Dag vlees, hallo vegetarische lifestyle!

Eet jij elke dag vlees? En heb je wel door dat hier ook veel nadelen aan zitten? Steeds meer onderzoek toont aan dat elke dag vlees eten ongezond is. Te veel vlees kan leiden tot diabetes type 2, obesitas en kanker. Vooral rood vlees is ongezond, maar ook te veel kip en varkensvlees kunnen je ziek maken. Vier maanden geleden besloot ik te stoppen met het eten van vlees. Het was een gedachte waar ik al een tijdje mee zat, maar op de een of andere manier hield iets me tegen om de knoop door te hakken. Na het zien van de documentaire What the health vond ik het niet meer dan logisch deze stap te nemen. Als je deze documentaire nog niet gezien hebt zou ik hem zeker even kijken, ik waarschuw je alleen wel dat je daarna misschien geen vlees meer eet.

Ik krijg vaak de vraag of ik vlees mis, wat ik nu allemaal eet of dat ik dingen merk aan mijn lichaam. Daarom leek het me leuk om een blog te schrijven over de voordelen waar ik tegenaan ben gelopen, maar ook de nadelen. Lees je mee?

Ik voel me top!
Dagelijks vlees eten vergroot de kans op diabetes type 2, obesitas en kanker. Door dit niet te eten voel ik me vooral erg goed van binnenuit. Natuurlijk eet ik al zo veel mogelijk zonder ‘zooi’, waar ik me erg fit en gezond bij voel. Maar door geen vlees meer te eten weet ik ook dat ik iets goed doe voor mijn lichaam en minder kans heb op nare ziektes. Bovendien kan ik echt enorm genieten van een curry met spicy tofu of een lekkere salade met tempeh. Ik heb niet echt het gevoel dat ik wat mis, omdat er gewoon voldoende andere dingen zijn die ik wel kan eten en waar ik me veel beter bij voel.

SONY DSC
Geen vlees nodig voor een heerlijke maaltijd!

Uiteten gaan wordt makkelijker 
Het valt me op dat ontzettend veel lunchtentjes vaak dezelfde gerechten serveren, zoals een tosti met ham en kaas, een clubsandwich met gerookte kip of een carpaccio salade. Wanneer deze dingen dus allemaal afvallen aangezien er vlees in zit, is er minder keus. Dat is voor mij heel positief want ik ben altijd een treuzelaar wanneer ik eenmaal een keus moet maken. Als er minder keus is weet ik sneller wat ik wil eten én is het nog lekker ook. En wil ik toch een keer veel keus hebben, dan ga ik bijvoorbeeld naar een vegan tentje waar alle gerechten veganistisch zijn.

Er is enorm veel keus 
De laatste jaren is het aanbod in vegetarische en vegan producten echt enorm gestegen. ’s Avonds eet ik toch altijd het liefst iets eiwitrijks bij mijn diner en er zijn voldoende opties. Denk aan vega burgers, vegetarische kipstukjes, tempeh, bonen burgers, tofu en falafel. Er is ontzettend veel keus, iets wat veel mensen niet weten aangezien ze vaak kiezen uit een stukje kip of rundergehakt. Doordat er zo veel keus is vind ik het nooit saai om weer te mogen koken, eerder uitdagend zelfs. Elke dag probeer ik weer nieuwe gerechten uit en eet ik op die manier zo gevarieerd mogelijk.

Het is goed voor je portemonnee
Vleesvervangers worden gemaakt van plantaardige producten, die in het algemeen gewoon goedkoper zijn dan vlees. Zo koop je een blok tofu al voor €1. Hier kun je met vier personen van eten. Terwijl je voor vier kipfilets vijf keer zo veel betaald. Zeker als je met een gezin eet is het dus goed om wat vaker te kiezen voor een vegetarische maaltijd. Dat is niet alleen beter voor je lichaam en het milieu, maar dus ook voor je portemonnee.

Hello healthy skin
Voorheen at ik best vaak kipfilet op een spelt cracker. Niet gewoon een plakje kipfilet maar dan vaak gelijk 150 gram. Want ja, ik sportte veel dus naar mijn mening moest ik dan ook veel kipfilet eten om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Sinds ik gestopt ben met vlees eten merk ik echt dat ik minder last heb van bultjes. Nu ben ik gezegend met een gezonde huid, maar toch merkte ik wel dat te veel dierlijke eiwitten echt wel effect hebben op je huid. Mocht je dus last hebben van bultjes of een onzuivere huid, probeer dan een tijdje minder vlees (en lactose) te eten.

Mensen vinden het vervelend
Het enige nadeel wat ik heb ondervonden aan het stoppen met vlees eten is dat veel mensen het lastig vinden. Mijn moeder koopt altijd vers vlees van de scharrelslager en vind het dan toch knap lastig dat ik dat ineens ook niet hoef. “Maar dat is toch van de scharrelslager, toch niet van de supermarkt?” Nee mam, ook dat hoef ik niet. “Maar wat moet ik dan koken als jij komt eten?” “En als we gaan barbecueën, wat eet je dan?” Dat waren vooral vragen die de eerste maand speelden. Daarna werd het gelukkig een stukje makkelijker voor mijn omgeving en werd er makkelijk op de situatie ingespeeld. Bovendien doe ik ook niet enorm moeilijk en vind ik het leuk om eens wat andere dingen te eten als normaal.

Weegt dit ene nadeel voor mij op tegen de voordelen? Nee, helemaal niet. Als ik kijk naar de afgelopen maanden heb ik vooral veel voordelen ondervonden. Ik voel me er goed bij en merk dat ik echt wat bijdraag aan het milieu. Je hebt dus misschien ook wel gemerkt dat ik geen recepten meer plaats waar vlees in zit. Hopelijk begrijp je dit en kan ik je juist inspireren met heel veel lekkere vega(n) recepten op mijn blog.

Liefs!