Wat zijn eigenlijk de voordelen van yoga? Die vraag krijg ik vaak van verschillende mensen. Yoga is een sport waar ontzettend veel voordelen aan zitten. Een van de belangrijkste voordelen is dat het goed is voor je lichaam. Maar er zijn ook andere voordelen. Zoals het feit dat yoga er voor zorgt dat je minder stress hebt en je meer focust op het ‘hier en nu’. De verbinding tussen lichaam en geest is erg belangrijk bij yoga. Het fijne aan yoga is dat het totaal niet prestatiegericht is, maar juist een manier om je eigen lichaam te leren kennen en continue jezelf te verbeteren. Vaak hoor ik mensen zeggen: “Ik kan vast geen yoga, want ik ben niet lenig.” Dat is een uitspraak die vaak gedaan wordt, terwijl je echt niet enorm lenig hoeft te zijn wanneer je start met yoga. Yoga bevordert de soepelheid van je lichaam, dus hoe vaker je op een yogamatje je oefeningen doet, hoe soepeler je lichaam wordt. Uiteindelijk wordt je er steeds beter in en functioneert alles in je lichaam ook makkelijker. In deze blog leg ik je uit wat alle voordelen van yoga zijn.

1. Yoga is goed voor je rug

Het grootste voordeel van yoga is dat het goed is voor je rug. Dat is ook de reden waarom ik zelf begonnen ben met yoga. Door middel van de juiste yoga oefeningen worden de rugklachten vanzelf minder, omdat je lichaam steeds soepeler wordt. Word ik tegenwoordig wakker met rugpijn, dan doe ik een uurtje yoga en is de rugpijn al enorm verminderd. Bepaalde asana’s (yogahoudingen) zorgen ervoor dat de spanning in je rug minder wordt. Zo ben ik dol op de pigeon pose, een pose waarbij je veel spanning voelt in je bilspieren. Deze spieren zitten weer in verbinding met de spieren in je onderrug. Wanneer je bilspieren als het ware steeds meer gestretcht worden, wordt de spanning in je onderrug ook minder. Mijn favoriete yogales om rugklachten tegen te gaan is dit filmpje van Boho Beautiful. Ook ideaal voor beginners.

 

2. Yoga brengt je tot rust

Een ander voordeel van yoga is dat het je geest tot rust brengt. Het is niet gek dat juist veel hardwerkende business babes dol zijn op yoga. Yoga brengt je namelijk tot rust en zorgt er voor dat al je gedachten wegvloeien en je volledig focust op het ‘hier en nu’. Soms heb je dat gewoon even nodig na een drukke dag of juist vóór je begint aan een lange dag. Je kan zelf kiezen op welke manier jij het liefst yoga doet. Zo ben ik fan van yogafilmpjes volgen via YouTube, maar als je het fijn vind kun je je ook aanmelden bij een yogaschool. Ook hier heerst altijd een heerlijke rust en kom je even helemaal tot jezelf tijdens een yogales. Een yogales eindigt ook altijd in een meditatie, waarbij je hoofd even leeggemaakt wordt. Dus heb je veel last van stress, dan is yoga zeker een aanrader.

SONY DSC

3. Yoga is een full body workout

Nog een voordeel van yoga is dat het een full body workout is. Met yoga focus je je niet op één lichaamsdeel, maar train je echt je gehele lichaam. Zo sta je vaak te planken, waarbij je je armen en buik traint. Daarna verander je weer in een chair pose, die erg goed is voor je bilspieren. Niet veel later sta je weer te balanceren op één been en worden je bovenbenen ook gelijk getraind. Dat is vooral wat ik zelf heel fijn vind aan yoga, je hoeft niet na te denken over welk lichaamsdeel je wilt trainen want elk lichaamsdeel wordt tijdens een yogasessie aangepakt.

 

4. Yoga daagt je uit

Een voordeel van yoga is dat je stapje voor stapje steeds beter wordt. Je lichaam laat steeds meer toe en langzaamaan kun je weer nét wat verder of dieper buigen. Soms kan het zijn dat je na een halfjaar pas een pose volledig onder controle hebt, en juist dat maakt yoga uitdagend. Want ook al is yoga niet prestatiegericht, het is super fijn als je eigen lichaam steeds beter leert kennen en je vooruitgang kunt zien in je poses. Daarom is yoga niet een sport wat je even beoefend, maar een sport waar je jaren verknocht aan kunt raken omdat je steeds meer wilt kunnen. Laatst hoorde ik een mooie quote tijdens mijn favoriete yin yoga class“Your mind is stronger than your body. Your mind can control your body in ways you can’t even imagine.” En daar ben ik het helemaal mee eens. Ook al heb je het gevoel dat je een bepaalde pittige pose niet aankunt, laat jezelf niet kennen en push jezelf door de pose heen. Na verloop van tijd gaat het steeds beter en merk je dat je ineens poses kunt die je voorheen niet kon.

 

5. Yoga = zweten

Het laatste voordeel is niet echt iets wat veel mensen denken. Vaak wordt er gedacht dat yoga niet echt een sport is, want volgens velen ben je ‘alleen maar een beetje aan het stretchen.’ Er zijn voldoende yoga workouts waarbij je na vijf minuten al hijgend op je matje ligt en je jezelf afvraagt waarom je ook alweer begonnen was. Dus ook wanneer je graag wilt afvallen of een strakker lijf wilt hebben is yoga zeker aan te raden. Bij yogascholen is de ashtanga yoga altijd erg pittig, dit zijn vaststaande yogaposes die in een rap tempo afgewisseld worden. Doe je liever yoga thuis op een matje, dan is deze yoga workout ook lekker uitdagend.

Mocht je het leuk vinden om te starten met yoga, dan raad ik je aan om thuis even wat online yogalessen te volgen om te kijken of het wat voor je is. Natuurlijk kun je je ook gelijk aanmelden bij een yogaschool. Het voordeel van yogascholen is dat ze veel verschillende soorten yoga aanbieden, van rustige yin yoga lessen tot hot power yoga. Zelf vind ik het erg fijn om yoga thuis te doen met YouTube filmpjes, aangezien je dan yoga kunt beoefenen wanneer het jou het beste uitkomt.

Zonderzooi

Zonderzooi

Foodcoach at Zonderzooi
Dalí is dol op koken, reizen en yoga. Met haar blog Zonderzooi inspireert ze jou om zo min mogelijk ‘zooi’ te eten. Alle recepten die je hier vind zijn puur, natuurlijk en 100% Zonderzooi. Bovendien zijn alle recepten ook makkelijk om te maken en snel klaar. Want niet iedereen heeft elke dag de tijd om uren in de keuken te staan. Naast haar blog werkt Dalí ook als foodcoach en begeleid ze haar klanten met een gezond eetpatroon. “A healthy outside starts from the inside”, dat is haar motto.
Zonderzooi


Nee, bedankt!