Tips tegen eetbuien

Eetbuien, hoe voorkom je ze? We hebben er allemaal wel eens last van, van die momenten dat je het liefst de hele inhoud van de voorraadkast wilt opeten. Je vind dat je jezelf best wel eens mag verwennen en binnen een korte tijd eet je jezelf misselijk aan chocolade, chips, koekjes en snoep. Na zo’n eetbui voel je je schuldig en heb je geen idee waar het eigenlijk vandaan kwam. Heb je ook vaak last van eetbuien? Vandaag deel ik mijn tips om eetbuien te voorkomen.SONY DSCTip 1: Eet af en toe wat lekkers
Vaak ontstaan eetbuien bij mensen die zichzelf veel ontzeggen. Juist doordat je op die manier een enorme drang creëert naar ‘verboden eten’ krijg je last van een eetbui. Sta jezelf dus gewoon wat lekkers toe wanneer je daar zin in hebt. Door jezelf geen dingen te verbieden wordt de verleiding minder groot. Zo eet ik graag een ijsje of een stuk carrot cake omdat ik daar vrolijk van word. Kies voor jezelf een moment uit wanneer je even mag genieten van wat lekkers, op die manier creëer je ook rust in je hoofd.

Tip 2: Schrijf het van je af
De beste manier om van je eetbuien af te komen is om te schrijven. Klinkt misschien gek, maar pak na een eetbui een vel papier en begin te schrijven. Vaak voel je je down en is het erg rustgevend om al je frustratie van je af te schrijven. Schrijf bijvoorbeeld hoe je je voelde voordat je eetbui begon, hoe je je tijdens de eetbui voelde en hoe je naderhand in je vel zat. Noteer ook wat je aan je gedrag wilt veranderen zodat het in de toekomst niet meer zal gaan gebeuren. Je zal merken dat je na verloop van tijd je eigen advies gaat opvolgen en minder last krijgt van deze crazy snackmomenten. Een eetbui ontstaat namelijk vaak doordat je je emotioneel niet oké voelt en op deze manier speel je eigenlijk voor je eigen psycholoog.

Tip 3: Drink veel thee
Ben je bang om de hele voorraadkast leeg te eten? Maak dan eerst eens twee grote koppen thee voor jezelf. Doordat je thee langzaam moet drinken kom je vaak al meer tot rust. Daardoor wordt de drang minder en heb je misschien geen zin meer in al die zoetigheid. Ook zorgt thee er voor dat je een vol gevoel krijgt in je maag, waardoor je minder zin hebt om te gaan snacken.

Tip 4: Wandel en ontspan
Zet een vrolijke afspeellijst aan op je telefoon en wandel even een blokje om. Door te wandelen komt er serotonine vrij in je hersenen en kom je in een happy mood. Op die manier heb je minder de neiging om te eten. Kun je tijdens het wandelen alleen maar aan eten denken? Blijf dan even doorwandelen totdat je snackneigingen helemaal gezakt zijn. En verwen jezelf bij thuiskomt met een lekker stukje vers fruit bijvoorbeeld.

Tip 5: Eet regelmatig
Wanneer je een lage bloedsuikerspiegel hebt neig je sneller naar ongezonde snacks. Zorg er dus voor dat je altijd een gezond tussendoortje neemt en sla geen maaltijden over. Kies niet alleen maar voor tussendoortjes met snelle suikers, zoals mueslirepen en bananen. Vetten zorgen juist voor een stabiele bloedsuikerspiegel, dus neem eens wat vaker voor een handje noten of een rijstwafel met pindakaas.

Het Happy Healthy Body e-book boordevol gezonde recepten en een handig voedingsschema is nu te verkrijgen. Klik hier om het e-book te bestellen.

Wil je door mij persoonlijk begeleid worden met een gezond voedingspatroon? Meld je dan nu aan voor foodcoaching.