Zijn jullie ook zo dol op poké bowls? Deze vegan poké bowl met sesam tofu, avocado en tahin dressing is echt mijn favoriete salade momenteel. Ik heb het recept vorige week bedacht en sindsdien al vaak op. Het doet me een beetje denken aan Bali, waar overal dit soort vegan salades op het menu staan. Vegan eten is allesbehalve saai, dat bewijst deze poké bowl wel. Dankzij de tofu is de salade ook rijk aan eiwitten en bovendien is het goed voor je lichaam om niet alleen maar dierlijke eiwitten te eten. Door te variëren met verschillende plantaardige producten ontdek je hoe veelzijdig veganistisch eten kan zijn.

 

Vegan poké bowl met sesam tofu

 

Zo gebruikte ik voor deze vegan poké bowl mijn favoriete noedels, namelijk boekweit noedels. Deze noedels, ook wel soba noedels genoemd, hebben een lage glycemische index. Hierdoor ben je na het eten van de noedels veel langer verzadigd en heb je minder snel trek. Daarnaast zijn deze noedels gemaakt van boekweit, een graan dat barst van de vitaminen en mineralen. De sesam tofu in deze poké bowl is ook heerlijk. Tofu zonder marinade smaakt gewoon heel suf, laten we eerlijk wezen. Maar door de tofu te bereiden met sojasaus, knoflook en geroosterde sesamzaden is het echt een feestje in je mond.

De dressing die over de salade gaat is lekker dik maar wel erg gezond. Het hoofdingrediënt van de dressing is tahin, sesampasta. Er zit veel verschil tussen de ene en de andere tahin, de beste vind je meestal bij Turkse supermarkt. Belangrijk is dat deze een smokey smaak heeft, een beetje zoals bacon. Verder heb ik ook wat mosterd, limoensap en ahorn siroop toegevoegd aan de dressing voor een frisse, zoete smaak. En weet je wat helemaal fijn is aan dit recept? De poké bowl staat al binnen een kwartiertje op tafel.

Deze poké bowl met sesam tofu en avocado is:

  • 100% vegan
  • Glutenvrij (gebruik tamari en zilvervliesrijst noedels)
  • Lactosevrij
  • Rijk aan vitaminen en mineralen

Laat je me weten wat je van het recept vond? Deel je receptfoto op Instagram via #zonderzooi en tag @zonderzooi. Vind ik leuk!

 

Vegan poke bowl

vegan-poke-bowl

 

Recept vegan poké bowl met sesam tofu en avocado

 

Ingrediënten
(Voor 2 personen)

Salade
250 gram tofu
3 eetlepels sesam zaden
80 gram boekweit noedels of zilvervliesrijst noedels (glutenvrij)
1 winterpeen
1/3 komkommer
1 avocado
3 teentjes knoflook
1/2 rode peper
Handje rucola
Handje verse koriander
Flinke scheut sojasaus of tamari (glutenvrij)
Scheutje olijfolie

Dressing
2 eetlepels tahin
Sap van 2 limoenen
2 theelepels dijon mosterd
2 theelepels ahorn siroop

 

Benodigdheden

Spiraalsnijder
Knoflookpers
Twee diepe kommen

 

Bereiding

1. Snijd de tofu in kleine blokjes en pers de knoflook uit met een knoflookpers. Doe de tofu in een schaaltje en marineer 30 minuten met een flinke scheut sojasaus en knoflook. Roer af en toe even om, zodat alle blokjes tofu voldoende smaak krijgen.

2. Bereid de noedels zoals beschreven op de verpakking.

3. Maak lange slierten van de wortel met de spiraalsnijder. Snijd de komkommer in dunne plakjes. Snijd de avocado open, verwijderd de pit en snijd deze ook in dunne plakjes.

4. Rooster de sesamzaden 5 minuten in een pan zonder olie, tot ze bruin kleuren. Voeg daarna een scheutje olijfolie toe en bak de tofu 5 minuten mee op middelhoog vuur. Roer alles goed door elkaar, zodat de sesamzaden aan de tofu blijven plakken.

5. Verdeel over elke kom een handje rucola, wortel, komkommer, avocado en tofu.

6. Giet de noedels af en voeg ze ook toe. Garneer de salade met schijfjes rode peper, koriander en sesamzaden.

7. Maak de dressing door de tahin te mengen met limoensap, mosterd en ahorn siroop. Giet deze over de salade.

Tip: Houd je niet van pittig? Laat dan de rode peper weg of verwijder in ieder geval de pitjes uit de peper.

Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor mijn 12-weekse online programma waarbij ik je help om zonder zooi te eten, af te kicken van suikers en weer lekker in je vel te zitten!

info@zonderz