Het nieuwe jaar is weer begonnen en iedereen gaat vaak gelijk aan de slag met goede voornemens. Afvallen en gezonder eten staan vaak op nummer één. Gelukkig gaan die twee ook goed samen, want wanneer je gezonder gaat eten merk je dat ook aan het getalletje op de weegschaal. Maar wat is nou de beste methode om op een gezonde manier af te vallen? Wat ik jullie graag wil bijbrengen is dat het belangrijk is om op een duurzame manier af te vallen. Een manier die goed is voor je lichaam en bovendien een manier die je lang kunt volhouden. Dus nee, ga alsjeblieft niet beginnen met een of ander stom eiwitdieet. Zoiets hou je vaak maar kort vol, waarbij je snel veel kilo’s verliest. Maar wanneer het eenmaal weer tijd is om ‘normaal’ te gaan eten, vliegen de kilo’s er ook snel weer aan. Daarom deel ik vandaag deze tips om op een gezonde manier af te vallen.

 

Tips voor gezond afvallen

 

Tip 1: Start je dag met een goed ontbijt

 

Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Daarom is het van belang om te zorgen voor een goed ontbijt, waardoor je ook langere tijd verzadigd bent. Natuurlijk is ieder persoon anders en heeft de één wat meer trek ‘s ochtends dan de ander. Zorg er in ieder geval voor dat je ontbijt langzame koolhydraten en gezonde vetten bevat. Langzame koolhydraten worden langzaam opgenomen in je bloed, waardoor je een lange tijd verzadigd bent. Hetzelfde geldt voor gezonde vetten. Voorbeelden van langzame koolhydraten zijn onder andere volkoren brood, havermout en muesli. Gezonde vetten kun je bijvoorbeeld halen uit amandelen, pindakaas of chia zaad. Ik ontbijt ‘s ochtends graag met een bakje havermoutpap met banaan en 100% pure pindakaas. Dit geeft niet alleen veel energie om mijn dag te starten, maar het zorgt er ook voor dat ik pas weer laat in de ochtend trek krijg. Bovendien zorgt een stevig ontbijt er ook voor dat je later op de dag minder gaat snacken.

Tip 2: Maak het niet te bont

 

Deze tip is vooral erg belangrijk voor alle vrouwen die hun dag het liefst met een enorm Instagram-waardig ontbijt beginnen. Wanneer je ontbijt met een paar dikke sneeën brood met avocado, een gepocheerd eitje en feta ziet dat er heerlijk uit, maar helaas bevat alles bij elkaar ook veel calorieën. Hetzelfde geldt voor alle havermoutpap-fans. Het is niet zo dat je ontbijt nóg gezonder wordt door er tien verschillende toppings op te doen. Havermoutpap met framboos, banaan, chia zaden, amandelen, kokos en pindakaas is misschien erg lekker, maar uiteindelijk tikt het wel aan in calorieën. Kies daarom voor maximaal twee toppings. Houd het simpel en zorg elke dag weer voor voldoende variatie. Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Kijk dan eens op de Zonderzooi Instagram.

 

tips-voor-afvallen

Tip 3: Eet groenten als tussendoortje

 

Deze tip is handig om in je achterhoofd te houden. Veel mensen denken dat wanneer je wilt afvallen je vooral veel fruit moet eten. Natuurlijk is er niks mis met fruit, mits je het bij twee stuks per dag houdt. Fruit bevat veel natuurlijke fruitsuikers, wat zorgt voor een stijging van je bloedsuikerspiegel. Wanneer je te veel fruit eet krijg je dus veel snelle suikers binnen, waardoor je uiteindelijk ook weer meer gaat snacken. Kies daarom liever voor groenten als tussendoortje. Denk aan paprika, wortels of cherrytomaten. Groenten bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels. Vanwege de vele vezels zorgen groenten ook voor een verzadigd gevoel. Bovendien mag je groenten zo veel eten als je wilt, aangezien ze weinig calorieën bevatten. Sla dus een flinke portie rauwkost in om van te smikkelen als tussendoortje.

Tip 4: Spice up your food

 

Wist je dat pittig eten fantastisch is voor je stofwisseling? Door het toevoegen van meer spicy kruiden aan je eten krijgt je metabolisme en vetverbranding een boost. Bovendien zorgt pittig eten ook sneller voor een verzadigd gevoel, waardoor je uiteindelijk dus minder eet dan je normaal gesproken zou doen. Zelf ben ik dol op cayenne peper en het liefst voeg ik dit dagelijks toe aan mijn maaltijden. Bijvoorbeeld wanneer ik pompoensoep kook, maar ook mijn hummus maak ik vaak extra pittig. Je kunt ook kiezen voor het toevoegen van verse chilipepers aan je maaltijden. Ben je niet zo dol op spicy food? Probeer jezelf dan beetje bij beetje aan te leren om pittig te eten. Een paar jaar geleden was ik écht niet dol op pittig eten en nu gooi ik overal sambal en cayenne peper bij. Je kunt het jezelf dus gewoon aanleren, maar doe het in kleine stapjes.

 

tips-voor-afvallen

Tip 5: Wees niet te streng voor jezelf

 

Wanneer je een doel voor ogen hebt, wil je dit het liefst zo snel mogelijk bereiken, toch? Echter is het belangrijk om jezelf niet gelijk op een streng dieet te zetten. Zoiets hou je vaak maar een paar weken vol en daarna val je weer snel in je oude gewoontes. Wat ik mijn foodcoaching klanten leer is dat het goed is om jezelf twee keer per week een ‘snoepmoment’ te gunnen. Denk aan een keer een lekkere pizza eten, smikkelen van een stukje taart of genieten van een kop warme chocolademelk met slagroom. Door jezelf toch af en toe wat lekkers te gunnen, bereik je je doel uiteindelijk met meer plezier. Op die manier wordt het ook meer een gezonde lifestyle change, in plaats van een constante haat-liefde verhouding met eten. Dus houd je doel in gedachten, maar gun jezelf ook af en toe even wat lekkers.

Hopelijk heb je iets aan deze tips voor gezond afvallen. Heb jij hier nog een vraag over? Laat het mij dan weten in de comments!

Wil je door Zonderzooi begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of bestel het nieuwste e-book!