Wil je graag een gezonde huid? Dan is het slim om te beginnen met je voeding. Alle voedingstoffen die je binnenkrijgt hebben namelijk invloed op de gezondheid van je huid. Het komt eigenlijk maar weinig voor dat iemand die gezond eet een slechte huid heeft. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar de uitspraak ‘A healthy outside starts from the inside’ blijkt vaak te kloppen. Ik had altijd een hele gezonde huid en was daar enorm blij mee. Tot dat ik een paar maanden geleden veranderde van pil en ineens veel sneller last kreeg van puistjes in mijn gezicht. Sindsdien ben ik meer bezig met de gezondheid van mijn huid en vind ik het belangrijk de juiste producten te eten. In deze blog vertel ik je welke producten en voedingsmiddelen zorgen voor een gezonde huid.

 

5x voedingsmiddelen die zorgen voor een gezonde huid

 

voeding-gezonde-huid

Foto: Lizz Fotografie

 

Kies voor producten met bètacaroteen

Producten die bètacaroteen bevatten zijn belangrijk voor een gezonde huid. Bètacaroteen is een provitamine die in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Het zorgt voor de aanmaak van nieuwe huidcellen, beschermd tegen UV-straling en heeft een stimulerende werking op de productie van collageen. Collageen zorgt weer voor meer stevigheid in je huid. Bètacaroteen zit o.a. in wortels, pompoen, zoete aardappel en donkergroene bladgroenten. Deze pompoensalade bevat veel bètacaroteen. Zorg dat je elke dag verschillende producten eet die rijk zijn aan bètacaroteen, zo creëer je een gezonde huid van binnenuit.

 

Drink voldoende water

Het is van belang om elke dag voldoende water te drinken, het liefst 2 liter per dag. Door water te drinken wordt je huid van binnenuit gereinigd en worden ook de afvalstoffen verwijderd. Sport je vaak? Dan is het aan te raden om op sportdagen extra water te drinken, aangezien je ook vocht verliest door transpiratie. Als je het lastig vind om voldoende water te drinken kan je dit trainen via de app Mijn Water Balans. Met deze app kan je bijhouden hoeveel water je gedronken hebt en krijg je meldingen om water te drinken. Handig!

 

Eet minder suikers

Te veel suikers zijn killing voor een gezonde huid. Natuurlijk is het minderen met chocolade, snoepjes en koekjes al een grote stap. Deze zitten namelijk boordevol snelle suikers waar je huid helemaal niet tegen kan. Maar ook als je te veel fruit eet kan dat invloed hebben op je huid. Fruit bevat namelijk ook een vorm van suikers, namelijk fructose. Als jouw lichaam een enorme hoeveelheid fruitsuikers binnen krijgt kan dat ook vaak leiden tot het ontstaan van bultjes en oneffenheden. Fruit met een grote hoeveelheid fructose zijn o.a. dadels, mango’s en druiven. Deze mag je natuurlijk best een keer eten, maar ga het niet overdrijven. Neem maximaal 2 stuks fruit per dag voor een gezonde huid. Let er ook op dat als je een smoothie met fruit als ontbijt maakt, je dan de rest van de dag beter groenten of noten kan nemen als tussendoortje.

 

Kies voor Omega 3 rijke voeding

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze zorgen voor gezonde huidcellen en voorkomen vroegtijdige huidveroudering. Niemand wil al vroeg onder de rimpels zitten, toch? Lijnzaadolie staat bekend om zijn hoge gehalte Omega 3-vetzuren. Daarnaast zijn chia zaad, zeewier en walnoten ook rijk aan Omega 3. Eet bijvoorbeeld chia pudding als ontbijt en je hebt gelijk al een portie Omega 3-vetzuren binnen. Hou je van vis? Neem dan eens wat vaker vette vis, zoals zalm, makreel en forel. Deze vissoorten barsten van de goede vetzuren.

 

voeding-gezonde-huid

 

Eet producten rijk aan antioxidanten 

Antioxidanten zorgen voor een mooie huid. Ze beschermen je lichaam namelijk tegen vrije radicalen, welke schade kunnen aanrichten in je lichaam. Zo beschermen antioxidanten bijvoorbeeld tegen UV-straling en huidveroudering. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zijn o.a. blauwe bessen, broccoli, spinazie, pure chocolade en vijgen. Begin je dag bijvoorbeeld met een blauwe bessen smoothie en neem bij de lunch een salade met spinazie. Zo krijg je op een makkelijke manier veel antioxidanten binnen.

Hopelijk heb je wat aan deze tips en kan je door je voeding een gezondere huid creëren. Natuurlijk heeft niet iedereen baat bij een gezond voedingspatroon en kunnen huidproblemen soms ook een andere oorzaak hebben. Mocht je bij een gezond voedingspatroon nog steeds last hebben van een onzuivere huid, is het altijd slim om een afspraak te maken bij je huisarts of een huidtherapeut.

Kan je nog wel wat meer inspiratie gebruiken? Bestel dan het Genieten Zonder Zooi ebook boordevol gezonde recepten en een voedingsschema voor 14 dagen.