fbpx ...

Wil je graag aankomen op een gezonde manier? Dan word je vast blij van deze praktische tips. Als je wilt aankomen maar het lukt niet, kan dat erg frustrerend zijn. Voor sommige mensen klinkt het als een droom, veel kunnen eten en niet toenemen in gewicht. Maar wanneer je graag wat kilo’s erbij zou willen hebben en de weegschaal maar niet meewerkt, is dat erg vervelend. De meeste diëtisten geven vaak een standaarddieet om aan te komen: veel drinkyoghurt, broodjes met zoet beleg en koeken. Dat is een optie, maar niet iedereen voelt zich daar fijn bij. Daarom geef ik je tips hoe je op een gezonde, voedzame manier kunt aankomen. Zonder drinkyoghurt, maar met heerlijke ontbijtjes, avocado’s en pindakaas. Let’s do this!

 

7x tips voor aankomen op een gezonde manier

 

1. Versier je ontbijt

 

Om aan te komen kun je het beste gelijk beginnen bij je ontbijt. Eet je normaal alleen een licht ontbijt, zoals yoghurt met fruit? Maak dan vanaf nu eens een feestje van je ontbijt! Versier het met noten, muesli, stukjes pure chocolade en kokosvlokken. Voeg ook extra banaan of pindakaas toe aan je ontbijt. Hoe meer verschillende toppings je toe voegt, hoe meer energie je binnenkrijgt.

Als je het lastig vindt om je ontbijt groter te maken, doe het dan gewoon stap voor stap. Begin bijvoorbeeld met 40 gram havermout, neem een week later 50 gram en een week later 60 gram. Zo kun je je darmen ook de tijd gunnen om aan grotere porties te wennen. Daarnaast is het ook leuk om te variëren met nieuwe recepten, wat dacht je bijvoorbeeld van chocolade teff pap, vegan pannenkoeken met warme frambozensaus of wentelteefjes als ontbijt? 

 

aankomen-op-een-gezonde-manier

 

2. Kies voor rijke tussendoortjes

 

Een stuk fruit als tussendoortje is makkelijk, maar bevat redelijk weinig calorieën. Kies voor tussendoortjes die goed vullen, zoals een grote hand noten of een smoothie met banaan, havermout en pindakaas. Ook kun je ervoor kiezen om een paar keer per dag een voedzame reep te nemen, zoals bijvoorbeeld een Nakd reep. En peanutbutter is your best friend, dus neem eens wat vaker een rijstwafel met pindakaas en banaan of dip medjoul dadels in de pot pindakaas. Een andere notenpasta kan overigens ook, zoals amandelpasta of cashewnotenpasta. 

 

3. Eet meerdere malen per dag

 

Als je wilt aankomen op een gezonde manier red je het niet met alleen drie hoofdmaaltijden. Probeer minimaal zes keer per dag te eten en sla je tussendoortjes niet over. Zorg dat je goed voorbereid bent en altijd iets in je tas hebt zitten als je onderweg bent. Zo laat je je lichaam wennen aan meerdere malen per dag eten en voorkom je dat het proces om aan te komen ontzettend lang gaat duren.

 

4. Vergroot je porties

 

Als je niet het gevoel wilt hebben dat je de hele dag alleen maar aan het (vr)eten bent, is het verstandig om je porties te vergroten. Gebruik bij het ontbijt net een paar schepjes extra havermout of muesli, neem wat extra boterhammen en schep ‘s avonds meer pasta op. Op die manier kom je makkelijker aan, terwijl je niet het gevoel hebt dat je continue aan het eten bent. Kan je wel wat inspiratie gebruiken? Deze pasta met avocado pesto is heerlijk, net zoals deze tosti met rode pesto en spinazie. Probeer lekker te genieten van je maaltijden en je niet druk te maken over de portiegrootte, maar in je achterhoofd te houden dat het groter maken van je porties je alleen maar gaat helpen.  

 

5. Drink calorieën

 

Mensen die willen afvallen zouden eigenlijk alleen maar water en thee moeten drinken, wil je aankomen dan doe je juist het tegenovergestelde. Maak een verse jus bij je ontbijt, drink een lekkere smoothie als tussendoortje of verwen jezelf ‘s avonds met healthy homemade chocolademelk. En ben je veel onderweg? Neem dan bijvoorbeeld een homemade smoothie mee of kies voor een smoothie uit de supermarkt waar banaan in zit, zodat het voldoende energie geeft. 

 

6. Kies voor gezonde vetten

 

Gezonde vetten zijn je beste vriend als je graag op een gezonde manier wilt aankomen! Pindakaas, noten, avocado, amandelpasta, gerookte zalm, makreel, door de gezonde vetzuren zorgen ze voor een stralende huid én daarnaast bevatten ze veel energie. Probeer bij elke maaltijd een bron van gezonde vetten toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan havermoutpap met pindakaas en speculaaskruiden bij je ontbijt, lunchen met een toast met avocado en champignons en als diner een lekkere Aziatische maaltijd met een gezonde satésaus. Zo krijg je op een leuke, makkelijke manier een hoop gezonde vetten binnen! 

 

aankomen-op-een-gezonde-manier

 

7. Trakteer jezelf eens wat vaker!

 

Doe eens gek en maak een pizza in plaats van een salade. Je kunt deze dan nog steeds gezond maken met een bodem van speltbloem en verschillende toppings, zodat het nog wel voedzaam is. Ben niet bang om lekker te genieten van iets wat je eigenlijk niet mag van jezelf. Neem eens een ijsje, geniet van chocolade of smul van een frietje met mayonaise. Trakteer jezelf en voel je er niet schuldig bij, je lichaam kan die extra energie namelijk goed gebruiken.

Hierbij hoef je echt niet altijd voor de meest voedzame variant te kiezen, kies juist eens voor roomijs of melkchocolade als jij daar meer zin in hebt. Ook een tip: maak in het weekend extra tussendoortjes, waar je doordeweeks van kan genieten. Denk aan deze gluenvrije chocoladecake met koffie, bliss balls of vegan pecan karamel taartjes

Heb jij nog vragen over aankomen op een gezonde manier? Laat het mij weten in de comments of stuur mij een berichtje via Instagram.

Wil je meer balans ervaren en geen last meer van vervelende klachten? Doe dan mijn gratis Ayurveda dosha test en kom erachter welke voeding het beste bij jouw body-mind type aansluit. Kijk ook eens in de Zonderzooi Shop voor mijn e-books en cursussen op het gebied van voeding en Ayurveda.

info@zonderz