fbpx ...

In augustus was ik op vakantie in Flores, een eiland van Indonesië wat nog niet zo bekend is. Eigenlijk best jammer, want het is echt een prachtig eiland. Flores is veel minder toeristisch als Bali. Dat maakt Flores juist zo leuk, want daardoor ben je heel speciaal als toerist. Zo kwamen er dagelijks kinderen op ons af rennen om high fives te geven en met ons te praten. Als je naar dit eiland gaat moet je vooral denken aan natuur. Zoals het beklimmen van vulkanen, het zien van rijstvelden en genieten van heerlijke hot springs. Ik ben er zelf maar anderhalve week geweest, waardoor ik helaas niet het hele eiland heb kunnen zien. Maar wel voldoende om een goede indruk te krijgen van het eiland. En wauw, Flores is geweldig!

Mijn vriend en ik begonnen onze reis in Labuan Bajo, de havenstad van Flores. Daar verbleven we een aantal nachten en deden de ook een boottrip naar de Komodo eilanden. Daarna gingen we met de scooter landinwaarts en zagen we de steden Ruteng en Bajawa. Je kan natuurlijk nog veel verder reizen, maar dit zijn de plekken die wij gezien hebben. Als je met de scooter reist zie je veel meer van de omgeving dan met de auto. Zo kan je op alle mooie plekken stoppen en genieten van het uitzicht. Benieuwd naar ons avontuur en al mijn tips voor Flores? Lees dan snel verder.

 

Labuan Bajo

 

De havenstad van Flores is Labuan Bajo. Veel mensen beginnen hier hun trip over het eiland. Labuan Bajo heeft een vliegveld waar je vanaf Bali in een uurtje heen vliegt. Ook kan je naar Flores komen met de boot vanaf Lombok of Bali. Labuan Bajo vond ik zelf niet zo speciaal. Je kan hier wel met verschillende duikorganisaties gaan duiken, wat echt prachtig schijnt te zijn. Ook kan je hier een boottocht boeken om naar de Komodo eilanden te gaan. Die boottocht is wel aan te raden, maar daar later meer over. Als je op zoek bent naar een verblijfsplek in Labuan Bajo dan raad ik het Wae Molas Hotel aan. Hier hebben ze een fijn zwembad, gezonde menukaart en mooie kamers. Wij sloten hier onze reis af en vonden het een heerlijke plek om te ontspannen. Mocht je meer backpackers style gaan reizen dan is Ciao Hostel ook een tip.

 

Komodo boottrip

 

De boottrip naar de Komodo eilanden is echt een aanrader. Tijdens de boottrip vaar je langs verschillende eilanden, zie je Komodo varanen en slaap je op de boot. Ik had mijn boottrip geboekt via Ciao Hostel, zodat ik zeker wist dat ik met mensen van mijn leeftijd zou zitten. Verwacht niet te veel luxe op deze boot, maar wel een mooie ervaring die je altijd zal bijblijven. Tussen het varen door kan je lekker in het zonnetje liggen en is er ruimte om te snorkelen. Daarnaast beklim je ook Padar Island. Bovenop de berg heb je uitzicht over verschillende eilanden met een knalblauwe zee. De zonsondergang vanaf de boot is erg mooi om mee te maken. Deze boottrip kan je ook boeken via kleine touroperators in de hoofdstraat van Labuan Bajo. Je kan kiezen voor een 2-, 3-, of 4-daagse boottrip.

 

flores

flores

flores

 

La Cucina

 

Heb je het wel even gehad met alle nasi campur? Ga dan eten bij dit knusse tentje. Bij La Cucina ben je op de juiste plek voor heerlijk Italiaans eten. Alles wordt hier vers gemaakt, van pizza tot pasta. Ook kan je zelf je eigen (vegan) pizza samenstellen en verschillende toppings kiezen. Ik koos hier voor een funghi pizza met extra veel knoflook, rode ui en rucola. Hmmm! Het is wel slim om hier van te voren te reserveren, La Cucina zit namelijk altijd vol. Maar als je er eenmaal bent dan begrijp je precies waarom. Oh en mocht je een toetjes liefhebber zijn zoals ik, ga dan zeker voor de tiramisu. Echt de lekkerste tiramisu van mijn leven.

 

Bamboo Cafe

 

De place to be voor gezond eten in Labuan Bajo is Bamboo Cafe. Alles is hier vers en dat proef je. Bij Bamboo Cafe kan je terecht voor rijk gevulde salades, burgers en vegan ijsjes. Heel erg fijn, want er zijn maar weinig plekken in Flores waar je puur en gezond kan eten. Vooral de pita met falafel, golden hummus en dukkah is een aanrader. Het pitabrood is homemade en wordt vers gebakken. Daarnaast hebben ze ook mega lekkere bieten brownies die je echt even moet proeven. Ik vond het jammer dat ik niet meer tijd had, anders had ik de hele menukaart geprobeerd.

 

flores

 

Ruteng

 

Wandelen door de rijstvelden

 

Als je naar Ruteng gaat zou ik zeker een wandeling maken door de rijstvelden. Wij sliepen hier in een dorpje midden in de rijstvelden, drie kilometer van Ruteng vandaan. Vanaf onze homestay had je een prachtig uitzicht. We boekten hier een morning walk door de rijstvelden en zagen we de zon opkomen. Ook kregen we uitleg over de werking van de rijstvelden, wat erg interessant was. Zo werd er verteld dat rode rijst veel duurder is dan witte rijst, omdat dit veel lastiger te verbouwen is. De rijstvelden waren knalgroen en het voordeel was dat er geen andere toeristen waren. Zo sta je niet met zijn allen in een rijtje om foto’s te maken, maar geniet je veel meer van het moment zelf. Deze ervaring zal mij zeker lang bijblijven, want zo’n prachtige wandeling maak je niet elke dag mee.

 

flores

flores

 

Chacha Restaurant

 

Bij Chacha kan je terecht voor heerlijk Indonesisch eten, allemaal bereid met verse ingrediënten. Ik bestelde hier gado gado, een gerecht van gestoomde groenten en zelfgemaakte pindasaus. Dat was echt smullen. De eigenaresse van Chacha is super vriendelijk en staat graag voor je klaar. Toen ik vertelde dat ik een vegan gerecht wilde met veel groenten, kwam ze zelf met veel lekkere opties. Daarnaast hebben ze hier alle soorten Indisch eten, van bakso tot saté. De tafeltjes hebben dan wel een plastic tafelkleed, maar desondanks smaakt het eten hier heerlijk.

 

Alline Cafe House

 

Het lijkt wel alsof ik alleen maar pizza op heb in Flores. Dat is niet zo, maar soms had ik gewoon even zin in comfort food. Bij Alline Cafe House maken ze echt de lekkerste pizza’s. Ze worden gebakken in een stenen pizzaoven waardoor de binnenkant heel zacht is en de buitenkant krokant. Het water loopt me nu al weer in de mond als ik erover schrijf. Daarnaast staat dit tentje bekend om hun koffie. Ze hebben hier alle soorten koffie, van Italiaanse cappuccino tot Vietnamese koffie. Absoluut een bezoekje waard als je in Ruteng bent.

 

Bajawa

 

Inerie vulkaan

 

Als een diehard bent moet je zeker de Inerie vulkaan beklimmen. Een pittige klim maar daarna heb je een prachtig uitzicht. Mijn vriend Lars heeft deze vulkaan beklommen – ik ben een schijterd – en vond het geweldig. Je vertrekt ‘s nachts om twee uur zodat je de zonsopgang bovenop de berg kan meemaken. Een moment om nooit meer te vergeten, volgens Lars. Na een uurtje relaxen begin je weer met de afdaling die ook redelijk pittig is. Belangrijk is wel dat je goede wandelschoenen draagt, je jezelf lekker warm aankleedt en met een gids gaat. Een gids weet namelijk precies wat de beste paden zijn en als je het even lastig hebt dan helpt hij je een handje. De Inerie vulkaan ligt niet ver van Bajawa vandaan en dagelijks zijn er mensen die de vulkaan beklimmen.

 

Melanage hot springs

 

De hot springs in Bajawa zijn echt the best. Het is een klein uurtje rijden met de scooter van Bajawa naar de Melanage hot springs. Daar eenmaal aangekomen kan je lekker genieten van het warme water. Ik had zelf een beetje het gevoel alsof ik bij een spa was, alleen dan een natuurlijke versie. De temperatuur van het water is ongeveer 30 graden. Je kan er lekker relaxen en tot rust komen. Ook is er een kleine waterval waar je onder kan gaan staan als massage. Tip: ga op een doordeweekse dag, want dan is het lekker rustig. In het weekend bezoeken veel locals de hot springs waardoor het drukker is.

 

Lucas Cafe

 

Het lekkerste eten in Bajawa vonden wij het tentje Lucas. Verwacht niet te veel van dit simpele café, je bent nog steeds in Flores. Maar we genoten hier van gezonde maaltijden zoals tofu in tomaten-knoflook saus, een vegetarische groentesoep met noedels en pompoen met een lekker Indisch sausje. Ook voor de niet-vegetariërs is hier veel keus, zoals nasi campur of noedels met gegrilde groenten en kip. Daarnaast serveren ze hier ook homemade gemberthee, wat  erg fijn kan zijn op frisse dagen.

 

flores

 

Reizen in Flores

 

Reizen door Flores kan op drie manieren: met de bus, een chauffeur of met de scooter. Wij kozen voor de laatste optie en dat was echt super tof. We huurden een scooter in Labuan Bajo bij Parama, hier kan je voor een langere tijd een scooter huren. Met deze scooter reden we zelf landinwaarts. Houd wel rekening met lange tochten, van de ene naar de andere plek doe je vaak 5 uur over. Je kan er ook voor kiezen om met een chauffeur te reizen. Dan spreek je van te voren een prijs per dag af. Een chauffeur kan je voor een aantal weken inhuren en laat je alle mooie plekken van het eiland zien. Daarnaast kan je er voor kiezen om met een lokale bus gaan. De busjes zitten wel een beetje volgepropt, maar je betaalt hier nauwelijks iets voor. Ik geloof een paar euro om van de ene stad naar de andere stad te gaan. De locals zijn allemaal heel vriendelijk, dus maak je daar geen zorgen over.

 

Kosten in Flores

 

Flores is erg goedkoop. De havenstad Labuan Bajo is alleen wat duurder, omdat hier veel toeristen op af komen. Maar ook in Labuan Bajo scoor je voor een paar euro een maaltijd en betaal je gemiddeld €20 per nacht voor een kamer. Georganiseerde trips zoals een boottrip of duiken zijn wel wat duurder. Zodra je verder het binnenland van Flores in gaat wordt het steeds goedkoper. Er zijn weinig toeristen in het binnenland van Flores en je betaald hier gewoon de local price voor maaltijden. Ook overnachten in het binnenland is goedkoop, denk aan €10 – €20 per nacht voor een kamer. Je vind vooral veel homestays en hotels in Flores. Hostels zijn er nog niet echt, maar een homestay is net zo gezellig.

 

Flores vlog

 

 

Hopelijk heb je zo een idee van Flores gekregen en ga je dit prachtige eiland binnenkort ook bezoeken. Heb je nog vragen over mijn reis? Laat het me dan weten in de comments!

Wil je door mij begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Ik help je graag! Neem eens een kijkje bij online coaching.

info@zonderz