Laatst deed ik mijn allereerste detox kuur met de sapjes van het merk Sapje. Ik was al een tijdje benieuwd wat een detox kuur met mijn lichaam zou doen en ging de uitdaging aan. Drie dagen lang sapjes drinken, geen idee of ik dat zou overleven. Ik ben dol op eten en voor mijn werk ben ik natuurlijk ook veel bezig met eten. Voedingsschema’s maken, recepten verzinnen, eten fotograferen, alles draait bij mij om eten. Toch was ik al een tijdje benieuwd wat voor effect een detox kuur op mijn lichaam zou hebben. Mijn voorkeur ging gelijk uit naar het merk Sapje, aangezien deze sapjes biologisch zijn. De sapjes zijn koudgeperst, waardoor alle vitaminen en mineralen optimaal bewaard gebleven zijn. That’s what I like!

De detox kuur is gericht op het reinigen van je lichaam van binnenuit. Sapje: “Het hoofddoel van een detox kuur is je lichaam te ondersteunen haar natuurlijke functies zo goed mogelijk te blijven uitvoeren. Net zoals je de filters van je auto regelmatig moet reinigen om de prestaties zo goed mogelijk te houden, zo kun je ook de ‘filters’ van je lichaam een schoonmaakbeurt geven.” De laatste tijd stop ik best vaak uit verveling dingen in mijn mond, zonder dat ik werkelijk honger heb. Het leek me goed hier eens bewust bij stil te staan met een detox en daarbij ook mijn lichaam te reinigen.
Het weekend voor mijn detox kuur probeerde ik al een beetje op mijn voeding te letten. Sapje gaf het advies om van te voren geen dingen te nuttigen als koffie, alcohol, geraffineerde suikers en snelle koolhydraten. Een paar dagen van te voren zorgde ik voor wat gezonde maaltijden en niet te grote porties, zodat mijn lichaam vast kon wennen aan de sapkuur.

 

SONY DSC

SONY DSC

Dag 1

Mijn eerste detox-dag start ik met een kick sapje dat mijn stofwisseling op gang brengt. Daarna doe ik een uurtje yoga en is het tijd voor mijn ontbijt. Een fris groen sapje met onder andere spinazie, appel en komkommer. Normaal gesproken ontbijt ik met een flinke kom havermoutpap, dat omgerekend 500 calorieën bevat. Een sapje van 55 calorieën is dan wel even schrikken. Vooral ’s ochtends moet mijn lichaam enorm wennen aan de sapjes en heb ik enorme cravings naar eten. Ik denk de hele dag door aan brood, Ben & Jerry’s en pindakaas. Gelukkig mag je elke paar uur een sapje drinken en bovendien zijn de sapjes enorm lekker. Na de lunch gaat het gelukkig beter. Al snel ben ik over de ‘ik ga dood, wanneer mag ik weer pindakaas eten?’-fase heen en geniet ik van elk sapje. Tussendoor snack ik wat rauwkost, wat gelukkig gewoon is toegestaan. Aan het eind van de dag zit ik boordevol energie. ’s Avonds eet ik een lekker pompoensoepje en daarna drink ik nog een kop kamille thee. Ik was bang dat ik met enorme honger naar bed zou gaan maar dat valt echt ontzettend mee. Vooral de ochtend was even pittig, daarna ging mijn eerste detox-dag als een trein.

 

Dag 2

Vandaag voel ik me stukken beter! Ik word energiek wakker en heb gewoon zin in dag 2. Het lijkt alsof mijn lichaam de eerste dag enorm moest wennen aan sapjes en dat ik even moest afkicken van mijn havermoutpap- en pindakaas verslaving. Deze dag heb ik het druk met coaching, waardoor ik in mijn hoofd minder bezig ben met de detox kuur. Ik geniet van elk sapje, vooral de Energy sap met biet en appel is mijn favoriet. Ook het Fresh sapje vind ik heerlijk en ineens besluit ik dat ik vaker een detox kuur moet doen. Het voelt gewoon heel erg goed voor je lichaam en bovendien scheelt het ook veel tijd met koken. Daarnaast bruis ik van de energie, iets wat echt heel fijn voelt. Deze dag ging snel voorbij en ik had nauwelijks honger. Op naar dag 3.

 

Dag 3

De laatste dag van mijn detox is aangebroken. Ik had gehoopt dat deze dag net zo makkelijk ging als dag 2, maar toch was het erg lastig. ’s Ochtends voelde ik me een beetje slap, waardoor ik mijn yoga workout niet gedaan heb. Gedurende de dag ging het gelukkig beter, maar ’s avonds ging het mis. Ik had namelijk een bloggersevent waarbij we uitgebreid gingen koken. Koken betekent natuurlijk óók proeven en opeten. Alle gerechten zagen er zo lekker uit, waardoor ik de verleiding niet kon weerstaan. Daardoor heb ik de detox in totaal maar 2,5 dag volgehouden. Wel merkte ik dat het eten gelijk als een bom op mijn maag viel. In de begeleidende informatie stond ook dat je langzaam je porties weer moest opbouwen, zodat je lichaam langzaam kan wennen aan vast voedsel. Oeps, dat ging even mis..

 

SONY DSC

Wat vond ik van de detox kuur? 

Door de detox besefte ik me dat ik de laatste tijd veel te vaak doelloos dingen naar binnen gooide. Mijn voorraadkast is dan wel gevuld met gezonde snacks, maar ook dadels of noten kan je te veel eten. Door de detox ben ik me meer bewust geworden wat ik eet, dat was voor mij echt een eye-opener. De eerste ochtend was zwaar, maar daarna was mijn lichaam al snel gewend aan alle lekkere sapjes. Daarnaast had ik ook enorm veel energie en voelde ik me totaal niet futloos of slap. Mijn lichaam is nu weer even helemaal ontgiftigt en dat voelt echt heerlijk! Ik raad het dan ook iedereen aan om eens in de zoveel tijd een detox kuur te doen. Vooral om je lichaam te reinigen en te realiseren dat een gezond lichaam van binnenuit begint.

Dit artikel is in samenwerking met Sapje gemaakt. 

Het Happy Healthy Body e-book boordevol gezonde recepten en een handig voedingsschema is nu te verkrijgen. Klik hier om het e-book te bestellen.

Wil je door mij persoonlijk begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Meld je dan nu aan voor foodcoaching.

Wil je aan de slag met een gezonde en duurzame lifestyle? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief! Deze ontvang je 2x per maand in je mailbox.