Ben je benieuwd naar de redenen waarom je niet afvalt? Je wilt graag afvallen, maar op de een of andere manier lukt het niet. Je eet gezond, je sport een paar keer per week en toch blijft die weegschaal telkens maar weer hetzelfde getalletje aangeven. Dat je niet kunt afvallen kan ook met andere dingen te maken hebben. Daarom geef ik je vandaag wat handige tips die er voor gaan zorgen dat het je wél gaat lukken. Deze vijf redenen waarom je niet afvalt laten je inzien wat je fout doet en wat je kunt verbeteren. Zo bereik jij hopelijk over een tijdje je ideale gewicht. Good luck!

Vijf redenen waarom je niet afvalt

 

1. Je eet te veel van het goede

 

Gezond eten is hartstikke belangrijk voor een happy healthy body, maar je kunt ook overdrijven. Voedingsmiddelen bevatten calorieën, het ene voedingsmiddel meer dan het andere. Even een handig rekensommetje: koolhydraten en eiwitten leveren 4 calorieën per gram, vetten leveren 9 calorieën per gram. Ook al denk je gezond bezig te zijn door elke dag een avocado, een paar handjes noten en wat rijstwafels met pindakaas te eten, eigenlijk is het niet zo verstandig. Onverzadigde vetten belangrijk voor een gezond lichaam, maar ga niet overdrijven. Dit geldt niet alleen voor vetten, maar ook voor koolhydraten of eiwitten. Je hebt ’s avonds echt geen 100 gram pasta nodig, weeg de pasta af en neem ongeveer 60 gram per persoon. Op die manier krijg je geen calorie-overschot in je lichaam en kom je dus niet aan. Wil je graag afvallen? Dan is het belangrijk om een calorie-tekort te creëren: minder calorieën nuttigen dan dat je lichaam nodig heeft. Mijn nieuwste e-book kan je daarmee helpen.

 

2. Je drinkt elke dag smoothies

 

Dit heeft eigenlijk weer met punt 1 te maken. Smoothies zijn super gezond, maar vaak worden smoothies iets te veel in de hemel geprezen. Vaak zijn smoothies juist de boosdoener als je wilt afvallen. Een smoothie als tussendoortje bevat meer calorieën dan een simpel stuk fruit, aangezien er vaak meerdere stukken fruit en groenten worden gebruikt. Ontbijten met een smoothie is prima, maar als tussendoortje levert het al snel een overschot aan calorieën. Bovendien geeft het eten van één stuk fruit je lichaam veel meer voldoening, aangezien de vezels ervoor zorgen dat je een langere tijd verzadigd bent. Beperk smoothies dus alleen als ontbijt en neem als tussendoortje gewoon iets kleins zoals een stuk fruit of rauwkost.

 

3. Je beweegt te weinig

 

Het wordt aangeraden om elke dag minimaal dertig minuten intensief te bewegen. Veel mensen met een kantoorbaan komen hier helaas niet aan. Vaak ga je met de auto naar het werk, loop je misschien een keertje naar het koffiezetapparaat en ’s avonds plof je lekker op de bank. Dertig minuten per dag is het minimum, maar wil je graag wat kilo’s kwijt dan raad ik je aan om zeker elke dag een uur intensief te bewegen. Hier hoef je echt niet voor naar de sportschool, je kunt bijvoorbeeld ook gaan powerwalken in het bos of thuis een yoga-workout doen. Zorg er voor dat je elke dag voldoende beweegt, dit zorgt er voor dat je sneller afvalt.

 

4. Je drinkt calorieën

 

Hmmm lekker zeg, die chai latte op het station of die warme chocolademelk na een lange wandeling in het bos. Het is goed om jezelf af en toe een lekker drankje te gunnen, maar je moet niet overdrijven. Wanneer je elke dag standaard een chai latte drinkt bijvoorbeeld, levert dit dagelijks 180 calorieën extra. Dat is nog meer dan twee volkoren boterhammen, terwijl het een minder verzadigend effect heeft op je lichaam. Maak er dus geen gewoonte van, maar beperk deze soort drankjes tot speciale momenten.

 

5. Je bent dol op alles waar alcohol in zit

 

Een biertje hier, een wijntje daar, het liefst drink je elke dag wel een glaasje. Alcohol is de grootste boosdoener van alles. Dat alcohol zo slecht is voor je lichaam, heeft te maken met het feit dat alcohol ‘lege calorieën’ bevat. Lege calorieën zijn calorieën zonder nuttige voedingstoffen. Voordat de calorieën uit je voedsel verbrand worden, verbrand je lichaam eerst de calorieën uit de alcohol. Wanneer je te vaak alcohol drinkt, wordt het overschot aan calorieën opgeslagen als vet. Bovendien zet het drinken van alcohol vaak aan tot méér eten, waardoor je op een gezellig stapavondje soms wel 2000 calorieën binnen krijgt. Sla dus wat vaker een wijntje of een biertje af wanneer je wilt afvallen en probeer hierbij je doel in gedachten te houden. Bovendien zorgt een avondje geen alcohol er ook voor dat je je de volgende morgen weer topfit voelt.

Hopelijk zetten deze redenen waarom je niet afvalt je aan het denken en heb je er wat aan!

Het Happy Healthy Body e-book boordevol gezonde recepten en een handig voedingsschema is nu te verkrijgen. Klik hier om het e-book te bestellen.

Wil je door mij persoonlijk begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Meld je dan nu aan voor foodcoaching.

Zonderzooi

Zonderzooi

Foodcoach at Zonderzooi
Dalí is dol op koken, reizen en yoga. Met haar blog Zonderzooi inspireert ze jou om zo min mogelijk ‘zooi’ te eten. Alle recepten die je hier vind zijn puur, natuurlijk en 100% Zonderzooi. Bovendien zijn alle recepten ook makkelijk om te maken en snel klaar. Want niet iedereen heeft elke dag de tijd om uren in de keuken te staan. Naast haar blog werkt Dalí ook als foodcoach en begeleid ze haar klanten met een gezond eetpatroon. “A healthy outside starts from the inside”, dat is haar motto.
Zonderzooi

Latest posts by Zonderzooi