VEGAN QUINOA SALADE MET CRANBERRY’S EN AMANDELEN

Een tijdje terug ontving ik het kookboek Vegan for friends van Alexander Gershberg. Met kookboeken ben ik natuurlijk altijd blij en helemaal als ze vegan zijn. Juist de vegan kookboeken inspireren mij om steeds meer veganistische gerechten uit te proberen. Dit kookboek is wat specialer dan andere vegan kookboeken, omdat het een Russisch-Israëlische touch heeft.

Alexander kreeg tijdens zijn studie in Amsterdam last van een chronische huidziekte. Nadat de normale geneeskunde geen enkel effect had op zijn probleem, is hij over gegaan op een macrobiotisch dieet. Door bepaalde producten weg te laten uit zijn dagelijkse voedingspatroon, merkte Alexander ineens dat zijn huid vooruit ging. Hij besefte dat het gezegde ‘je bent wat je eet’ een grote rol speelde op zijn huid en en ging zo puur mogelijk eten. Na jaren van witte pasta, suiker, zuivelproducten en vleesvervangers besefte Alexander dat hij eigenlijk altijd een soort van junk food vegetariër was geweest.

In een macrobiotisch dieet vormen granen, bonen en groenten de basis van het voedingspatroon. Deze zijn dan ook de basis geworden voor het kookboek Vegan for friends. Je ziet daarom weinig pasta of kant-en-klare producten, alles komt uit de natuur. Door middel van het nieuwe dieet boordevol vitaminen en mineralen kreeg Alexander de juiste voedingstoffen binnen waardoor zijn huidziekte compleet verdween.SONY DSCSONY DSCNu even terug naar het boek. De hoofdstukken zijn ingedeeld in verschillende categorieën, die wat anders zijn dan andere kookboeken. Voorbeelden van hoofdstukken zijn ‘koken voor mijn grootmoeder’, ‘koken als m’n vrienden langskomen en er niks in de koelkast ligt’ en ‘koken voor als je naar het park gaat’. Erg leuk bedacht en een vernieuwende manier van hoofdstukken indelen, vind ik. Elk hoofdstuk heeft ook weer een eigen verhaal, waardoor het kookboek een persoonlijke touch heeft gekregen. Naast alle gezonde recepten staan er trouwens ook heerlijke zoete dingen in, zoals tofu cheesecake, appelcake en chocolademousse van adzukibonen.

Een van de recepten die ik wel eens wilde proberen was deze quinoa salade met cranberry’s en amandelen. De salade staat al binnen twintig minuten op tafel en is lekker fris van smaak. Bovendien heb je niet veel ingrediënten nodig voor deze salade, dat vind ik altijd weer een voordeel. Een ideale salade om te serveren tijdens een picknick of op een zonnige dag.SONY DSCBereidingstijd 20 minuten
Ingrediënten

(Voor 4 personen)

175 gram quinoa
Snufje zeezout
200 gram gebrande en gezouten amandelen, grof gehakt
150 gram gedroogde cranberry’s
75 gram rucola
12 radijsjes, in dunne plakjes
1 wortel, geraspt
Sap van 1 1/2 citroen
2 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel zeezout
1 eetlepel umesu (pruimenazijn)

Benodigdheden
Pan

Bereiding
1. Doe de quinoa, 450 milliliter water en een snuf zout in een pan en breng aan de kook. Laat 15 minuten afgedekt koken tot al het water verdampt is.

2. Draai het vuur uit, maar laat de quinoa nog afgedekt 5 minuten rusten. Haal de deksel van de pan, roer de quinoa om en zet de pan opzij, zodat de quinoa langzaam kan afkoelen op kamertemperatuur.

3. Meng de overige ingrediënten met de quinoa in een kom en serveer.

Tip: Om eerlijk te zijn vond ik 50 gram amandelen per persoon een beetje veel van het goede. Als foodcoach zou ik een portie van 25 gram amandelen per persoon aanraden.