Hoe zorg je er voor dat gezond eten geen obsessie wordt? Deze vraag krijg ik vaak te horen van mensen die druk bezig zijn met het creëren van een healthy lifestyle. Hartstikke goed dat iemand besluit om te werken aan een gezond lichaam. Maar hoe zorg je er voor dat dit geen obsessie wordt? Doorslaan in een gezonde levensstijl komt namelijk erg snel voor. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot de eetstoornis orthorexia. Hoe creëer je voor een gezonde balans, waarbij je je niet schuldig voelt als je een reep chocolade eet of een dag niet sport? Ik deel mijn vier belangrijkste tips om er voor de zorgen dat gezond eten geen obsessie wordt.

 

Hoe wordt gezond eten geen obsessie?

 

‘Verboden’ producten bestaan niet

 

De belangrijkste regel van allemaal: er bestaan geen ‘verboden’ producten. Ook al ben je super goed bezig met je havermoutpap, avocado on toast en gezonde salades, ben niet bang voor bepaalde voedingsmiddelen. Als je de knop hebt omgezet naar een healthy lifestyle kun je je soms ontzettend schuldig voelen als je na een paar dagen ineens wat lekkers in je mond stopt. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. Onthoud dat niks verboden is en je jezelf af en toe wat lekkers mag gunnen, op die manier houd je het veel langer vol.

Vaak hebben mensen een lijstje in hun hoofd met producten die ze van zichzelf niet mogen eten. “Ik ga gezonder eten dus vanaf nu mag ik geen chips, chocolade en Ben & Jerry’s meer.” Door jezelf dingen te verbieden wordt de verleiding vaak alleen maar groter. Ook zijn er mensen die zichzelf aanpraten dat ze geen koolhydraten meer mogen eten. Koolhydraten leveren je lichaam energie en zijn bovendien belangrijk voor je hersenen. Wanneer je koolhydraten ziet als verboden voedsel en voornamelijk leeft op vetten en eiwitten, merk je al snel dat je minder energiek wordt, concentratieproblemen krijgt en vaak een hongergevoel hebt. Gun je lichaam gewoon wat koolhydraten, there’s nothing bad about carbs! Hetzelfde geldt voor af en toe wat lekkers eten, van één slechte maaltijd kom je echt niet gelijk 10 kilo aan. Genieten hoort ook bij een gezonde levensstijl.

 

gezond-eten-geen-obsessie

Gun jezelf af en toe wat lekkers

 

Door jezelf niks te verbieden heb je ook minder kans op eetbuien. Eetbuien ontstaan namelijk vaak wanneer je jezelf lange tijd bepaalde dingen gaat verbieden. Als je dan bijvoorbeeld na een tijdje ineens weer chocolade eet, krijg je plots de drang om een kilo chocolade naar binnen te werken. Gun jezelf daarom gewoon twee keer per week wat lekkers, op die manier ben je nog steeds in balans met jezelf maar heb je ook een genietmomentje voor jezelf. Ook wanneer je een bepaald doel voor ogen hebt, zoals afvallen, is het nog steeds geen ramp jezelf twee momenten per week wat lekkers te gunnen. Ook dan bereik je je doel. Zelf eet ik vaak in het weekend wat Ben & Jerry’s of een lekkere pizza. Of ik me schuldig voel daarna? Nee, totaal niet. Als je de hele week gezond gegeten hebt mag je jezelf ook best wel eens wat lekkers gunnen. Daar kom je echt geen kilo’s van aan en daardoor ben je ook echt niet gelijk ineens slecht bezig.

 

Track niet dagelijks je voeding

 

Wanneer je geen atleet bent, is het echt niet nodig om elke dag je voeding te tracken. Veel mensen zijn er gewend aan om dagelijks hun voeding in te voeren in bepaalde apps, zoals MyFitnessPal. Goed dat je wat meer inzicht wilt hebben in je calorie-inname, maar het kan ook averechts werken. Door de hele dag bezig te zijn met je inname kan je enorm geobsedeerd raken door het aantal calorieën dat je binnen krijgt. Of kan je gaan stressen of je eiwit-inname wel hoog genoeg is. Door gewoon gezond en afwisselend te eten heb je dit echt niet nodig. Het zorgt alleen maar voor frustratie. Laat het eens een weekje los en kijk wat het doet met je humeur. Voorheen trackte ik dagelijks mijn voeding en sinds dat ik dat niet meer doe, ben ik er veel minder mee bezig. Het geeft ook een stuk meer rust in je hoofd en zo vind je makkelijker de balans.

 

gezond-eten-geen-obsessie

 

Leer te luisteren naar je lichaam

 

Een heel belangrijk punt in het creëren van een gezonde, niet-obsessieve lifestyle is om te luisteren naar je lichaam. Als je opstaat en merkt dat je veel honger hebt mag je best je ontbijt wat groter maken dan normaal. Ga jezelf niet uithongeren maar leer te luisteren naar je lichaam. Veel mensen vinden het lastig om naar hun lichaam te luisteren en eten vaak op vaste tijden. Dat is prima, maar soms heb je géén honger en ga je toch een lunch naar binnen werken ‘omdat het lunchtijd is’. Leer luisteren naar je lichaam en eet wanneer je honger hebt, maar ga jezelf ook niet overeten wanneer je nog vol zit van je vorige maaltijd. Op die manier kom je veel meer in balans met je lichaam en creëer je ook meer structuur in je voedingspatroon.

Hopelijk heb je wat gehad aan mijn tips. Heb jij zelf nog tips om er voor te zorgen dat gezond eten geen obsessie wordt? Laat het me weten in de comments.

Wil je door mij persoonlijk begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Meld je dan nu aan voor foodcoaching.

Het Happy Healthy Body e-book boordevol gezonde recepten en een handig voedingsschema is nu te verkrijgen. Klik hier om het e-book te bestellen.