fbpx

Het is weer tijd om een eetdagboek met jullie te delen. Deze keer een eetdagboek van een yogini. Nu vraag je je misschien af, wat is een yogini eigenlijk? Nou, iemand die leeft volgens het yoga pad en dagelijks yoga doet. Andrea (29) van VeganBlissLove is dol op yoga en volgt dan ook een opleiding tot yogadocente. Verder eet ze volledig plantbased en heeft ze de chronische ziekte van Lyme, waardoor goed voor haar lichaam zorgen een must is. Via haar blog probeert ze mensen te inspireren met een gezonde levensstijl, waar ze naast plantaardige recepten ook informatie deelt over de ziekte van Lyme en gezondheid, ontgiften en haar spirituele kijk op het leven. Het leek mij interessant om meer te weten over Andrea’s lifestyle en eetgewoonten. Vandaar dat ze speciaal voor Zonderzooi een voedingsdagboek heeft bijgehouden. Lees je mee?

Dali.zonderzooiDali.zonderzooi3

Wat betekent een gezond voedingspatroon volgens jou?

Een gezond voedingspatroon is niet voor ieder mens hetzelfde, want ieder lichaam is uniek en kan anders zijn in behoeftes. Daarom vind ik het persoonlijk erg belangrijk dat je leert luisteren naar wat je lichaam aangeeft, hoe het reageert op voeding en dat je jezelf naar die behoefte voedt. Er zijn voedingsmiddelen die heel erg gezond kunnen zijn, maar voor jouw lichaam misschien niet door bepaalde overgevoeligheden, intoleranties of een minder goede vertering. Ik vind het erg belangrijk dat voeding dus echt energie geeft. Daarom eet ik zelf plantaardig, dit werkt het beste voor mijn lichaam. Het geeft me meer energie, waardoor ik ook helder ben en beter bij mezelf kan blijven. Daarnaast eet en drink ik geen (met soms een kleine uitzondering) gluten, alcohol, koffie en zo veel mogelijk vers dus geen E-nummers, het liefste biologisch en zo min mogelijk suikers. Maar ‘balance is key’ dus pure chocolade mag van mij ook zeker aanwezig zijn in een voedingspatroon.

Wat is de reden dat jij bent begonnen met een veganistische levensstijl?

De voornaamste reden dat ik vegetariër werd was voor de dieren. Ik kon het niet meer over mijn hart verkrijgen om een dier nog langer op te eten. Op dat moment was ik erg ziek door de ziekte van Lyme, waardoor ik de wereld letterlijk heel anders zag. Ik hallucineerde licht en zo zag ik die kippenpootjes op mijn bord aan voor kuikentjes. Ik kon het niet meer. Ongeveer acht jaar geleden werd ik vegetariër en ik merkte meteen dat het mijn zieke lichaam ook beter deed. Ik wilde geen pijn, angst en leed wat dieren moeten doorstaan niet meer tot me nemen. Alleen nog maar mijn lichaam voeden vanuit liefde. Mijn motto vanuit spiritueel oogpunt is ‘Liefde werkt helend’ niet alleen voor lichaam en geest, maar ook naar buiten toe. Een betere wereld begint tenslotte bij jezelf. Later ging ik geheel plantaardig eten, omdat ik er achter kwam dat ik intolerant ben voor lactose en ei. Dit at ik eigenlijk al bijna niet meer dus die overstap was totaal niet moeilijk en het voelde juist heel erg goed, zowel voor mijn lichaam als voor de dieren en de aarde.

 

Was het makkelijk, of zijn er ook momenten geweest dat je het erg lastig vond?

Overstappen was voor mij totaal niet moeilijk. Vooral vanuit spiritueel oogpunt, denkend aan de dieren en mijn eigen gezondheid was het eigenlijk juist heel erg makkelijk. Het was een keuze die ik gemaakt heb vanuit mijn hart en waar ik nog steeds geheel achter sta. Het enige lastige is soms als je bij iemand anders gaat eten dat er niet altijd rekening met je gehouden word en ik vind dat zelf ook lastig om van iemand te verlangen. Dus mijn oplossing daarin is dat ik zorg dat ik altijd iets voor mezelf bij heb of overleg van te voren of ik iets kan maken of meenemen. Vind ik ook weer leuk om te doen en andere juist te laten proeven hoe lekker iets plantaardigs kan zijn en je totaal geen dierlijke producten hoeft te missen.

Heb je nog tips voor mensen die meer plantaardig willen gaan eten?

Luister vooral naar wat goed voelt voor jou en doe het op je eigen tempo. Laat je niet beïnvloeden door anderen, maar juist inspireren. Je hoeft niet direct 100% veganistisch te worden als je die overschakeling lastig vind. Het is al super dat de bewustwording er is, dan volgt de rest vanzelf. Een keuze vanuit je hart kan nooit fout gaan.

Nog een tip: probeer anders te koken dan simpelweg alleen het vlees weglaten uit maaltijden, maar kook een volledige maaltijd met granen, groenten en peulvruchten. Anders kun je gaan ervaren dat je ‘te weinig’ eet en na twee uur al weer trek begint te krijgen. Groenten zijn makkelijker verteerbaar dan vlees. Wat fijn is, want niet al je energie gaat naar het verteren van het vlees dus je krijgt er zelf meer energie voor terug. Maar aan de andere kant moet je dan misschien wel meer gaan eten dan je gewend bent.

Tegenwoordig heb je echt enorm veel vegan restaurants en opties die je gewoon al kunt vinden in de supermarkt. Vegan kaas, kokosyoghurt, amandel melk, producten van Vivera en de Vegetarische slager. Dat was er een paar jaar geleden allemaal nog niet dus dit is echt een fantastisch moment om meer plantaardig te gaan eten, want er zijn echt zoveel lekkere alternatieven. Het is even jouw balans hierin vinden en geloof me je gaat echt geen dierlijke producten missen.

elgulugu5

Dag 1

Ontbijt
Ik begin de dag met een groot glas mineraal water. Als ontbijt maak ik een smoothiebowl van een banaan, een grote rode biet, handje frambozen, handje bosbessen en twee kokosmelk ijsblokjes. Dit afgetopt met boekweit, verse kokos en stukje pure chocolade. Daarnaast drink ik ook nog een groot glas brandnetelthee van Piramide.

Lunch
Als lunch maak ik een koude pasta salade (met glutenvrije pasta die ik over had van de vorige avond) met gemengde sla, artisjok, komkommer, olijven en een spread gemaakt van een halve avocado, peper, zeezout en limoensap.

Snack
Als tussendoortje eet ik een aantal stukjes pure chocolade met hazelnoot en in de stad kan ik het niet laten om een ijsje te nemen. Het worden twee bolletjes in de smaken framboos en nougat. Wel vegan en suikervrij!

Diner
Deze avond ga ik uiteten met mijn vriend bij een vega(n) restaurant. Als voorafje bestellen we een hummus trio plateau met glutenvrije crackers en groente dippers. Als hoofdgerecht neem ik een vegan sushibowl met o.a. rijst, zoete aardappel, broccoli, edamame, avocado, tofu, nori en een tamari sausje.

Snack
Ik neem e
en aantal stukjes dadelbrood bij een groot glas brandnetel thee. En voor het slapen gaan nam ik nog een stukje banaan om een grote magnesium pil mee weg te krijgen.

Dag 2

Ontbijt
Ik begin de dag weer met een groot glas mineraal water. Daarna eet ik een halve watermeloen met een handje frambozen en bosbessen.

Snack
Als tussendoortje eet ik nog drie maiswafels. Twee met avocado en een met basilicumspread van Tartex.

Lunch
Voor de lunch maak ik vegan paella gemaakt van o.a. bomba rijst, paprika, artisjok, erwten, verse peterselie en kruiden. Met daarbij een brandnetel thee.

Snack
Tussendoor eet ik nog een Raw bite reepje in cacao smaak. Ik vind het altijd fijn om een raw bite reepje in de tas te hebben voor als ik onderweg trek krijg.

Diner
Als voorafje maak ik pimentos uit de oven met wat olijfolie en zoutvlokken. Daarna een salade van zoete aardappel, gemende sla, asperges, komkommer, courgetti met een sausje van tahini, zeezout en limoensap.

Snack
‘s Avonds drink ik een kop brandnetel thee en een banaan (weer om de magnesiumpil mee in te nemen).

Dag 3

Ontbijt
Ik begin de dag met een groot glas mineraalwater en brandnetel thee. Daarbij eet ik een banaan en een handje bosbessen.

Snack
Als tussendoortje neem ik 2 plakken zelfgemaakte chocolade bananenbrood gemaakt van teff en rijstmeel.

Lunch
Als lunch maak ik een rijstbowl van gemengde sla, zilvervliesrijst, zoete aardappel, brocolli, edamame, komkommer met een klein beetje chilli saus, zeezout, peper en verse peterselie.

Snack
Als tussendoortje neem ik twee bio maiswafels met amandelpasta en een groot glas brandnetelthee.

Diner
Vanavond staat een lekkere pompoensoep op het menu, gemaakt van een flespompoen, wortel, ui, rode peper, bouillon, kokosmelk, zeezout, peper en komijnzaad. Als ik soep maak gebruik ik minimaal bouillon of haal er wat bouillon uit, zodat het een lekkere dikke soep word na het blenden. Super gezond en enorm vullend!

Snack
Lekker lui avondje op de bank met Netflix en een bak natural chips. Een groot glas brandnetelthee en voor het slapen gaan nog een stukje banaan om mijn magnesium pil weer mee in te nemen.

Wil je meer zien van de healthy yogi lifestyle van Andrea? Volg haar dan op Instagram en Facebook voor een flinke dosis inspiratie.

info@zonderz
Latest posts by Zonderzooi (see all)