Vaak hoor ik van mijn klanten dat ze behoefte hebben aan meer structuur in hun voedingspatroon. Structuur in je voeding zorgt er vaak ook voor dat je vanzelf gezonder gaan eten. Wanneer je weinig tot geen structuur hebt, neig je sneller naar slechte snacks of ongezond eten. Ik merk dat veel mensen het lastig vinden om regelmaat te vinden in hun voedingspatroon. Zeker als je een drukke baan hebt of de hele dag achter een paar kinderen aan moet rennen. Daarom geef ik je vandaag wat tips om meer structuur te krijgen. Want meer structuur leidt vaak tot gezonder eten en dat willen we graag, toch?

 

Eet op vaste momenten

Het is heel belangrijk om op vaste momenten te eten. Op die manier raakt je lichaam daar gewend aan en weet je precies wanneer je honger hebt en wanneer je gewoon trek hebt in zoetigheid. Mijn tip is om ongeveer elke 2,5 uur wat te eten. Door een vast ritme te creëren weet je lichaam precies wanneer het voeding binnenkrijgt, waardoor er ook minder stress ontstaat. 

 

Zorg voor een goede voorbereiding

Heb je een drukke dag in de planning? Zorg er voor dat je een paar tussendoortjes in je tas hebt zitten die je energie kunnen geven wanneer je dat nodig hebt. Denk aan rauwkost zoals cherrytomaten of komkommer, een handje ongezouten noten, een raw bar of een stuk fruit. Heb je om 3 uur ‘s middags ineens honger, dan kun je een van je tussendoortjes nemen in plaats van dat je met je hongergevoel een slechte snack gaat halen. Vaak krijg je namelijk na het eten van snelle suikers alleen maar meer zin in zoetigheid. Door goed voorbereid te zijn blijft je bloedsuikerspiegel constant en heb je minder sugar cravings.

 

Plan je dag

Het is altijd goed om bij het opstaan even na te denken over hoe je dagindeling er uit ziet. Structuur creëren in je voeding betekent ook structuur in je dag. Kijk op welke momenten je gaat lunchen, rond hoe laat je een tussendoortje kan eten en rond welke tijd je je diner eet. Op die manier weet je van te voren al hoe je voeding er die dag uit gaat zien, waardoor je een goede structuur hebt. 

SONY DSC

Luister naar je lichaam

Heb je honger of heb je trek? Probeer eens goed naar je lichaam te luisteren voordat je doelloos dingen in je mond stopt. Door te luisteren naar je lichaam eet je vaak bewuster en bovendien een stuk gezonder. Daardoor eet je makkelijker een voedzame snack en laat je chocolade eerder links liggen. Het gevolg hiervan is dat je bloedsuikerspiegel constant blijft, waardoor je dus weer een goede structuur creëert in je voedingspatroon. 

 

Know your basics

Ik ontbijt vaak met havermoutpap en als lunch neem ik meestal meergranen crackers. Door deze vaste patronen heb ik ook een duidelijke structuur in mijn voedingspatroon. Natuurlijk kun je dan je ontbijt variëren door elke dag een ander soort fruit te kiezen, maar de basis blijft hetzelfde. Door deze vaste dingen voor jezelf te kiezen weet je waar je aan toe bent en ontstaat er regelmaat in je voedingspatroon.

Het Happy Healthy Body e-book boordevol gezonde recepten en een handig voedingsschema is nu te verkrijgen. Klik hier om het e-book te bestellen.

Wil je door mij persoonlijk begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Meld je dan nu aan voor foodcoaching.

info@zonderz