fbpx ...

Afvallen in de winter, hoe doe je dat? Afvallen in de winter is helemaal niet gek. Wanneer je graag wilt afvallen en zorgt dat je in de winter al de nodige kilo’s verliest, loop je er ook in de zomer weer stralend bij. In de winter is afvallen wel nét wat anders dan in de zomer. Dit heeft vooral te maken met de buitentemperatuur. Je lichaam heeft energie nodig om het constant warm te hebben en deze energie geven wij aan ons lichaam in de vorm van voeding. Dat is ook de reden dat we vaak wat stevigere maaltijden eten in de winter, je hebt meer energie nodig om jezelf warm te krijgen. In de zomer is de buitentemperatuur al heerlijk, dus kun je redelijk goed op smoothies en salades leven. In de winter is afvallen vaak een ander verhaal en daarom deel ik mijn tips met jullie.

 

Tips voor afvallen in de winter

 

Afvallen met soep

 

Zelfgemaakte soepen bevatten altijd een grote hoeveelheid groenten. Door jezelf even op een ‘soepdieet’ te zetten, val je erg makkelijk af. Daarom is soep ideaal om in de winter veel te eten als je graag wat kilo’s kwijt wilt. De meeste mensen zitten na twee kommen soep al vol, aangezien warme soep ook snel een verzadigend gevoel geeft. Dan bedoel ik natuurlijk niet een bouillonsoepje, maar gewoon een stevige soep zoals pompoen-paprika soep of linzensoep. Probeer eens om vijf dagen lang elke dag te dineren met soep en je merkt al snel verschil. Een kom soep bevat erg weinig calorieën en bovendien geeft het je lichaam snel een verzadigend gevoel. Geen tijd om zelf soep te maken? Dan zijn de verse pureer soepen van de AH echt een uitkomst.

 

Afvallen door ‘nee’ te durven zeggen

 

‘Nee’ zeggen is voor veel mensen een hele opgave. Voornamelijk bij sociale gelegenheden wordt je vaak raar aangekeken als je nee zegt. Wanneer iemand je een stukje taart aanbiedt en je dit vriendelijk bedankt, heb je vaak het gevoel dat je de gastvrouw teleur stelt. Daarom zeg ik altijd: houd je doel in gedachten. Als ik op elk koekje en stukje taart wat me aangeboden ‘ja’ ga zeggen, kom ik ook makkelijk aan. Dat heeft niks te maken met genen maar alles te maken met het trainen van je wilskracht. Hoe vaker je nee zegt, hoe makkelijker het uiteindelijk wordt. Gun jezelf gewoon één keer per week iets lekkers waar je echt enorm van geniet, in plaats van die slappe slagroomtaart bij de buurvrouw, alleen omdat je vriendelijk wilde zijn.

 

Afvallen door stevig te ontbijten

 

Het klinkt je misschien een beetje vreemd, dat je kunt afvallen door stevig te ontbijten. Maar wanneer je zorgt voor een stevig ontbijt heb je gedurende de dag minder honger en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Een stevig ontbijt bestaat vooral uit een combinatie van langzame koolhydraten, eiwitten en vetten. Zo ontbijt ik zelf graag met havermoutpap met pindakaas, een stevig ontbijt dat goed vult. Bovendien ook fijn om warm te ontbijten wanneer het buiten fris is. Maar twee volkoren boterhammen met kipfilet en avocado kan bijvoorbeeld ook. Probeer daarentegen juist je avondmaaltijd wat lichter te maken, ‘s avonds heb je al die extra energie echt niet nodig.

 

SONY DSC

Afvallen door veel te drinken

 

Je vochtinname is erg belangrijk, zeker wanneer je graag wat kilo’s kwijt wilt. Bij voldoende vocht worden de afvalstoffen in je lichaam beter afgevoerd en bovendien zorgt het ook voor een goede stoelgang. Een ander voordeel van veel drinken is dat warme dranken snel een verzadigend gevoel geven. Ideaal dus in de winter. Je maag raakt vol en geeft een seintje aan je hersenen dat er niks meer bij past. Heb je vaak last van zoete trek? Drink dan eerst een grote kop thee. Vaak zie je dat de trek dan al snel vermindert en je lichaam geen zin meer heeft in zoetigheid. Probeer elke dag minimaal 2 liter vocht binnen te krijgen, voornamelijk door middel van water en thee.

 

Afvallen door te sporten

 

Er wordt vaak gezegd dat afvallen een combinatie is van 70% goede voeding en 30% sport. Wanneer je je voeding onder controle hebt, kun je gaan kijken naar je verbranding. Ook al is het koud buiten, zorg ervoor dat je voldoende beweegt. Probeer zeker drie keer per week te sporten om echt iets te kunnen bereiken. Je zou bijvoorbeeld bij de sportschool een combinatie van krachttraining en cardio kunnen gaan doen of zelf thuis aan de slag kunnen gaan met yoga. Belangrijk is dat je jezelf minimaal een uur keihard afmat. Ga geen zielig rondje in de sportschool doen en een beetje tv kijken op de crosstrainer. Daag jezelf uit! Zorg er voor dat je na de training lekker gezweet hebt en dat je de volgende dag spierpijn hebt. Op die manier weet je ook zeker dat je flink wat calorieën verbrand hebt en je dus ook makkelijk je kilo’s verliest.

Het Happy Healthy Body e-book boordevol gezonde recepten en een handig voedingsschema is nu te verkrijgen. Klik hier om het e-book te bestellen.

Wil je door mij persoonlijk begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Meld je dan nu aan voor foodcoaching.

info@zonderz