat je dieper slaapt en daardoor dus een betere nachtrust hebt. Mediteren kan je doen met behulp van verschillende apps, zoals Headspace en Calm. Op YouTube staan ook veel geleide meditaties, zo vind ik deze meditatie erg fijn om tot rust te komen. Daarnaast kan je er voor kiezen om zelf te mediteren, zonder iemand die je verteld wat je moet doen. Ga lekker ontspannen op je bed liggen met je handen naast je lichaam en concentreer op een buikademhaling. Probeer je gedachten als wolkjes voorbij te laten gaan en je geest te ontspannen. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt. Door dit elke dag een kwartiertje te doen merk je dat het steeds beter zal gaan.

 

Probeer een magnesium voetenbad

 

Ik heb het nog maar een aantal keer geprobeerd, maar ben nu al fan van het magnesium voetenbad. Magnesium is een mineraal dat zorgt voor de vorming van je botten en spieren. Ook zorgt het voor een goede werking van de spieren en speelt het een rol bij de overdracht van zenuwprikkels. Door magnesium te nemen komt je lichaam en zenuwstelsel meer tot rust. Een magnesium voetenbad is effectiever dan het slikken van magnesium pillen, aangezien een magnesium voetenbad sneller wordt opgenomen via de huid. Gebruik 3 eetlepels magnesium vlokken en maak hier een voetenbad van, waar je ‘s avonds 20 minuten je voeten in doet. Het zorgt er voor dat je sneller in slaap valt en veel dieper slaapt. Heerlijk!

 

tips-voor-een-betere-nachtrust

 

Eet geen suikers voor het slapengaan

 

Het eten van suikerrijke producten voor het slapengaan zorgt voor een stijging in je bloedsuikerspiegel, waardoor je energieker wordt. Daardoor val je minder snel in slaap en word je ook weer snel wakker. Zorg ervoor dat je twee uur voor het slapengaan niks meer eet dat boordevol suiker zit, zoals fruit, snoep of ijs. Mocht je echt nog wat willen eten voordat je gaat slapen, neem dan iets wat rijk is aan eiwitten. Eiwitrijke producten, zoals kwark of cottage cheese, worden namelijk langzaam opgenomen in je bloed en hebben minder effect op je slaapritme.

Heb je nog meer tips voor een betere nachtrust? Laat het mij dan vooral weten in de comments. Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën!

 

Ben je op zoek naar meer structuur in je eetpatroon? Ga dan aan de slag met het Happy Healthy Body e-book.

Wil je door mij persoonlijk begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Meld je dan nu aan voor foodcoaching.

 

 

info@zonderz