fbpx ...

Wil je minder vlees eten? Goed bezig! Onlangs zag ik een hele interessante documentaire op Netflix, genaamd Forks over knives. Deze documentaire gaat kort gezegd over de invloed van een dierlijk voedingspatroon op het ontstaat van kankercellen in ons lichaam. Deze documentaire heeft mij aan het denken gezet. Is het eten van vlees dan echt zo schadelijk voor je lichaam? Zo was er bijvoorbeeld een vrouw van zeventig jaar waarbij kanker geconstateerd was. Na jaren van therapie klopte ze aan bij een diëtist die haar een geheel veganistisch voedingsplan voorschreef. Ze veranderde haar dieet in een plantaardig dieet waarbij alle dierlijke voedingsmiddelen uit haar voedingspatroon geschrapt werden. Uiteindelijk overwon de vrouw haar ziekte en was ze fitter dan ooit. Ze nam weer deel aan triatlons en had een dosis energie waar ik zelfs jaloers op was.

Er zijn veel meer documentaires die je wat bijbrengen over de invloed van de vleesindustrie op het milieu en de gezondheid. Ook Cowspiracy en Food matters zijn documentaires die je gewoon een keer gezien moet hebben. Maar waarom kiezen voor minder vlees eten? Ik geef je vijf redenen om vaker te kiezen voor een vegetarische maaltijd.

 

 

#1 Minder vlees eten is beter voor het milieu

 

Wist je dat minder vlees eten super goed is voor het milieu? Maar liefst 18% van de wereldwijde broeikasgassen is afkomstig uit veeteelt. Dat is verschrikkelijk veel. Je zou dus beter je stukje vlees laten kunnen liggen dan dat je gaat bezuinigen op andere dingen, bij wijze van spreken. Daarnaast produceert Nederland per jaar 74 miljoen kilo mest wat gebruikt wordt voor de veeteelt. Deze mest verzuurt het landschap en zorgt er voor dat verschillende dieren- en insectensoorten verdwijnen.


 #2 Het eten van vlees kan leiden tot verschillende ziekten

 

Wist je dat vleeseters veel vaker last hebben van verschillende ziekten? Een aantal studies tonen aan dat het eten van veel (bewerkt) vlees kan zorgen voor hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en kanker. Overigens komen deze problemen minder vaak voor bij personen die geen vlees eten. Bovendien worden deze personen ook ouder.

 

#3 Vlees kan antibiotica bevatten

 

Veel boeren maken gebruik van antibiotica om zo infectieziekten op het vee te voorkomen. Ook wordt er antibiotica gebruikt om het vee sneller te laten groeien. Het komt wel eens voor dat er tijdens de productie residuen van antibiotica terechtkomen in ons vlees, melk of eieren.

 

#4 Meer kans op diabetes type 2

 

Het eten van veel rood vlees kan leiden tot het ontstaan van diabetes type 2. Dit type diabetes wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd, hoewel het tegenwoordig steeds vaker voorkomt bij mensen met slecht voedingspatroon. Er zit veel verzadigd vet in rood vlees, wat zorgt voor een hoger LDL- cholesterol gehalte in het bloed. LDL-cholesterol wordt ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd. Wanneer dit cholesterolgehalte te hoog is in het bloed kan er diabetes type 2 ontstaan.

 

#5 Veel vleesproducten bevatten zooi

 

Ga eens naar de supermarkt en lees de ingrediëntenlijst van een pakje kipfilet voor op brood. Vaak zit er maar zestig procent kip in en de overige veertig procent zijn (onnatuurlijke) toevoegingen. Zo wordt er meestal zetmeel, zoetstof en lactose aan toegevoegd. Zonder dat je het doorhebt wordt je dus misleid door de supermarktfabrikant.

Kan je wel wat inspiratie voor vegetarische recepten gebruiken? Deze vegetarische pasta bolognese is heerlijk. Probeer ook eens vaker te kiezen voor plantaardige producten, zoals tofu of tempeh. Deze producten zijn gemaakt op basis van sojabonen en daardoor erg rijk aan eiwitten. Ook zijn de plantaardige kipstukjes van Vivera een aanrader. Door de vlezige structuur zijn ze niet te onderscheiden van kip en verder bevat dit product ook geen e-nummers. Lekker door een curry bijvoorbeeld!

Bronnen: Wakker Dier, Greenpeace, Natuur en Milieu, Diabetesfonds.

Wil je door mij begeleid worden met gezonder eten? Meld je dan aan voor online coaching of doe mee met de challenge!

info@zonderz