fbpx ...

Zelf natuurlijke scrubs maken is hartstikke leuk. Je hebt heel weinig nodig, waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten standaard al in je keukenkastje staan. Scrubs maken met natuurlijke ingrediënten is goed voor je huid. Geen chemische troep, maar gewoon puur natuur. Daar reageert je huid het beste op. Voor deze natuurlijke scrubs gebruikte ik bijvoorbeeld koffie, zeezout en havermout. Deze drie ingrediënten zijn echt super voor zelfgemaakte scrubs! Verder gebruikte ik ook nog wat olie en etherische olie. Daarover vertel ik je straks nog wat meer.

 

zelf-natuurlijke-scrubs-maken

 

Hoe vaak moet je scrubben?

 

Scrubben is erg goed voor je huid. Het verwijdert namelijk je dode huidcellen en zorgt voor een betere doorbloeding. Je hoeft echt niet elke dag te scrubben, een keer per week is meer dan voldoende. Als je te vaak scrubt wordt je huid namelijk droog en dat wil je ook niet hebben. Om eerlijk gezegd te zijn vergeet ik vaak om te scrubben en doe ik het ongeveer een keer per maand.

Voor deze natuurlijke scrubs heb je telkens maar drie ingrediënten nodig, namelijk een basis, een olie en een etherische olie. De basis is koffie, havermout of zeezout. De olie kan kiezen tussen amandelolie, olijfolie en kokosolie. Zelf gebruik ik het liefst amandelolie, deze is fijn voor een normale huid. Amandelolie is rijk aan vitamine E en staat bekend als een ‘helende olie’. Als je een hele droge huid hebt kan je ook gerust olijfolie gebruiken. Deze is wel wat zwaarder, maar is erg voedend. Ook kan je gaan voor kokosolie. Kokosolie is antibacterieel en ook erg vet, wat fijn is voor een droge huid.

 

Wat is etherische olie?

 

De scrubs maak je extra lekker door een paar druppeltjes etherische olie toe te voegen. Dit hoeft overigens niet per se, maar geeft de scrub wel een heerlijke geur. Etherische olie heb je in veel verschillende geuren. Denk aan roos, lavendel, citroen of salie. Voor de havermout scrub gebruikte ik zelf een etherische olie met een rozengeur, waardoor de scrub lekker ruikt naar rozen. Maar ook andere geuren zijn heerlijk en hebben allemaal hun eigen voordelen. Zo werkt lavendel rustgevend en citroen juist verfrissend. Etherische olie kan je scoren bij natuurwinkels, zoals Erica of Holland & Barrett. Je kan een lange tijd doen met een klein flesje en er veel verschillende scrubs mee maken.

 

3x natuurlijke scrubs

 

Scrub met koffie

3 eetlepels koffie
3 eetlepels amandelolie
Optioneel: 10 druppels etherische olie

 

Benodigdheden

Klein potje met deksel

 

Hoe maak je het?

Doe de koffie met de amandelolie in het potje en roer door elkaar. Voeg daarna de druppels etherische olie toe en roer nogmaals door elkaar. Deze scrub kan je gebruiken voor je gezicht en huid.

 

zelf-natuurlijke-scrubs-maken

 

Scrub met havermout

3 eetlepels havermout
3 eetlepels amandelolie
10 druppels etherische olie

 

Benodigdheden

Klein potje met deksel

 

Hoe maak je het?

Doe de havermout met de amandelolie in het potje en roer door elkaar. Voeg daarna de druppels etherische olie toe en roer nogmaals door elkaar. Deze scrub kan je gebruiken voor je gezicht en huid.

 

 

Scrub met zeezout

3 eetlepels grof zeezout
3 eetlepels olijfolie
10 druppels etherische olie

 

Benodigdheden

Klein potje met deksel

 

Hoe maak je het?

Doe de zeezout met de olijfolie in het potje en roer door elkaar. Voeg daarna de druppels etherische olie toe en roer nogmaals door elkaar. De scrub met zeezout is heel grof, dus deze kan je beter niet voor je gezicht gebruiken.

 

Bewaaradvies

Bewaar de scrubs maximaal twee maanden in een afgesloten potje. Zorg dat er geen water bij komt. Verder is het slim om ze te bewaren in de koelkast.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

 

info@zonderz