Onlangs las ik het boek ‘Verlangen naar minder‘ van Jelle Derckx. Dit boek was voor mij echt een eye-opener om wat minimalistischer te gaan leven. Ik geloof er heilig in dat spullen niet gelukkig maken. Te veel spullen zorgen alleen maar voor chaos in je hoofd, waardoor je sneller last krijgt van stress. Veel liever geef ik mijn geld uit aan lekker eten of mooie reizen in plaats van aan spullen. De quote ‘Collect moments, not things’ is daarom ook al jarenlang mijn favoriet. Want uiteindelijk zijn de mooie momenten die je beleefd veel dierbaarder dan een flitsende auto of een nieuw paar schoenen. Het hebben van minder spullen maakt je gelukkiger, dat vindt Jelle ook.

 

 

Weg met alle spullen

Oké, mijn huis staat nog steeds boordevol troep, maar na het lezen van ‘Verlangen naar minder’ komt daar zeker verandering in. Het minimaliseren van je huis en je leven is een proces, dat doe je niet in één dag. Ik ben gelijk begonnen met spullen weg te gooien of te brengen naar de kringloop. Ook heb ik grondig mijn kledingkast uitgeplozen en besloten dat ik veel dingen niet meer draag. Hup weg ermee, dat voelt goed. ‘Verlangen naar minder’ staat boordevol praktische tips voor een gelukkiger leven met meer rust aan je hoofd. Jelle vertelt over zijn reis door Brazilië, waar hij tot het inzicht kwam dat spullen niet gelukkig maken. Na zijn reis begon hij met veel spullen weg te doen en hij ontdekte dat hij ineens meer tijd kreeg voor andere dingen. Met het hebben van weinig spullen ben je namelijk ook minder vaak op zoek naar dingen die kwijt zijn. Dit is echt een goede tip voor mij – ik ben namelijk altijd alles kwijt.

 

 

De voordelen van minimalisme

Jelle verteld in zijn boek precies hoe je het stapje voor stapje kan aanpakken. Van het minimaliseren van je huis tot het minimaliseren van je telefoon. Er zitten veel voordelen aan een minimalistisch leven. Zo heb je namelijk minder last van afleidingen, waardoor je veel productiever wordt. Ook geef je minder geld uit, aangezien je minder dingen hoeft te kopen. Daardoor heb je veel meer tijd over voor dingen waar je écht van geniet. Mocht je toch nieuwe dingen willen gaan kopen, kijk er dan ook naar hoe duurzaam het is. Duurzame producten gaan veel langer mee en uiteindelijk heb je daar meer aan. Bovendien zijn duurzame producten ook beter voor het milieu. Jelle noemt zichzelf een sustainable minimalist en let er bij het kopen van kleding dat het in goede omstandigheden is gemaakt. Verder eet hij veganistisch, wat beter is voor het milieu en de dieren.

Ik heb veel geleerd van dit boek en ga er de komende tijd zeker mee aan de slag. Hoe denk jij hier over? Vind je het lastig om spullen weg te doen of leef je juist erg minimalistisch? Ik ben erg benieuwd!

Wil je door mij persoonlijk begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Meld je dan nu aan voor foodcoaching.

Wil je wat gezonder eten, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Ga dan aan de slag met het Happy Healthy Body e-book.

 

Wil je aan de slag met een gezonde en duurzame lifestyle? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Deze ontvang je 2x per maand in je mailbox.