fbpx ...

Sta jij er bij stil hoeveel plastic je gebruikt in je dagelijks leven? Veel mensen hebben dit niet eens door en weten ook niet hoe schadelijk al dat plastic is voor ons milieu. Zo duurt het bijvoorbeeld 450 jaar om één plastic flesje af te breken. Daarnaast is onze zee ook vervuild met 12,7 miljoen ton plastic. Veel dieren raken verstrikt in het plastic en kunnen daardoor zelfs stikken. Plastic vergaat niet, het wordt alleen maar kleiner en daardoor vervuild het ons milieu enorm. Daarom vraag ik je om met mij mee te doen met de #STOPMETPLASTIC challenge. Samen kunnen we de wereld mooier maken!

 

stopplastic4 (1 van 1)

 

Hoe gebruik je minder plastic?

 

Eigenlijk is het heel erg simpel. Door kleine aanpassingen kan je dagelijks al ontzettend veel plastic verpakkingen en tasjes uitsparen. Zo koop ik nooit meer plastic tasjes, maar zorg ik dat ik altijd zelf een tas bij heb. National Geographic heeft 8 doelen op een rijtje gezet die het meest belangrijk zijn. Met deze doelen willen ze het plastic reduceren dat voor eenmalig gebruik gemaakt is, zoals rietjes en plastic koffiebekers. Hieronder vind je het lijstje met alle doelen:

 • Koop wattenstaafjes gemaakt van karton in plaats van plastic. Deze kan je hier bestellen.
 • Heb je écht een rietje nodig? Gebruik dan een rietje gemaakt van duurzaam materiaal, zoals rietjes gemaakt van metaal, glas of bamboe.
 • Koop geen plastic tasjes maar gebruik je eigen tas als je boodschappen doet.
 • Neem je eigen to-go koffiemok mee in plaats van plastic koffiebekers te gebruiken als je onderweg bent.
 • Gebruik een navulbaar flesje in plaats van een plastic flesje.
 • Gebruik geen plastic bestek. Wil je spontaan gaan picknicken, neem dan gewoon je eigen bestek mee.
 • Scheid je afval en bewaar je plastic apart.
 • Zie je rondzwervend plastic liggen? Raap het op en gooi het weg.

 

SONY DSC

SONY DSC

 

Hoe kook je zonder plastic?

 

Veel supermarkten verpakken producten uit hygiënisch oogpunt in plastic. Toch is dit echt niet nodig. Je wast je groenten en fruit toch als je thuis komt en zonder al die verpakkingen kan veel plastic bespaard worden. De beste manier om te koken zonder plastic is om je producten te halen op de lokale manier, zoals bij de boer of bij de markt. Neem dan gewoon je eigen linnen tas mee en je bespaart een hele hoop plastic. Wil je toch graag boodschappen blijven doen bij de supermarkt op de hoek? Dan hierbij mijn tips om plasticvrij boodschappen te doen:

 • Gebruik geen plastic zakjes voor groenten en fruit. Neem je eigen katoenen tasje mee voor losse producten of gebruik een groentetasje.
 • Koop geen voorgesneden fruit of groenten. Deze zitten namelijk altijd verpakt in plastic.
 • Kies voor producten verpakt in glazen potten in plaats van plastic. Bijvoorbeeld deze verse soep van de Soepfabriek of biologische sandwichspread van Your Organic Nature.
 • Maak je eigen maaltijden in plaats van te kiezen voor kant-en-klaar maaltijden. Deze maaltijden zijn namelijk altijd verpakt in plastic.
 • Koop geen groenten verpakt in plastic. Kies voor groenten van de markt, de biologische supermarkt of de lokale boer.

Be the change you want to see in the world. Alle kleine beetjes helpen en samen maken we een mooiere wereld. Deze maand ga ik ook via Instagram aan jullie laten zien hoe ik bewuste keuzes maak en hoe ik minder plastic gebruik. Doe jij ook mee?

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met National Geographic. 

info@zonderz