Meer rust in je hoofd krijgen, hoe doe je dat? Ik merk dat ik soms enorm druk ben in mijn hoofd. Soms heb ik wel honderd ideeën voor mijn blog, waardoor mijn hersenen maar geen rust kunnen vinden. Maar ook andere dingen geven me stress en creëren onrust. To-do lijstjes die maar niet af komen, werkdruk en soms ook social media. We moeten tegenwoordig ook allemaal zo veel. Een beetje meer rust en minder stress is helemaal niet verkeerd. Hoe krijg je meer rust in je hoofd? Deze tips helpen je op weg en zorgen voor een stressvrij leven.

 

7x tips voor meer rust in je hoofd

 

1. Bye bye nutteloze mailtjes

 

Als je de hele dag veel mails binnenkrijgt die je eigenlijk niet allemaal wilt zien en lezen, kan je daar soms gefrustreerd door raken. Ik merkte dat ik me ooit tien jaar geleden heb aangemeld voor de nieuwsbrief van de H&M en Zara en deze nog steeds binnen krijg. Elke keer verwijderde ik deze nieuwsbrieven, zonder er ook maar naar te kijken. Toen tipte iemand me op de app Unroll.me. Via deze app kun je je heel makkelijk van nieuwsbrieven en mailtjes afmelden, door alleen maar even te swipen. Ik heb me gelijk van veertig (!) dingen afgemeld en krijg nu alleen nog maar mails binnen die echt persoonlijk aan mij gericht zijn.  Mijn stress is gedaald en ik ben ook een stuk minder bezig met mijn telefoon.

 

meer-rust-in-je-hoofd

 

2. Yoga en meditatie

 

Heb je moeite met tot rust komen? Misschien is yoga dan wel iets voor je. Bij yoga ben je actief met je ademhalingstechniek bezig, waardoor je sneller tot rust komt. Tijdens een vinyasa flow ben je nog wel lekker actief bezig, maar draait alles om je ademhaling. Ik merk zelf dat ik erg rustig word van yoga, vooral omdat ik altijd even eindig met een kwartiertje meditatie. Tijdens het mediteren laat je je gedachten gaan en probeer je juist om je hoofd zo leeg mogelijk te maken. Dit kan soms zelfs zo ontspannend werken dat je er van in slaap valt. Mijn tip is om even te mediteren voordat je een drukke dag hebt, al is het maar tien minuten. Door deze rust in je hoofd ben je gedurende de dag meer stressbestendig. Mijn favoriete yoga en meditatie filmpjes op YouTube zijn van Boho Beautiful.

 

3. Bye bye overbodige spullen

 

Heb je de documentaire Minimalism al gezien? In deze docu vertellen twee Amerikaanse mannen over hun bestaan als minimalist. Door te leven met minder spullen heb je veel minder stress. Je hoeft geen uur meer voor je kledingkast te staan om te beslissen wat je aandoet of te stressen of je kussens wel goed matchen met je bank. Ook vertellen ze hier over het Project 333, waarbij je 33 kledingstukken uitkiest (ook sieraden, schoenen en tassen vallen hieronder) die je drie maanden afwisselt. Het resultaat? Een lekker opgeruimde kast én een opgeruimd hoofd.
Dus ga eens door je huis en breng alle overbodige dingen naar de kringloop en laat alleen de spullen staan die je écht nodig hebt. Je zal merken dat het een goed gevoel geeft om nutteloze dingen weg te doen en je hebt minder afleiding om je heen.

 

4. Social media detox

 

De hele dag door krijgen we meldingen binnen op onze telefoon. Ping, een nieuw vriendschapsverzoek op Facebook. Ping, een nieuwe like op Instagram. Ping, een snap van je vriendin. Doordat we vaak de behoefte hebben om hier gelijk op te reageren, zitten we soms de hele dag aan onze telefoon gekluisterd. Gemiddeld kijken we 221 keer per dag op onze smartphone.

Hoe kun je dit verminderen? Neem een social media detox. Dit kun je een dag of zelfs een paar dagen doen. Ik doe het een aantal keer per maand en verwijder dan gewoon even alle apps van mijn telefoon. Ja, ook Instagram wat ik veel gebruik voor mijn blog. Door de apps tijdig te verwijderen kom je namelijk ook niet in de verleiding om te kijken, waardoor je veel meer in het nu leeft. Het gevolg hiervan is niet alleen minder stress, maar je geniet ook veel meer van de dingen om je heen.

 

meer-rust-in-je-hoofd

 

5. Creëer meer structuur in je voeding

 

Ook van een ongestructureerd voedingspatroon kun je veel stress krijgen. Daarom schreef ik laatst al een artikel over meer structuur krijgen in je voedingspatroon. Op een natuurlijke manier eten kan je geest enorm tot rust brengen. Je bloedsuikerspiegel wordt veel stabieler wanneer je even geen toegevoegde suikers en onnatuurlijke toevoegingen eet. Eet elke dag voldoende granen, peulvruchten, groenten, fruit, noten en zaden. Drink ook veel thee en water zodat je voldoende gehydrateerd bent. Luister goed naar jezelf en geef je lichaam wat het nodig heeft.

 

6. Verwen jezelf

 

Waarom niet eens helemaal tot rust komen met een lekkere massage of een dagje sauna? Veel mensen vinden een massage zonde van het geld, maar vinden het dan niet erg om een hoop geld uit te geven aan nieuwe schoenen. Terwijl je van een goede massage heerlijk ontspannen wordt en bovendien is het ook nog eens goed voor je lichaam en geest. Daarnaast is een dag naar de sauna niet alleen goed voor ontspanning, maar ook voor je lichaam. Door de hitte verdwijnen alle afvalstoffen en wordt je huid goed schoongemaakt. Kijk dus in je agenda wanneer je tijd hebt voor een beetje me time en maak die tijd ook voor jezelf.

 

7. Hello nature

 

De natuur kan echt helend werken als je even te veel aan je hoofd hebt. Trek je wandelschoenen aan, ga naar het bos en geniet van de fluitende vogels en de geur van de bomen. Zet je telefoon op vliegtuigstand tijdens de wandeling en luister vooral even geen muziek. Zo kun je je volledig focussen op het hier en nu. Al ga je maar een halfuurtje wandelen, elk beetje helpt jou weer meer tot rust te komen. Na zo’n fijne boswandeling kun je dan weer met een leeg hoofd en nieuwe energie aan het werk.

Ik hoop dat je veel hebt aan deze tips en snel meer rust in je hoofd hebt. Stop focussing on how stressed you are and remember how blessed you are.

Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Meld je dan nu aan voor mijn 12-weekse online programma waarbij ik je help om zonder zooi te eten, af te kicken van suikers en weer lekker in je vel te zitten!

info@zonderz