Je kan er niet meer omheen, tegenwoordig vind je overal vegan eiwitrepen. Eiwitrepen zijn lekker als tussendoortje of om te eten na het sporten. Het is belangrijk om elke dag voldoende eiwitten binnen te krijgen, zeker als je veel sport. Eiwitrepen kunnen je daarbij helpen. Er zijn steeds meer vegan eiwitrepen. Dit  zijn eiwitrepen gemaakt zonder dierlijke producten. Ik was erg benieuwd naar deze vegan eiwitrepen en testte ze voor jullie uit.

Het verschil met gewone eiwitrepen en de veganistische variant is dat er geen dierlijke producten in zitten. Normaal gesproken worden eiwitrepen gemaakt met whey, wat een bijproduct van kaas is. Vegan eiwitrepen worden vaak gemaakt met soja-eiwit of erwten proteïne poeder. Omdat plantaardige eiwitbronnen van nature minder eiwitten bevatten dan dierlijke eiwitbronnen, bevatten deze vegan repen iets minder eiwitten dan normale eiwitrepen. Maar don’t worry, nog steeds voldoende eiwitten om een reep te nemen als post-workout snack of vullend tussendoortje.

Ik testte zes verschillende repen, namelijk de Trek Flapjack Morning berry, Fitshe Dark Chocolate & Indian Spices, Meridian Peanut & Pumpkin, Trek Flapjack Cacoa Chaos, Pulsin Maple & Peanut en de Raw Bite Protein reep. Naast de smaak heb ik ook gelet op de structuur van de reep, een eiwitreep moet namelijk wel lekker crunchy zijn. Ook heb ik gekeken naar de macro’s (koolhydraten, eiwitten en vetten) en gecheckt welke hiervan erg gunstig zijn.

 

SONY DSC

 

De vegan eiwitrepen test

 

Trek Flapjack Morning Berry

 

Verkrijgbaar bij: Albert Heijn en Holland & Barrett
Prijs: €1,59
Voedingswaarden per reep:
216 kcal
10,2 gram eiwit
21,1 gram koolhydraten
9,6 gram vetten

Smaak: Deze reep is lekker zoet van smaak, maar weer niet té zoet. Dat vind ik namelijk altijd een minpuntje. De reep smaak naar bosbessen en frambozen, weer een wat anders dan de standaard chocolade smaak. Verder is ‘ie lekker crunchy. Er zitten wel redelijk veel koolhydraten in voor een eiwitreep, wat zorgt voor een snelle energieboost. Dit is natuurlijk wel handig als je wat extra energie kan gebruiken na een pittige workout.

Cijfer: 8,3

 

Fitshe Dark Chocolate & Indian Spices 

 

Verkrijgbaar bij: AH to go
Prijs: €2,99
Voedingswaarden per reep:
196 kcal
12,1 gram eiwit
14,8 gram koolhydraten
10,2 gram vetten.

Smaak: De Indiase kruiden die in deze reep zouden moeten zitten proef ik eerlijk gezegd nauwelijks, maar verder is de reep is wel erg lekker. Niet te droog, licht zoetig en ik proef een beetje een dadelsmaak. Het laagje chocolade om de reep heen maakt hem extra speciaal. Minpuntje aan deze reep vind ik wel de prijs, die redelijk aan de hoge kant ligt voor een eiwitreep.

Cijfer: 7,5

 

Meridian Peanut & Pumpkin

 

Verkrijgbaar bij: Holland & Barrett
Prijs: €1,59
Voedingswaarden per reep:
202 kcal
8 gram eiwit
12,1 gram koolhydraten
12,7 gram vetten

Smaak: Eigenlijk is deze reep officieel geen eiwitreep, maar vanwege het hoge eiwitgehalte in de reep vond ik dat deze reep getest moest worden. Natuurlijk ook omdat ik dol ben op pindakaas, stiekem was ik erg benieuwd of dit mijn nieuwe favoriete reep zou worden. De pindakaas smaak is zeker goed te proeven en daarnaast zorgen de pompoenpitten voor een lekkere bite. Bovendien is de reep ook niet mega zoet, wat er dus voor zorgt dat je bloedsuikerspiegel mooi stabiel blijft. Deze ga ik zeker vaker nemen!

Cijfer: 7,8

 

 

Trek Flapjack Cacoa Chaos

 

Verkrijgbaar bij: Albert Heijn en Holland & Barrett
Prijs: €1,59
Voedingswaarden per reep:
186 kcal
10 gram eiwit
27,3 gram koolhydraten
3,5 gram vetten

Smaak: Deze reep is echt een van mijn favorieten, terwijl ik niet eens een diehard chocolade fan ben. Maar de combinatie van cacao en noten in deze reep is gewoon erg goed, bovendien maken de noten de reep ook lekker knapperig. Qua structuur is deze reep ook wat anders dan de Morning berry, iets steviger. Nadelig aan deze reep is wel weer het hoge koolhydraat gehalte.

Cijfer: 8,2

 

Pulsin Maple & Peanut

 

Verkrijgbaar bij: Albert Heijn en Holland & Barrett
Prijs: €1,99
Voedingswaarden per reep:
237 kcal
13,1 gram eiwit
15,3 gram koolhydraten
12,7 gram vetten

Smaak: Deze reep is bij mij het minst favoriet. Waarom? Je proeft echt dat er erwten proteïne in zit, daardoor is de smaak wat muffig. Om eerlijk te zijn had ik echt moeite om deze reep op te eten. Je proeft wel wat pinda’s maar de maple syrup is ook niet echt te bekennen. De reep krijgt van mij toch een voldoende omdat ‘ie qua voedingswaarden wel goed scoort: veel eiwitten en weinig koolhydraten.

Cijfer: 5,5

 

Raw Bite Protein

 

Verkrijgbaar bij: Ekoplaza en Jumbo
Prijs: €1,95
Voedingswaarden per reep:
213 kcal
10 gram eiwit
19,5 gram koolhydraten
9,5 gram vetten.

Smaak: Deze reep heeft een lekkere bessensmaak, een beetje te vergelijken met de Morning Berry reep van Trek. Toch voelt deze reep wat natuurlijker aan, dat komt natuurlijk ook omdat alle ingrediënten in de reep raw zijn. Veel mensen denken dat raw repen heel erg droog zijn, maar deze reep heeft het tegendeel bewezen. De reep heeft echt een goede bite en is bovendien ook erg vullend.

Cijfer: 7,5

 

SONY DSC

 

Eindoordeel

 

Als je kijkt naar de smaak zijn mijn favoriete repen toch echt die van Trek. De Morning Berry en Cacoa Chaos scoorden bij mij beide erg hoog. Helaas bevatten deze repen dan weer wel redelijk veel koolhydraten, dus als je niet te veel suikers wilt binnenkrijgen zou ik eerder kiezen voor de reep van Fitshe. Deze reep heeft de beste voedingswaarden, want weinig calorieën, hoog in eiwitten en laag in koolhydraten. Kijk dus even wat jij het belangrijkste vind, de smaak of de voedingswaarden van de reep. Oh en de repen van Pulsin? Let’s be honest, ik snap niet dat ze die durven te verkopen.

 

Wil je door mij begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Ik help je graag! Neem eens een kijkje bij online coaching.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het afvallen? Ga dan aan de slag met het Happy Healthy Body e-book.

 

info@zonderz