TIPS OM MEER GROENTEN TE ETEN

Wist je dat er wordt aangeraden om elke dag 250 gram groenten te eten? Als je dol bent op groenten is dat echt niet lastig, maar sommige mensen komen met moeite aan deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarom geef ik je wat tips over hoe je op een makkelijke manier ervoor kunt zorgen dat je dagelijks meer groenten binnenkrijgt. Mijn belangrijkste tip? Begin niet pas ’s avonds met groenten eten, maar start op tijd zodat je voor het avondeten al bijna aan je dagelijkse portie groenten zit.

Time for soup! 
Als je zelf soep maakt sta je er soms versteld van hoe veel groenten hier in zitten. Dit is heel anders dan de kant-en-klare soep uit de supermarkt, deze worden vaak gevuld met room en bevatten soms maar voor 50% groenten. Ik ben dol op broccoli-courgette soep, waar je voor een pan soep een hele broccoli én een hele courgette gebruikt. Nu we weer richting de herfst gaan is pompoensoep ook heerlijk, bovendien zorgen een paar kommen soep ook voor een goed gevulde maag.

Snacken met groenten
Waarom zou je als tussendoortje altijd een stuk fruit of een granenreep eten? Neem eens wat vaker rauwkost mee naar je werk, ook dit geeft je energie en zorgt er voor dat je makkelijk aan je dagelijkse portie groenten komt. Zelf neem ik vaak een halve komkommer, een paprika of een handje cherrytomaten als tussendoortje. Ook erg lekker om te dippen in hummus.

Smeer je veggies
Eet je graag kipfilet of kaas op brood? Probeer eens wat vaker vegan spreads uit, zoals champignon-truffel tapenade, groene pesto of hummus. Ik vind het heerlijk om mijn eigen hummus te maken, veel lekkerder dan kant-en-klare versie uit de supermarkt. Mijn favorieten zijn hummus op basis van roze linzen of zoete aardappel. Door deze spreads krijg je toch makkelijk een extra portie vitaminen binnen en het is nog lekker ook. Zoete baksels met groenten
Tegenwoordig zie je steeds meer cakes op basis van groenten of peulvruchten. Zo maak ik graag zwarte bonen brownies als er iemand op bezoek komt. Voor deze brownies heb je geen meel nodig maar gebruik je zwarte bonen als basis. Ben creatief in de keuken en verzin zelf wat leuks, bijvoorbeeld havermoutpap waar je courgette in verwerkt of een cake met zoete aardappel.

A smoothie a day keeps the doctor away
Maak je smoothies niet alleen op basis van verschillende soorten fruit, maar neem juist groenten als basis. Denk aan een smoothie met bieten, wortel of komkommer. Ontbijt met een goedgevulde smoothie en je hebt gelijk al een flinke portie groenten binnen. Ook juices zijn ideaal, vaak zit er in één juice al een kilo groenten. Deze verse sapjes kun je zelf maken of ergens halen, in grote steden als Amsterdam en Rotterdam vind je overal cold pressed juice bars.SONY DSC