Klaar met Instagram?

Ik besef me dat ik de laatste tijd een beetje moe ben geworden van Instagram. Dat heb je misschien zelf helemaal niet door als trouwe volger, maar de afgelopen tijd zijn er ontzettend veel dingen veranderd op dit platform. Voorheen plaatste je een foto en kwam deze gewoon bij iedereen bovenaan hun tijdlijn te staan. Sinds een tijdje heeft Instagram het algoritme toegepast, dat betekent dat foto’s die het meest populair zijn bovenaan geplaatst worden. Op zich geen probleem, maar veel bloggers merken hier toch het effect van. Plaatste ik eerst altijd vrolijk mijn ontbijtje of een tussendoortje op Instagram, tegenwoordig moet ik even twee keer nadenken. Want wanneer een foto afwijkt van mijn normale feed wordt deze bijvoorbeeld minder snel weergegeven aan volgers. Of wanneer ik een foto op een minder populaire tijd post, ziet bijna niemand deze. Op die manier moet ik dus steeds meer bezig zijn met het inplannen van mijn berichten, wat je eigenlijk helemaal niet wilt als blogger. Om het algoritme te omzeilen zijn er steeds meer mensen die op hun story een screenshot maken van hun feed, waarbij de nieuwste foto wordt uitgelicht. Ik doe dit zelf ook vaak, op deze manier zien mensen dat je een nieuwe foto gepost hebt. Maar het is toch eigenlijk gek dat je mensen daar op zou moeten wijzen?

Ik deelde mijn foto’s op Instagram namelijk echt omdat ik het een leuk platvorm vond. Een platvorm waarbij iedereen zijn creatieve foodie mind in vrije loop liet en elkaar inspireerde met heerlijke foto’s. Maar vanwege vele aanpassingen door Instagram zelf is het dus minder spontaan geworden. Dat merk je niet wanneer je zelf gewoon vrolijk foto’s kijkt van wat vrienden en wat bloggers, maar als blogger merk je dit wel. Foto’s worden minder geliked, wat mij op zich niks uitmaakt, maar toch voelt een like als een soort van bevestiging op je werk. Om een mooie foodfoto te maken ben ik soms wel even bezig. Eerst maak ik het eten, dan doe ik de styling, daarna ga ik fotograferen en bewerk ik de foto’s op mijn computer. Pas dáárna (ja, echt) bewerk ik deze via de app VSCO Cam en post ik ze op Instagram. Dit is nog steeds een grote hobby van me en ik vind dit gewoon enorm leuk om te doen. Maar het is jammer dat Instagram heeft besloten om alles te veranderen waardoor je minder waardering krijgt voor je werk.

Zo ook met volgers. Bedrijven die met je willen samenwerken als influencer kijken naar het aantal volgers. Hoe meer hoe beter, zo simpel is het. Nu zijn er dus echt crazy bloggers die gewoon geld betalen om meer volgers te hebben. Ziek he? Zoiets zou ik zelf dus echt nooit doen. Ik zie het altijd als een soort van waardering van mijn werk en het feit dat ik mensen inspireer om een healthy lifestyle te krijgen. Wanneer mensen mij gaan volgen denk ik altijd, ach wat leuk, hopelijk maakt deze persoon eens een recept of wordt ze vrolijk van mijn foodfoto’s. Vaak kijk ik ook even op het profiel van nieuwe volgers, gewoon omdat ik benieuwd ben wie jullie allemaal zijn. Maar dan leven we toch eigenlijk in een zieke maatschappij als mensen gewoon geld gaan betalen voor meer volgers, dus een betere status. Daarbij komt ook nog eens dat er ook bloggers geld betalen voor likes. Ja, ook dat bestaat tegenwoordig. Dus wanneer er een foto geplaatst wordt en deze persoon binnen een minuut over de duizend likes heeft, dan weet je vaak al dat je te maken hebt met een blogger die betaald voor haar likes.

Waarom ik me hier eigenlijk druk om maak? Ja, dat vraag ik me zelf soms ook wel eens af. Maar omdat Zonderzooi mijn ‘kindje’ is, vind ik het natuurlijk fijn om hier ook steeds meer in te groeien. Maar dan wel op een natuurlijke manier. En het is jammer dat je daar tegenwoordig zo veel tijd en energie in moet steken, vanwege de vele aanpassingen van Instagram. Niet dat ik van plan ben te gaan stoppen met Instagram, ik vind het veel te leuk om jullie te inspireren met mijn foodfoto’s. Maar de wereld zou toch een stukje mooier – en vooral puurder – zijn zonder het algoritme, fake volgers en fake likes. Natuurlijk is social media sowieso vaak een mooiere afspiegeling dan de real world, maar om je 24/7 druk te moeten maken met je Instagram-pagina dat maakt me soms gewoon een beetje moe.

Ik ben niet van plan om te stoppen met Instagram en blijf jullie nog steeds elke dag inspireren en motiveren om gezond te eten. Maar vaak neem ik eens in de week even een offline dagje, waarbij ik Instagram van mijn telefoon af gooi en er even niet mee bezig ben. Geen notificaties, geen berichtjes, geen stories, even wat meer rust in mijn hoofd. Op zo’n offline dagje laad ik dan weer even helemaal op zodat ik daarna weer van mijn Instagram moeheid af ben.

Onlangs postte het NRC ook een artikel over influencers die volgers en likes kopen. Ik vond dit erg interessant om te lezen, check hier het artikel. Hoe ervaar jij dit eigenlijk? Merk je dat er wat is veranderd aan Instagram en word je er zelf soms ook wel eens moe van? Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties. Liefs!