fbpx

Gezond eten in restaurants, hoe doe je dat? Je gaat graag uiteten maar bent ook bezig met afvallen. Dat is vaak een lastige combinatie, want hoe kun je nu je voeding onder controle houden en toch genieten van lekker eten in restaurants? Deze vraag krijg ik vaak van mijn cliënten. Zelf ben ik ook dol op uiteten gaan en kan ik enorm genieten van een goede maaltijd in een restaurant. Toch blijft het voor sommigen lastig om de juiste keuzes te maken tijdens een etentje. Daarom heb ik voor jullie even een lijstje gemaakt met tips die je kunt gebruiken tijdens je volgende diner buiten de deur.

 

Gezond eten in restaurants

 

Kies slim

Zijn jullie van plan om voor een paar gangen te gaan maar wil je eigenlijk wel een beetje op je voeding letten? Kies dan voor twee voorgerechten in plaats van een voor- én hoofdgerecht. Door twee kleine gerechtjes te nemen kun je toch lekker met de rest mee-eten, maar eet je uiteindelijk wel minder. Bovendien zijn voorgerechten vaak wat lichter, waardoor je minder snel een opgeblazen gevoel hebt. Kies bijvoorbeeld voor een lekker soepje en daarna een kleine salade.

 

Eat your veggies

Groenten bevatten veel vezels, die zorgen voor een verzadigd gevoel in je lichaam. Ook zijn groenten erg rijk aan volume omdat het veel water bevat. Dit zorgt voor een vol gevoel in je maag. Mensen vinden het vaak saai om een salade te kiezen in een restaurant, maar tegenwoordig zijn salades echt lekker én goed gevuld. Zo ga ik wel eens lunchen bij SLA in Amsterdam, deze salades krijg je soms niet eens op zo vullend! Neem dus altijd een salade bij je maaltijd of kies voor gegrilde groenten in plaats van friet. Op die manier zit je toch vol en krijg je uiteindelijk minder calorieën binnen.

 

Drink geen calorieën

Kies voor water of spa rood, maar laat de rest achterwege. Wanneer je uiteten gaat eet je namelijk vaak toch al meer dan wanneer je thuis eet. Dit wil je eigenlijk niet nog erger maken door ook nog eens veel frisdrank of alcohol te drinken, toch? Houd in gedachten dat je calorieën beter kunt eten dan drinken.

 

Bye bye carbs

Koolhydraten zijn helemaal niet slecht voor je, je hebt ze juist nodig voor een lekkere portie energie. Maar wanneer je uiteten gaat bestaan gerechten vaak uit snelle koolhydraten, die je beter kunt vermijden. Voorbeelden van snelle koolhydraten zijn wit stokbrood, pasta of pizzadeeg. Scan de menukaart en kijk of je ook langzame koolhydraten ziet, zoals quinoa, zoete aardappel of spelt brood. Deze zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je je niet gaat overeten. Staan er geen langzame koolhydraten op de menukaart? Ga dan voor een gerecht zonder koolhydraten. Zo heeft elk restaurant wel een heerlijke gevulde salade, bijvoorbeeld met gerookte zalm en avocado. Kies voor veggies in plaats van carbs en vul je maag met veel groenten. Op die manier zit je toch vol en kom je minder snel aan van al je etentjes.

 

Pas op met sauzen

Bestel je een visje – want gezond – wordt deze geserveerd in een romige botersaus. Daar gaan je goede voornemens! Check daarom altijd even of datgene wat je besteld wordt geserveerd met een saus en ook wat voor saus. Sauzen zijn vaak gemaakt op basis van boter en room, deze kun je dus beter vermijden. Dit geldt ook voor dressings. Ik vraag altijd of ik mijn dressing apart mag, zodat je maar een klein beetje nodig hebt. Bovendien is een scheutje olijfolie over een salade vaak net zo lekker en veel beter voor je lichaam.

 

Skip het dessert

Deze tip zou ik eigenlijk niet hoeven op te schrijven, want dit is veel te logisch. Het toetje bevat vaak de meeste calorieën en bovendien ook enorm veel suiker en room. Een bolletje ijs bevat al 140 kcal, maar meestal bevatten desserts meerdere bollen ijs, slagroom, koekjes en chocoladesaus. Om een gemiddeld dessert te verbranden zou je zeker drie kwartier moeten hardlopen. Ben dus slim (als je niet van hardlopen houdt) en sla je dessert gewoon over. Neem een lekkere kop thee of koffie na het eten en geniet daar met volle teugen van. Uiteindelijk voel je je alleen maar trots dat je – terwijl de anderen het dessert achterover werken – kiest voor een happy healthy body.

Hopelijk heb je wat aan deze tips en kun je – ondanks het feit dat je aan het opletten bent – toch lekker genieten van uiteten gaan. Heb jij nog goede tips? Laat het me weten in de comments.

Wil je door mij begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Meld je dan aan voor foodcoaching.

 

info@zonderz
Latest posts by Zonderzooi (see all)