Kan jij wel wat tips tegen suikerverslaving gebruiken? Dan gaan deze tips je zeker helpen. Verslaafd zijn aan suiker kan heel vervelend zijn, want je hebt continue behoefte aan zoetigheid. Koekjes, snoepjes, dropjes, op de een of andere manier kun jij er maar niet vanaf blijven. Ook heb je misschien wel eens last van suikerdipjes, wat vaak voor komt bij mensen die verslaafd zijn aan suiker. Gelukkig weet ik hoe je er vanaf komt. Eigenlijk heb je niet meer nodig dan deze vijf gouden tips. Pas ze toe in je dagelijkse eetpatroon en je zal snel resultaat zien!

 

Kies de juiste koolhydraten

Het is heel belangrijk om je voedingspatroon te baseren op de juiste koolhydraten. Kies daarom voornamelijk voor complexe koolhydraten, zoals volkoren brood, havermout, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Door te kiezen voor complexe koolhydraten – welke langzaam worden opgenomen in je bloed – ben je veel langer verzadigd en krijg je minder snel trek. Daardoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en grijp je minder snel naar zoetigheid.

SONY DSC

Eet niet te veel fruit

Ook het eten van te veel fruit kan er voor zorgen dat je meer gaat snoepen. Fruit is namelijk rijk aan fructose, een vorm van suikers. Door te veel fruit te eten stijgt je bloedsuikerspiegel enorm en krijg je dus alleen maar trek in méér zoetigheid. Neem bijvoorbeeld bij je ontbijt een stukje fruit en later tussendoor nog eens, maar ga het niet overdrijven. Eet wat vaker rauwkost als tussendoortje en wissel het bijvoorbeeld af met een handje ongezouten noten. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en heb je veel minder zoete trek. Ook is het slim om fruit te combineren met gezonde vetten, zoals partjes appel met een laagje pindakaas. De vetzuren in de pindakaas zorgen ervoor dat de suikers uit de banaan langzamer worden opgenomen in je bloed. Gevolg: minder snel last van een suikerdipje!

 

Zorg voor een gezonde voorraadkast

Door dingen zoals snoepjes en koekjes niet in huis te halen, kom je ook minder in de verleiding om het te eten. Als je voorraadkast alleen maar gevuld is met voedzame producten, ga je ook niet snaaien. Natuurlijk is het belangrijk om jezelf wat lekkers te gunnen, maar haal dan bijvoorbeeld gewoon één lekkere wafel of ga bij een lunchtentje een stuk carrot cake eten. Op die manier zie je snoepen ook meer als een genietmomentje dan als gewoonte en kom je minder snel in de verleiding.

SONY DSC

Eet voldoende

Veel mensen die willen afvallen eten te weinig, waardoor ze enorme honger hebben en meer trek krijgen in zoetigheid. Dat heeft dus weer te maken met je bloedsuikerspiegel. Bij een lage bloedsuikerspiegel wil je lichaam automatisch energie binnenkrijgen en grijp je snel naar suikers. Zorg er dus voor dat je altijd een verzadigd gevoel hebt en voldoende eet. Dat betekent dat je naast je ontbijt, lunch en diner ook je tussendoortjes niet overslaat. Leer te luisteren naar je lichaam en neem iets gezonds wanneer je honger hebt. Bijvoorbeeld een rijstwafel met pindakaas, een Nakd reep of wat worteltjes. Door constant verzadigd te zijn grijp je veel minder snel naar zoetigheid.

 

Train je wilskracht

‘Nee’ zeggen kan voor sommige mensen heel moeilijk zijn. Komt er een jarige collega aan met taart, dan voel je je schuldig om het af te slaan. Toch is het op sommige momenten belangrijk om je wilskracht te trainen en gewoon ‘nee’ te durven zeggen. Je hoeft echt niet een saaie muts te worden en overal ‘nee’ tegen te zeggen, maar kies heel bewust. Komt er een slappe slagroomtaart voorbij waar je geen zin in hebt? Zeg dan gewoon ‘nee’. Maar heb je je bijvoorbeeld enorm verheugd op een stukje chocolade? Kies dat dan als je genietmomentje en geniet er dan ook met volle teugen van. Hoe vaker je voor jezelf op durft te komen, hoe makkelijker het wordt. Uiteindelijk ben jíj degene die van de suikerverslaving af wil en niet die jarige collega.

Wil je door mij persoonlijk begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Meld je dan nu aan voor foodcoaching.

 

info@zonderz