Al een tijdje zat ik er aan te denken een blog te schrijven met tips voor food fotografie. Nu ben ik allesbehalve een expert, maar ik krijg wel vaak vragen van jullie over mijn foto’s. Daarom leek het me leuk mijn 10 beste tips voor food fotografie met jullie te delen. Een foto van eten is natuurlijk heel wat anders dan een portretfoto. Bij het fotograferen van eten werk je met een stilleven, dat je zelf op een leuke manier kunt stylen. Maar niet alle gerechten zijn makkelijk om mooi op de foto te zetten, denk bijvoorbeeld aan een curry. Een curry is vaak een bruinig prutje wat er niet erg smakelijk uit ziet, maar door de juiste styling en fotografie kan het er toch aantrekkelijk uit komen te zien.

Sommige gerechten zijn weer erg simpel om leuk te fotograferen, zoals havermoutpap. Gooi er een berg toppings overheen en je #foodporn foto is klaar. Met deze food fotografie tips hoop ik jou als beginnende food blogger of food fotograaf een beetje op weg te helpen. Ik heb mezelf door de jaren heen verschillende trucjes geleerd die ik graag met je wil delen. Hopelijk heb je wat aan deze handige tips!

Tip 1: Zorg voor voldoende daglicht

Daglicht is erg belangrijk voor een mooie, natuurlijke foto. Werk daarom altijd met natuurlijk licht en zorg dat je fotografeert op een lichte plek. Maak bijvoorbeeld foto’s naast een raam of buiten, zodat je voldoende natuurlijk licht tot je beschikking hebt. Natuurlijk licht zorgt voor prachtige foto’s, terwijl eten wat belicht is met lampen vaak een ander beeld geeft. Wanneer het een grauwe regenachtige dag is zal je merken dat je foto’s ook wat donkerder zijn. Het beste weer om te fotograferen is een heldere dag met lichte bewolking, anders krijg je weer te veel last van zonnestralen in je foto’s. Check dus even het weerbericht voordat je foto’s gaat maken, zodat de felle zon of een donkere dag geen invloed heeft op je foto’s.

 

Tip 2: Maak gebruik van props

Nu vraag je je natuurlijk af, wat zijn props? Props is een Engelse term voor styling attributen. Dingen die je toevoegt om je foto’s mooier te maken. Denk aan linnen servetten, houten lepels of mooie kommetjes. Door de jaren heen heb ik veel verschillende props verzameld. Ik kijk er naar uit om over een paar jaar een heuse props kast te hebben, boordevol dingen die mijn foto’s nét dat beetje extra geven. Mijn tip hierbij is om te kiezen voor props in je eigen stijl. Zo heb ik zelf veel houten lepels en borden en is mijn servies voornamelijk lichtblauw. Op die manier kun je van verschillende merken dingen kopen, maar komen telkens dezelfde kleurtinten terug. Verder werk ik graag met de linnen theedoeken van de Sissy-Boy of Dille & Kamille. Deze geven wat meer feeling aan de foto’s en zorgen er voor dat foto’s niet kaal zijn. Ook leuk om op vakantie dingen te scoren, zo heb ik een mooie mok uit Thailand die vaak in foto’s voorbij komt. Dan weet je dat anderen niet dezelfde props hebben en blijf je origineel.

Tips foodfotografie

Bij deze foto is gebruik gemaakt van verschillende soorten props, zoals een kommetje, bord en linnen servet.

 

Tip 3: Garneer je gerechten

Deze tip had ik tijdens de food, fotografie en styling workshop van Food Bandits (aanrader!) geleerd en heeft er bij mij voor gezorgd dat saaie foto’s wat meer inhoud kregen. Garneer je gerechten met kruiden of andere toppings. Denk aan soep garneren met koriander, een cake garneren met kokos chips of een bakje havermoutpap garneren met geroosterde kokos chips. Hierdoor leeft een foto veel meer en ziet het er gelijk een stuk smakelijker uit.

 

Tip 4: Kies de juiste ondergrond

Ondergronden zijn enorm belangrijk voor food fotografie. Een robuuste, donkere ondergrond kan de foto een heel andere sfeer geven dan een frisse witte ondergrond. Ga na met wat voor ondergrond je zelf het liefst werkt. Voor food fotografie worden vaak houten planken of marmeren platen gebruikt. Zelf heb ik veel gewerkt met steigerhouten planken en momenteel gebruik ik een betonnen plaat. Ondergronden kun je het beste scoren bij een bouwwinkel of de kringloop. Ook zijn er tegenwoordig verschillende shops waar je online food backdrops kunt bestellen, zoals bij Etsy.

 

Tip 5: Laat je inspireren door Pinterest

Soms heb je even geen inspiratie en is het handig om ideeën op te doen via Pinterest. Hier staan miljoenen prachtige food foto’s op, die je kunt opslaan in je eigen mappen. Zo heb ik zelf verschillende mappen met heerlijke baksels, zomerse recepten en vegan receptideeën. Ook kun je hier kijken hoe andere fotografen hun foto’s stylen en daar weer inspiratie uit opdoen. Mijn favorieten op Pinterest zijn Well and Full, The Awesome Green en Kraut Kopf.

 

Tip 6: Bewerk je foto’s met een bewerkingsprogramma

Het maken van lekkere food foto’s is al een kunst op zich, maar gelukkig bestaan er tegenwoordig ook veel bewerkingsprogramma’s waarmee je je foto’s wat mooier kunt maken. Momenteel maak ik gebruik van Lightroom, een bewerkingsprogramma van Adobe. Soms hoef je je foto’s niet extreem veel te bewerken, maar het is altijd leuk om er je eigen creatieve draai aan te geven. Zo maak ik mijn foto’s de ene keer weer wat frisser of juist wat donkerder met extra schaduwen. Ook ben ik fan van de app VSCO Cam, deze gebruik ik vaak voor een extra filter over mijn Instagram foto’s.

Tips foodfotografie

Bij deze foto zijn extra schaduwen toegevoegd, zodat de brownies er net wat beter uit zien.

 

Tip 7: Laat zien welke producten je gebruikt

Doe een keer research in kookboeken en je zal merken dat je deze tip overal in terug ziet. Laat zien in je foto’s welke producten er gebruikt worden in een recept. Denk aan een appeltaart waarbij er appels naast de taart liggen of een pot pindakaas bij een foto van pindakaas koekjes. Op die manier zien mensen in één oogopslag gezien wat er precies in het recept zit en bovendien maakt het de foto ook wat speelser.

 

Tip 8: Gebruik kleine porties

Deze tip wil ik graag meegeven aan alle beginnende food bloggers. Zorg dat je gebruik maakt van kleine porties en leg het eten ook mooi neer op een bord. Toen ik zelf net begonnen was met food fotografie had ik deze tip nog niet helemaal uitgevogeld. Ik schepte vaak een enorme portie op een bord en maakte daar foto’s van. Maar een bord pasta of salade ziet er eenmaal leuker uit als je ook nog iets van het servies ziet. Ook al eet je na het fotograferen vaak zelf het eten op, schep een kleine portie op voor de foto. Dan kun je na het fotograferen altijd extra opscheppen voor jezelf.


Tip 9: Kies de juiste positie

Ga eens aan de slag met verschillende posities en kijk vanaf welke positie jij je foto’s het mooist vind. Bij food fotografie vind ik persoonlijk recht van voren of in een flatlay positie (van bovenaf) de foto’s erg mooi. Je kunt hierbij ook een statief gebruiken of dit gewoon uit de losse hand doen. Belangrijk is wel dat wanneer je vanuit de losse hand een flatay foto maakt, je er goed recht boven moet hangen. Zelf ben ik vooral fan van flatlay foto’s, zoals je veel voorbij ziet komen op mijn Instagram feed.

Tips foodfotografie

Bij deze foto is gebruik gemaakt van een flatlay positie.

 

Tip 10: Creëer je eigen stijl

Be creative en ga lekker experimenteren met je eigen stijl. Probeer niet klakkeloos andere fotografen na te doen maar ontdek wat bij jou past. De een maakt hele duistere food foto’s, terwijl de andere juist een erg frisse stijl heeft. Ontdek wat jouw stijl is, ook met de styling van je foto’s. Vind je het bijvoorbeeld leuk om je foto’s te decoreren met bloemen? Doen! Werk je graag met veel kleur? Leef je uit. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je foto’s maakt waar jij trots op bent en die natuurlijk jouw persoonlijke touch hebben.

Het Happy Healthy Body e-book boordevol gezonde recepten en een handig voedingsschema is nu te verkrijgen. Klik hier om het e-book te bestellen.

Wil je door mij persoonlijk begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Meld je dan nu aan voor foodcoaching.