Eetdagboek van een danseres

Hoe ziet het eetdagboek van een danseres er eigenlijk uit? Daar was ik erg benieuwd naar. Na het eetdagboek van een bodybuildster, een model en een backpacker vond ik het tijd om het eetdagboek van danseres Lizzy met jullie te delen. Lizzy is 21 jaar en dol op dansen sinds dat ze vier jaar oud was. Daarom volgt ze nu ook een opleiding tot dansdocente aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Verder heeft ze altijd een grote interesse in sport gehad, want naast dansen is ze ook gek op zwemmen, hardlopen, fietsen en schaatsen. Een bezige bij dus! Ook is Lizzy dol op koken en deelt ze via haar Instagram pagina haar heerlijke maaltijden. Ik vroeg Lizzy naar haar eetpatroon en natuurlijk hield ze ook een eetdagboek bij.

eetdagboek-danseres
Foto door Bob Karman

Hoeveel uur per week besteed je aan dansen?
Ik dans ongeveer 17 uur per week op school en daarnaast geef ik elke week nog 6-8 uur dansles. Daarnaast sport ik het liefst ook nog een aantal per week.

Heb je als danseres een ander voedingspatroon als ‘gewone’ mensen? Heb je bijvoorbeeld bepaalde voedingsstoffen extra nodig?
In mijn beleving is het vooral belangrijk dat je voldoende voeding binnen krijgt om genoeg kracht te kunnen blijven leveren tijdens de danslessen. Daarom eet ik dus soms gewoon twee bananen op een dag. Dat vult lekker en zijn natuurlijk snelle suikers, die mijn lichaam nodig heeft voor het dansen. Daarnaast eet ik ook redelijk veel koolhydraten. Sowieso denk ik dat ik gewoon wat meer eet dan normaal. Als je niet zo veel beweegt en veel pindakaas eet bijvoorbeeld, is dat niet zo slim. Ook ben ik fan van eiwitten voor het herstel van mijn spieren.

Hoe combineer je je drukke dansschema met een gezond voedingspatroon?
Voornamelijk door een goede voorbereiding en planning, dat zijn wel de twee kernwoorden denk ik. Vaak maak ik één à twee keer per week avondeten voor de hele week. Verder maak ik ’s ochtends al het eten klaar voor de hele dag. Meestal weet ik ’s ochtends al wel precies wanneer ik wat ga eten. Dit komt ook omdat ik een vast schema heb qua school, werktijden en sporttijden.

Eet je op de dagen dat je danst ook anders als op rustdagen?
Ja, op de dagen dat ik dans eet ik altijd wat meer. Maar wonderbaarlijk genoeg eet ik ongezonder op de dagen dat ik niet dans, omdat dat vaak in het weekend is. Maar vaak heb ik op rustdagen wel minder honger dan op de dagen dat ik veel dans.

eetdagboek-danseres1
Foto door Noortje van Gestel

Woensdag
Ontbijt
Voor het hardlopen neem ik een banaan. Daarna ga ik een halfuur hardlopen en neem ik pas mijn ontbijt. Deze bestaat uit magere yoghurt met muesli, zadenmix, kokossnippers, rozijnen, rauw cacao nibs en een mok thee.

Tussendoor
Als snack neem ik een appel.

Lunch
’s Middags eet ik twee volkoren boterhammen met smeerkaas light en een paar plakjes fricanceau. Daarbij neem ik ook nog een aantal wortels met hummus.

Tussendoor
Daarna neem ik nog een grote mok thee en weer wat wortels met hummus en geef ik een uur dansles.

Diner
Als diner eet ik vandaag een tomatencouscous met vegetarische balletjes, ui, kidneybonen, cherrytomaten, wortel en geitenkaas. Daarna geef ik weer twee uur dansles.

’s Avonds
Na de dansles drink ik nog twee mokken thee. Verder drink ik sowieso gedurende de dag water, dat is zeker belangrijk met al dat dansen.

Donderdag
Ontbijt
Als ontbijt maak ik een lekkere mugcake, een soort van havermoutcake met banaan en pindakaas. Daarbij drink ik nog een kop thee. Tijd voor 1,5 uur klassiek ballet!

Tussendoor
Na ballet neem ik een banaan en daarna is het tijd voor 2 uur jazz.

Lunch
Als lunch eet ik twee volkoren boterhammen, deze keer met smeerkaas light en kalkoenfilet. Daarbij neem ik ook nog een appel.

Tussendoor
’s Middags heb ik twee uur modern dansles en eet ik als snack vier rijstwafels met hummus. Daarna heb ik weer een uur dans repetitie.

Diner
Als avondeten staat er vandaag courgetti op het menu. Deze courgetti maak ik met avocadosaus, cherrytomaten, zongedroogde tomaten en daarbij eet ik ook nog een kaasburger. Daarna geef ik weer drie uur dansles.

’s Avonds
Na het dansen drink ik nog een mok thee. Ook maak ik vast mijn eten voor de volgende dag en snoep ik daar wat van.

Vrijdag
Ontbijt
Vandaag start ik mijn dag met een lekker bakje havermoutpap. Deze versier ik met pindakaas en rozijnen. Daarbij drink ik nog een mok thee en ga ik een uur baantjes zwemmen.

Tussendoor
Als snack neem ik snel een plakje kalkoenfilet. Daarna heb ik een uur dans repititie en eet ik nog een banaan. Daarna weer dansen, deze keer is het tijd voor floorwork.

Lunch
Als lunch eet ik vandaag een salade. Deze salade heb ik zelf gemaakt en bevat cherrytomaten, komkommer, avocado, geitenkaas en rode pesto.

Tussendoor
Na mijn salade is het tijd voor moderne dans. Daarna eet ik snel nog wat wortels met hummus en geef ik nog een uurtje dansles op stage.

Diner
Ik neem nog een klein beetje courgetti wat over was van de vorige dag, om mezelf te weerhouden van het kopen van ‘zooi’. Daarna eet ik nog een courgette soep als voorafje en noodles met kip en veel groenten. Ook smikkel ik nog van een stukje Tony Chocolonely met karamel zeezout smaak.

’s Avonds
Daarna drink ik nog twee koppen thee en eet ik iets te veel cheese onion chips.

Wil je meer zien van Lizzy? Vergeet haar dan niet te volgen via Instagram voor meer inspiratie.